Ce se întâmplă când mănânci sfeclă roșie. 9 lucruri pe care trebuie să le știi

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce se întâmplă când mănânci sfeclă roșie. 9 lucruri pe care trebuie să le știi - Foto: Freepick @timolina
Ce se întâmplă când mănânci sfeclă roșie. 9 lucruri pe care trebuie să le știi - Foto: Freepick @timolina

Ce beneficii are sfecla roșie pentru sănătate. Iată 9 motive pentru care trebuie să începi să o mănânci.

Sfecla roșie, pe lângă faptul că aduce un strop de culoare în farfurie, sfecla este foarte nutritivă și este plină de vitamine esențiale, minerale și compuși vegetali, dintre care mulți au proprietăți medicinale.

Mai mult, sfecla roșie este delicioasă și ușor de adăugat în dietă, este foarte hrănitoare și plină de proprietăți de promovare a sănătății, pot susține sănătatea creierului, a inimii și a sistemului digestiv, pot fi un adaos excelent la o dietă echilibrată, pot stimula performanța atletică, pot ajuta la ameliorarea inflamației și, eventual, pot încetini creșterea celulelor canceroase.

Iată 9 beneficii ale sfeclei, bazate pe dovezi, plus câteva moduri gustoase de preparare.

Mituri despre Alzheimer. Ce trebuie să știi despre boală și cum o previi

1. Mulți nutrienți și puține calorii

Sfecla roșie se mândrește cu un profil nutrițional impresionant, este săracă în calorii, dar bogată în vitamine și minerale valoroase. Sfecla roșie conține câte puțin din aproape toate vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul tău.

Sfecla roșie este deosebit de bogată în folat, o vitamină care joacă un rol cheie în creștere, dezvoltare și sănătatea inimii.

De asemenea, sfecla roșie conține o cantitate bună de mangan, care este implicat în formarea oaselor, metabolismul nutrienților, funcția creierului și multe altele.

În plus, e bogată în cupru, un mineral important necesar pentru producerea de energie și sinteza anumitor neurotransmițători.

2. Ar putea ajuta la menținerea sub control a tensiunii arteriale

Sfecla roșie a fost bine studiată pentru capacitatea sa de a diminua nivelurile ridicate ale tensiunii arteriale, care reprezintă un factor de risc major pentru bolile de inimă.

De fapt, unele studii arată că sucul de sfeclă roșie ar putea scădea semnificativ nivelurile atât ale tensiunii arteriale sistolice, cât și ale celei diastolice.

Efectul pare să fie mai mare pentru tensiunea arterială sistolică, care este presiunea atunci când inima se contractă, mai degrabă decât pentru tensiunea arterială diastolică, care este presiunea atunci când inima este relaxată. De asemenea, sfecla crudă poate exercita un efect mai puternic decât cea gătită.

Aceste efecte de scădere a tensiunii arteriale se datorează probabil concentrației ridicate de nitrați din această legumă rădăcină. În organismul dumneavoastră, nitrații alimentari sunt transformați în oxid nitric, o moleculă care dilată vasele de sânge și determină scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Sfecla roșie este, de asemenea, o sursă excelentă de acid folic. Deși cercetările au scos la iveală rezultate mixte, mai multe studii sugerează că creșterea aportului de folat ar putea reduce semnificativ nivelul tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, țineți cont de faptul că efectul sfeclei asupra tensiunii arteriale este doar temporar. Ca atare, trebuie să le consumați în mod regulat pentru a experimenta beneficiile pentru sănătatea inimii pe termen lung.

3. Poate îmbunătăți performanța atletică

Mai multe studii sugerează că nitrații din alimentație, precum cei care se găsesc în sfeclă, pot îmbunătăți performanța atletică.

Nitrații par să afecteze performanța fizică prin îmbunătățirea eficienței mitocondriilor, care sunt responsabile pentru producerea de energie în celulele tale.

Potrivit unei analize, sucul de sfeclă roșie ar putea spori rezistența prin creșterea timpului necesar pentru a deveni epuizat, prin stimularea performanței cardiorespiratorii și prin îmbunătățirea eficienței sportivilor.

În mod promițător, s-a demonstrat, de asemenea, că sucul de sfeclă roșie îmbunătățește performanța în ciclism și crește utilizarea oxigenului cu până la 20%.

Este important de reținut că nivelurile de nitrați din sânge ating un vârf în 2-3 ore de la consumarea sfeclei sau a sucului acesteia. Prin urmare, cel mai bine este să le consumați cu câteva ore înainte de antrenament sau de competiție pentru a le maximiza beneficiile potențiale.

4. Poate ajuta la combaterea inflamațiilor

Sfecla roșie conține pigmenți numiți betalaine, care posedă o serie de proprietăți antiinflamatorii.

Acest lucru ar putea fi benefic pentru mai multe aspecte ale sănătății, deoarece inflamația cronică a fost asociată cu afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul.

Un studiu efectuat pe 24 de persoane cu tensiune arterială ridicată a constatat că consumul a 250 ml (8,5 uncii) de suc de sfeclă timp de 2 săptămâni a redus semnificativ mai mulți markeri ai inflamației, inclusiv proteina C reactivă (CRP) și factorul de necroză tumorală alfa (TNF-a).

În plus, un studiu mai vechi din 2014 la persoane cu osteoartrită - o afecțiune care provoacă inflamații la nivelul articulațiilor - a arătat că capsulele de betalaină realizate cu extract de sfeclă roșie au redus durerea și disconfortul.

S-a demonstrat, de asemenea, că sucul și extractul de sfeclă roșie reduc inflamația rinichilor la șobolanii cărora li s-au injectat substanțe chimice toxice, care provoacă leziuni.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la om pentru a determina dacă savurarea sfeclei în cantități normale, ca parte a unei diete sănătoase, poate oferi aceleași beneficii antiinflamatorii.

Dieta Dukan, MENIU complet în 4 FAZE. Secretul din spatele celebrei diete de nota 1.63 din 5. Ce boli riști și cât de sănătoasă e, de fapt

5. Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

O cană de sfeclă roșie conține 3,4 grame de fibre, ceea ce face din sfeclă o sursă bună de fibre.

Fibrele ocolesc digestia și călătoresc spre colon, unde hrănesc bacteriile prietenoase din intestin și adaugă volum scaunelor.

Acest lucru poate promova sănătatea digestivă, vă menține regulat și previne afecțiunile digestive precum constipația, boala inflamatorie intestinală (IBS) și diverticulita.

Mai mult, fibrele au fost legate de un risc redus de boli cronice, inclusiv cancerul de colon, bolile de inimă și diabetul de tip 2.

6. Poate susține sănătatea creierului

Funcțiile mentale și cognitive scad în mod natural odată cu vârsta, ceea ce poate crește riscul de tulburări neurodegenerative precum demența.

Nitrații din sfeclă pot îmbunătăți funcția cerebrală prin promovarea dilatării vaselor de sânge și, astfel, prin creșterea fluxului sanguin către creier.

În special, s-a demonstrat că sfecla roșie îmbunătățește fluxul sanguin către lobul frontal al creierului, o zonă asociată cu gândirea de nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor și memoria de lucru.

Mai mult, un studiu efectuat pe persoane cu diabet de tip 2 a constatat că timpul de reacție în timpul unui test de funcție cognitivă a fost cu 4% mai rapid la cei care au consumat zilnic 250 ml (8,5 uncii) de suc de sfeclă roșie timp de 2 săptămâni, comparativ cu un grup de control.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă sfecla roșie ar putea fi folosită pentru a îmbunătăți funcția cerebrală și pentru a reduce riscul de demență în rândul populației generale.

7. Poate avea unele proprietăți anticancerigene

Sfecla roșie conține mai mulți compuși cu proprietăți de combatere a cancerului, printre care se numără betaina, acidul ferulic, rutina, kaempferolul și acidul cafeic.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile în eprubetă au arătat că extractul de sfeclă roșie poate încetini diviziunea și creșterea celulelor canceroase.

Alte câteva studii au constatat că un nivel mai ridicat de betaină în sânge poate fi asociat cu un risc mai mic de apariție a cancerului.

Cu toate acestea, este important de reținut că majoritatea studiilor pe această temă au folosit compuși izolați și nu sfecla roșie. Prin urmare, este nevoie de cercetări suplimentare privind consumul de sfeclă roșie ca parte a unei diete bine puse la punct și riscul de cancer.

8. Poate ajuta la echilibrarea aportului de energie

Sfecla roșie are mai multe proprietăți nutriționale care ar putea face din ea un adaos excelent la o dietă echilibrată.

În primul rând, sunt sărace în grăsimi și calorii, dar bogate în apă, ceea ce poate ajuta la echilibrarea aportului de energie. Creșterea aportului de alimente cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi această legumă rădăcină, a fost, de asemenea, asociată cu pierderea în greutate.

În plus, în ciuda conținutului caloric scăzut, ele conțin cantități moderate de proteine și fibre. Ambele substanțe nutritive pot facilita atingerea și menținerea unei greutăți moderate.

Fibrele din sfeclă pot, de asemenea, să susțină sănătatea digestivă, să diminueze pofta de mâncare și să favorizeze senzația de sațietate, reducând astfel aportul caloric global.

În plus, incluzându-le în smoothie-uri sau în alte rețete, vă puteți crește cu ușurință aportul de fructe și legume pentru a îmbunătăți calitatea dietei dumneavoastră.

9. Delicioase și ușor de inclus în dieta ta

Sfecla roșie nu este doar nutritivă, ci și incredibil de delicioasă și ușor de încorporat în dieta ta.

Puteți să le faceți suc, să le prăjiți, să le gătiți la aburi sau să le murați. Pentru o opțiune convenabilă, le puteți achiziționa precoapte și conservate. Le puteți savura chiar și crude, fie că sunt tăiate felii subțiri sau rase.

Alegeți sfecla care se simte grea pentru mărimea ei, cu vârfurile cu frunze verzi proaspete, nefolosite, încă atașate, dacă este posibil.

Deoarece nitrații dietetici sunt solubili în apă, este mai bine să evitați să fierbeți sfecla dacă doriți să maximizați conținutul de nitrați, potrivit Healthline.

Iată câteva moduri delicioase și interesante de a adăuga mai multă sfeclă în dieta dumneavoastră:

- Salată. Sfecla rasă este un adaos aromat și colorat la salata de varză sau la alte salate.

- Dip. Sfecla roșie amestecată cu iaurt grecesc și usturoi proaspăt face un dip delicios, sănătos și colorat.

- Sucuri. Sucul proaspăt de sfeclă roșie este de obicei mai bun decât versiunile cumpărate din magazin, care pot fi bogate în zahăr adăugat și care conțin doar o cantitate mică de sfeclă.

- Frunze. Puteți găti și savura frunze proaspete de sfeclă roșie în mod similar cu modul în care ați folosi spanacul.

- Prăjită. Tăiați sfecla în sferturi și amestecați-o cu puțin ulei de măsline, sare, piper și ierburi sau condimente la alegere. Apoi, prăjiți-le în cuptor la 205°C (400°F) timp de 15-20 de minute, până când se înmoaie.

"Păpăm prea mult, sportul național este mâncatul". Grămescu: Mai bine înjurați-mă pe mine, dar slăbiți! Dacă un om are 10 kg în plus, coloana duce 40

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel