Ce se întâmplă cu mintea și corpul când dormim. Cele 20 de lucruri pe care le-am putea experimenta în timpul somnului. Unele sunt chiar bizare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce se intampla cu mintea si corpul cand dormim - FOTO: Freeoik@wavebreakmedia_micro
ce se intampla cu mintea si corpul cand dormim - FOTO: Freeoik@wavebreakmedia_micro

Ce se întâmplă cu mintea și corpul când dormim. Cele 20 de lucruri pe care le-am putea simți sau face în timpul somnului. Unul este chiar bizar.

Ce se întâmplă cu mintea și corpul când dormim. Somnul este atât de frumos și necesar, dar se întâmplă multe lucruri sub cearceafuri. În timp ce dormiți, s-ar putea să aveți parte de căderi, discuții, paralizii sau “explozia capului”.

Iar partenerul tău ar putea fi nevoit să suporte sforăitul excesiv, scrâșnitul dinților, gemetele și avansurile nedorite. Iată 20 de lucruri care s-ar putea întâmpla când dormi.

Somnambulism

Mai probabil să afecteze copiii mici decât adulții, somnambulismul este o tulburare de comportament care apare în timpul somnului profund. Printre factorii săi declanșatori obișnuiți se numără privarea de somn, agenții sedativi (inclusiv alcoolul), bolile febrile și anumite medicamente.

Faptul că este periculos să trezești un somnambul este un mit. De fapt, ar putea fi periculos să nu o faceți, deoarece somnambulul s-ar putea răni singur, potrivit MSN.

Vezi și: Finalul filmului Barbie, mesaj de impact pentru femei. Normalizează experiența

Senzația de cădere

Aproape 70% dintre noi am experimentat-o: senzația de cădere care ne trezește în mod brusc chiar în momentul în care mergem la culcare. Clipele musculare involuntare din membrele noastre sau din întregul corp se numesc smucituri hipnice sau porniri în somn. Nimeni nu știe ce le provoacă. O teorie este că creierul interpretează greșit relaxarea mușchilor în momentul în care începem să ațipim ca fiind o cădere.

Relații de somn

Nu este o scuză pentru a pipăi un partener de somn. Relațiile sexuale în somn sunt o tulburare reală. WebMD numește această practică “neromantică, chiar periculoasă”, cuplurile fiind reticente să vorbească despre ea din cauza rușinii. Actul inconștient al actului sexual în somn poate prezenta un comportament necaracteristic din partea inițiatorului, inclusiv agresivitate fizică. Uneori, autorii nu-și amintesc deloc actul.

Sindromul capului care explodează

Potrivit revistei Time, între 10 și 15% dintre oameni se confruntă cu sindromul capului exploziv, în care “dintr-o dată, persoana se trezește după ce a auzit un zgomot foarte puternic, ca o explozie, o străfulgerare de lumină sau are senzația că îi explodează capul”. Se pare că este “un tip de sacadare hipnagogică”, ca și cum ai cădea în somn.

Narcolepsie

Cu această tulburare cronică de somn, oamenii se simt excesiv de somnoroși în timpul zilei și pot avea “atacuri de somn”, dând din cap fără avertisment. Și, în general, șefilor nu le plac oamenii care ațipesc la locul de muncă. Pentru a combate acest lucru, puteți merge la medic, care vă poate prescrie medicamente. Iar noaptea încercați să reduceți stresul înainte de culcare, de exemplu, cu yoga, o baie fierbinte sau meditație.

Vezi și: Durerile la tendonul lui Ahile, cauze și tratament. Vladimir Pușcaș: Perioada de vindecare este prelungită

Scrâșnirea dinților

Obișnuiam să credem că scrâșnitul și strângerea dinților noaptea (bruxism), în somn, era un produs al stresului sau al unei mușcături proaste. Dar noi cercetări arată că ar putea fi un rezultat al respirației întrerupte în timpul somnului, care are loc în timpul apneei în somn. Participanții la un studiu asupra somnului cărora li s-au curățat căile respiratorii cu un dispozitiv dentar sau cu un aparat CPAP au încetat să mai scrâșnească din dinți.

Terori de noapte

Aproape 40% dintre copii sunt afectați de terori nocturne, când au parte de episoade de țipete, frică și agitație în timpul somnului.

“La fel ca somnambulismul, spaimele nocturne sunt considerate o parasomnie - o apariție nedorită în timpul somnului”, potrivit Mayo Clinic.

Diferența față de un coșmar este că persoana rămâne adormită și, de obicei, nu-și amintește nimic dimineața.

Paralizia somnului

Pe măsură ce o persoană se mișcă între stadiile de veghe și somn, paralizia somnului este senzația de a fi conștient, dar de a nu se putea mișca. Afecțiunea este rareori legată de probleme psihiatrice subiacente. Pentru a face față, încercați să vă destresați viața - asigurați-vă că aveți suficiente ore de somn și experimentați noi poziții de somn.

Sforăitul

Dacă sunteți un cuplu, sforăitul este, probabil, o realitate a vieții. Sunteți fie vinovat, fie victimă. Problema apare atunci când fluxul de aer prin nas și gură este obstrucționat, de exemplu, din cauza unei deviații de sept, a unui tonus muscular slab la nivelul gâtului și al limbii și din alte motive. Sforăitul cronic poate ruina calitatea somnului pentru ambele persoane, așa că cei care sforăie ar trebui să primească tratament medical.

Vezi și: Ce presupune, de fapt, educația sexuală și de ce e important să vorbim despre ea. Frica părinților, lipsa de pregătire și rușinea societății care o transformă într-un subiect tabu

SMS-uri în somn

Suntem atât de atașați de smartphone-urile noastre, încât se pare că trimiterea de mesaje text în somn a devenit un lucru. O spune un medic de la CNN,

“E ca și cum creierul tău ar fi pe pilot automat... . Gândește-te la ritmul în care oamenii trimit mesaje în zilele noastre, iar cei mai mulți oameni dorm chiar lângă telefoanele lor, așa că, dacă se trezesc, este un alt comportament automat... Este un fel de somnambulism”, a spus medicul.

Mișcarea ochilor

Atunci când cădem în cel mai profund stadiu al somnului, ochii noștri se ocupă. În stadiul REM (mișcare rapidă a ochilor), ochii noștri, după cum sugerează și numele, se mișcă rapid în mai multe direcții diferite.

Deși ne odihnim, mintea noastră este aproape la fel de activă ca și cum am fi treji. Amintirile noastre sunt consolidate în timpul somnului REM. Și ratăm acest somn profund dacă bem alcool.

Hormonul uman de creștere

Pe măsură ce dormim, în special în etapele profunde, se eliberează hormonul uman de creștere (hgH), care ajută la regenerarea mușchilor, oaselor și țesuturilor. Acest tip de “somn de frumusețe” poate fi provocat de nivelul scăzut de glucoză atunci când suntem sub influența, precum și de alți factori.

Funcția rinichilor încetinește

Multe dintre activitățile noastre fiziologice încetinesc pe măsură ce dormim. De exemplu, funcția noastră renală încetinește și cantitatea de urină pe care o producem este redusă. Acesta este motivul pentru care mulți dintre noi pot rezista toată noaptea fără să viziteze toaleta.

Vezi și: 6 motive pentru care a fi singur o perioadă poate fi o opțiune excelentă în viața ta

Visele

Cu toții visăm, dar nimeni nu știe cu adevărat de ce. Poveștile pe care mintea noastră ni le joacă pot fi bizare, alarmante, seducătoare și atât de reale încât crezi că sunt reale.

Cele mai intense vise au loc în timpul somnului REM. Unii experți susțin că acestea sunt o reluare a evenimentelor unei zile, în timp ce alții sugerează că sunt o activitate cerebrală aleatorie. Dar nu știm cu adevărat.

Apnee de somn

Această afecțiune apare atunci când căile respiratorii superioare se blochează în timpul somnului, reducând sau obstrucționând complet fluxul de aer.

“Apneea de somn netratată poate duce la complicații grave, cum ar fi infarctul, glaucomul, diabetul, cancerul și tulburările cognitive și comportamentale”, potrivit Institutului Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui din SUA.

Tratamentele obișnuite includ dispozitive de respirație, cum ar fi aparatele de presiune pozitivă continuă a aerului (CPAP), și modificări ale stilului de viață.

Gemete nocturne

Catatenia este descrisă ca fiind sunete gemete emise în timpul expirării respirației, în timpul etapelor REM profunde ale somnului. Acest gemete nocturn nu este legat de nicio afecțiune medicală îngrijorătoare și nu duce la privarea de somn - cu excepția cazului în care sunteți partenerul unui gemeur.

Vezi și: De ce să nu pescuiești sub firele de curent sau când e vreme urâtă. Cristian Paparau: Se produce decesul

Vă treziți supărați

Unii oameni se ridică din pat într-o dispoziție foarte proastă. Trezirea pe partea greșită a patului poate fi un semn că nu dorm suficient.

“Un set de studii sugerează că regiunea specifică a lobului frontal care filtrează de obicei sentimentele negative este afectată de lipsa de somn”, potrivit neurologului Penelope A. Lewis.

Motivele pentru starea de spirit scăzută și somnul prost pot fi nivelul scăzut de zahăr din sânge, deficiența de magneziu sau ficatul suprasolicitat.

Temperatura corpului scade

Pe măsură ce adormim, corpul nostru începe să piardă căldură în mediul înconjurător, ceea ce poate ajuta la procesul de adormire. Temperatura corpului nostru este menținută la un nivel ușor redus în timpul somnului non-REM și scade și mai mult în timpul ciclului REM. Acesta este motivul pentru care majoritatea dintre noi trebuie să fim acoperiți de pături în timpul somnului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel