Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi încolțiți. Semnul durerii de cap: Apare la câteva ore, până la o zi

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi încolțiți - Foto: Freepick
Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi încolțiți - Foto: Freepick

Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi care au încolțit. Ce trebuie să știi despre cartofii încolțiți și cât de nocivi sunt tuberculii.

Ce trebuie să știi despre cartofii încolțiți. Atunci când sunt lăsați în depozit pentru o perioadă prea lungă de timp, cartofii pot începe să încolțească, ceea ce creează o dezbatere cu privire la siguranța consumului lor.

Pe de o parte, unii consideră că  atunci când cartofii sunt germinați pot fi consumați în perfectă siguranță, atâta timp cât îndepărtați germenii. Pe de altă parte, mulți avertizează că cartofii germinați sunt toxici și provoacă intoxicații alimentare - și, potențial, chiar moartea.

De ce cartofii germinați pot fi periculoși pentru consum

Cartofii sunt o sursă naturală de solanină și chaconină - doi compuși glicocalcaloizi care se găsesc în mod natural în diverse alte alimente, inclusiv vinete și roșii.

În cantități mici, glicoalcaloizii pot oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antibiotice și efecte de scădere a zahărului din sânge și a colesterolului. Cu toate acestea, ei pot deveni toxici atunci când sunt consumați în exces.

Pe măsură ce un cartof încolțește, conținutul său de glicoalcaloizi începe să crească. Prin urmare, consumul de cartofi care au germinat vă poate face să ingerați cantități excesive din acești compuși. Simptomele apar, de obicei, la câteva ore sau până la o zi după ce ați mâncat cartofii germinați.

La doze mai mici, consumul excesiv de glicoalcaloizi duce de obicei la vărsături, diaree și dureri abdominale. Atunci când sunt consumate în cantități mai mari, acestea pot provoca tensiune arterială scăzută, puls rapid, febră, dureri de cap, confuzie și, în unele cazuri, chiar moartea.

Mai mult, câteva studii mici sugerează că consumul de cartofi germinați în timpul sarcinii poate crește riscul de malformații congenitale. Prin urmare, femeile însărcinate ar trebui să evite consumul cartofilor germinați.

Cartofii germinați conțin niveluri mai ridicate de glicoalcaloizi, care pot avea efecte toxice la om atunci când sunt consumați în exces. Consumul de cartofi germinați în timpul sarcinii poate crește, de asemenea, riscul de malformații congenitale.

Puteți elimina compușii toxici din cartofii germinați

Glicoalcaloizii sunt concentrați în special în frunzele, florile și germenii cartofilor. Pe lângă germinare, deteriorarea fizică, înverzirea și gustul amar sunt trei semne care indică faptul că conținutul de glicoalcaloizi al unui cartof poate să fi crescut dramatic.

Prin urmare, aruncarea germenilor, a cojii verzi și a părților învinețite poate ajuta la reducerea riscului de toxicitate. Mai mult, decojirea și prăjirea pot ajuta la reducerea nivelului de glicoalcaloizi - deși fierberea, coacerea și cuptorul cu microunde par să aibă un efect redus.

Acestea fiind spuse, în prezent nu este clar dacă aceste practici sunt suficiente pentru a vă proteja în mod adecvat și constant de toxicitatea glicocalcaloidelor.

Din acest motiv, Poison Control - sugerează că ar fi mai bine să aruncați cartofii care au germinat sau au devenit verzi.

Până atunci, aruncarea cartofilor germinați sau verzi poate fi cel mai sigur lucru de făcut.

Cum să împiedicați cartofii să germineze

Una dintre cele mai bune modalități de a reduce germinarea la cartofi este să evitați să îi stocați și să îi cumpărați doar atunci când aveți planuri de a-i folosi.

În plus, aruncând cartofii deteriorați și asigurându-vă că cei rămași sunt complet uscați înainte de a-i depozita într-un loc răcoros, uscat și întunecat, puteți reduce, de asemenea, probabilitatea apariției germinării.

Rapoartele anecdotice sugerează că ar trebui evitată, de asemenea, depozitarea cartofilor împreună cu ceapa, deoarece punerea celor două împreună poate accelera germinarea. Deși, în prezent, nu există dovezi științifice care să susțină această practică.

Depozitarea cartofilor intacți, uscați, într-un loc răcoros, uscat și întunecat poate ajuta la reducerea probabilității de germinare. Cel mai bine este să evitați stocarea cartofilor și este posibil să doriți să îi depozitați departe de ceapă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel