Ce se întâmplă dacă iei medicamentele pe stomacul gol. De ce unele pastile se administrează după masă. Care este combinația pe care ar trebui să o eviți

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce se intampla daca iei medicamentele pe stomacul gol - FOTO: Freepik
ce se intampla daca iei medicamentele pe stomacul gol - FOTO: Freepik

Ce se întâmplă dacă iei medicamentele pe stomacul gol. Cu ce să nu le combini niciodată.

De ce să nu iei medicamentele pe stomacul gol. Medicamentele interacționează cu organismul nostru. Consumul anumitor alimente și lichide poate declanșa o serie de modificări fiziologice în corpul dumneavoastră.

Sistemul dumneavoastră va identifica și analiza acest ”material străin” și va pregăti acțiuni de evitare acționând la fel. Sângele către intestin crește, acizii sunt eliberați sub formă de bilă, iar intestinul se pregătește modificându-și aciditatea. Medicamentele noastre se îndreaptă, de asemenea, către acest același laborator gastric și fiecare interacționează diferit. 

Prin urmare, în esență, principalul motiv este anticiparea modului în care aceste substanțe chimice vor interacționa cu sistemul digestiv, deoarece interacțiunile adverse dintre medicamente și alimente pot ajuta sau descuraja absorbția substanțelor chimice din medicamentul dumneavoastră.

Vezi și: Meditația prelungește tinerețea și întărește imunitatea. Iată de ce ar trebui să începi să meditezi chiar acum

Interacțiunea medicamentelor cu un stomac gol

Atunci când un medicament este prescris pe stomacul gol, acest lucru se face pentru a asigura o absorbție cât mai eficientă. Modificările din intestin odată cu mâncarea restricționează și, prin urmare, afectează eficacitatea acestor medicamente specifice. În unele cazuri, elemente din alimente, cum ar fi fierul sau calciul, s-ar putea lega de structurile chimice din medicamente. 

Tipurile de medicamente pentru care se recomandă de obicei administrarea pe stomacul gol includ anumite tipuri de antibiotice, medicamente pentru HIV, medicamente pentru astm și medicamente pentru osteoporoză, notează Medanta.

Interacțiuni medicamentoase cu o gustare

Unele medicamente au efecte secundare, cum ar fi iritarea stomacului, indigestie, ulcere sau inflamații. Luându-le la masă veți reduce aceste efecte neplăcute. Nu este necesar să fie o masă completă - gustări ușoare, cum ar fi biscuiții sau un sandviș, vor fi adecvate. 

În cazul medicamentelor orale pentru diabet, aceasta se face pentru a evita un nivel foarte scăzut al zahărului din sânge (hipoglicemie). Suplimentele enzimatice pentru pancreatita cronică ar trebui, de asemenea, să fie luate cu alimente pentru a ajuta organismul să proceseze masa. 

Antiacidele și medicamentele antiinflamatoare nesteroide (AINS) sunt de obicei recomandate a fi luate cu o masă sau o gustare. AINS inhibă producția de ”prostaglandine”, substanțe chimice care favorizează inflamația, durerea și febra, dar protejează și mucoasa stomacului de acidul intestinal.

Un grup de medicamente pentru diabet numite ”sulfoniluree” sunt, de asemenea, sfătuite să fie luate cu o masă, pentru a reduce riscul de scădere a glicemiei.

Vezi și: Ingredientul care îți albește și curăță în profunzime prosoapele

Interacțiune medicamentelor după gustare

Se mai numește și ”post-prandial” sau perioada de după masă. Consumul anumitor medicamente după masă poate contribui la reducerea efectelor secundare gastrice dure ale acestora. D

e asemenea, se asigură că medicamentele nu sunt spălate și absorbite corespunzător în fluxul sanguin, ca în cazul gelurilor antifungice sau al medicamentelor lichide pentru afte bucale sau afte bucale. Anumite antibiotice și medicamente pentru HIV intră în această categorie.

De ce unele medicamente trebuie administrate pe stomacul gol

Unele medicamente trebuie luate ”înainte de mâncare” sau ”pe stomacul gol”. Acest lucru se datorează faptului că alimentele și unele băuturi pot afecta modul în care acționează aceste medicamente.

De exemplu, administrarea unor medicamente în același timp cu mâncarea poate împiedica stomacul și intestinele să absoarbă medicamentul, făcându-l mai puțin eficient. 

Alternativ, unele alimente pot interacționa cu medicamentul dumneavoastră, fie prin creșterea sau scăderea cantității de medicament în sânge la niveluri potențial periculoase, fie la niveluri prea scăzute pentru a fi eficiente. 

Vezi și: Meditația prelungește tinerețea și întărește imunitatea. Iată de ce ar trebui să începi să meditezi chiar acum

Băuturile sau alimentele care interacționează cu medicamentele

Unele alimente pot neutraliza efectul anumitor medicamente. Câteva exemple de alimente sau băuturi care pot interacționa cu medicamentele includ:

- suc de grapefruit

- suc de afine

- alimente bogate în vitamina K, cum ar fi legumele cu frunze verzi

- înlocuitori de sare sau suplimente alimentare cu conținut ridicat de potasiu, cum ar fi bananele

Trebuie să urmați instrucțiunile pe care le primiți împreună cu medicamentul dumneavoastră. Dacă nu sunteți sigur cum să vă luați medicamentul specific sau dacă puteți mânca sau bea ceva înainte de a-l lua, adresați-vă medicului dumneavoastră de familie sau farmacistului (farmacistului).

Ca regulă generală, medicamentele care ar trebui luate pe stomacul gol trebuie luate cu aproximativ o oră înainte de masă sau la 2 ore după masă.

Este puțin probabil ca uitarea acestor instrucțiuni în rare ocazii să facă rău, dar administrarea regulată a acestor medicamente cu mâncare poate însemna că nu își fac efectul, notează NHS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel