Ce se întâmplă când păstrezi un secret. Care este impactul asupra psihicului tău. De ce unele persoane nu pot ține un secret

Monika Baciu |
Data publicării:
secret - FOTO: Freepik@peoplecreations
secret - FOTO: Freepik@peoplecreations

Ce se întâmplă când păstrezi un secret. Ce se întâmplă în creierul tău atunci când cineva îți împărtășește un secret și, teoretic, nu ar trebui divulgat.

Ce se întâmplă în creierul tău atunci când cineva îți împărtășește un secret. Un nou studiu arată că păstrarea secretelor, în special a celor pozitive, te poate face să te simți mai energizat și mai în viață.

Studiul realizat de Asociația Americană de Psihologie, condus de profesorul asociat Michael Slepian, PhD, de la Universitatea Columbia, contestă credința de lungă durată că secretul este în mod inerent dăunător stării noastre de bine.

 ”Decenii de cercetare asupra secretului sugerează că este dăunător stării noastre de bine, dar această muncă a examinat doar păstrarea secretelor care au consecințe negative pentru viața noastră.

Este secretul în mod inherent dăunător stării noastre de bine sau efectele negative ale secretului tind să provină din păstrarea secretelor negative?” întreabă autorul principal Michael Slepian, PhD, profesor asociat de afaceri la Universitatea Columbia, într-un comunicat de presă, potrivit Study Finds.

”În timp ce secretele negative sunt mult mai comune decât cele pozitive, unele dintre cele mai fericite evenimente din viață încep ca secrete, inclusiv propuneri de căsătorie secrete, sarcini, cadouri surpriză și vești interesante”, mai subliniază dr. Michael Slepian.

Vezi și: Cum să scapi de șoarecii din conductele de canalizare. Ce îi atrage în casa ta. Cum îți dai seama dacă au intrat în casă

De ce este bine să păstrezi un secret

Studiul inițial, realizat pe un eșantion de 500 de persoane, a constatat că, în timp ce 76% dintre oameni ar împărtăși imediat veștile bune, mulți aleg să păstreze evenimente pozitive, cum ar fi cererile în căsătorie sau realizările personale, secrete. Pentru a afla de ce, cercetătorii au realizat cinci experimente cu peste 2.500 de participanți. Aceste experimente au explorat motivațiile din spatele păstrării secretelor pozitive și efectele acestei tăceri asupra indivizilor.

Un experiment-cheie implica participanții să reflecteze asupra veștilor bune pe care le-au ținut secrete față de cele pe care nu le-au ținut secrete. Cei care au meditat asupra secretelor lor pozitive s-au simțit mai energizați decât cei care au reflectat asupra veștilor bune care nu erau secrete. Acest lucru a fost valabil indiferent dacă aveau intenția de a împărtăși veștile mai târziu.

Vezi și: "Planta consumată mai mult de trei luni distruge flora microbiană": Este total greşit să facem asta. Echinacea perturbă grav sistemul imunitar

În plus, echipa lui Slepian a descoperit că actul de a păstra un secret pozitiv este adesea condus de dorințe interne și nu de presiuni externe, contrastând cu motivele din spatele păstrării secretelor negative sau jenante.

Această motivație internă, potrivit lui Slepian, contribuie la sentimentul de pregătire și energie. Cercetarea subliniază o înțelegere nuanțată a secretului. Arată că nu toate secretele sunt o povară; de fapt, unele, când sunt păstrate din motive personale sau pentru emoția unei surprize, pot fi îmbucurătoare.

Vezi și: Diabetul, afecțiunea care macină fiecare organ. Doru Negru: Nu te doare. Apar complicațiile

Acest studiu invită la o reevaluare a modului în care privim secretul și impactul său asupra stării noastre mentale, arătând că în anumite contexte, păstrarea secretelor poate fi o sursă de bucurie și vitalitate.

”Oamenii uneori depun eforturi considerabile pentru a dezvălui un secret pozitiv și a-l face și mai palpitant. Acest tip de surpriză poate fi extrem de plăcut, dar surpriza este cea mai trecătoare dintre emoțiile noastre. Având timp suplimentar - zile, săptămâni sau chiar mai mult - pentru a-ți imagina surpriza de pe fața altei persoane ne oferă mai mult timp cu acest moment incitant, chiar dacă doar în mintea noastră”, concluzionează Slepian.

De ce nu poți ține un secret

”Secretele implică adesea ceva de care cineva nu se mândrește. Au ales să împărtășească asta cu cineva, dar nu vor ca alții să afle pentru că cred că ar putea afecta reputația lor. Cu toate acestea, poate fi dificil pentru persoană să păstreze asta pentru ea pentru că ar putea deveni o povară”, a spus Dr. Asim Shah, profesor și vicepreședinte executiv în Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale la Baylor, potrivit Medical Xpress.

În momentul în care spui cuiva să nu repete secretul tău, oamenii încep să aibă o dorință obsesivă și anxioasă de a îl împărtăși cu cineva, a explicat Shah. De asemenea, majoritatea oamenilor au un confident, deci atunci când împărtășești informații cu al tău confident, ține cont că probabil le vor împărtăși și ei cu propriul lor confident.

Un motiv este că oamenii simt adesea că îi va ajuta să mențină prietenii strânse cu ceilalți, a spus Shah. Un alt motiv pentru care oamenii împărtășesc adesea un secret este că se simt vinovați să-l păstreze. 

De exemplu, dacă un prieten îți spune un secret, dar tu nu îl împărtășești cu partenerul tău, s-ar putea să te simți vinovat că nu i-ai spus. Dacă nu împărtășești anumite lucruri cu membrii apropiați ai familiei, soții sau părinți, poate apărea un sentiment de neîncredere. A păstra sau a împărtăși secretele pune adesea oamenii într-o poziție în care pot câștiga sau pierde încrederea cuiva.

Dacă nu vrei cu adevărat să împărtășești secretul cuiva, Shah recomandă să te pui în locul lor. Gândește-te cum te-ai simți dacă secretul tău ar fi împărtășit. Dacă nu vrei să fii responsabil pentru păstrarea secretului cuiva, este cel mai bine să fii sincer și să le spui persoanei că nu vrei să știi secretul lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel