Ce și cum trebuie să faci dacă te accidentezi la schi. REGULILE DE AUR ale unui ortoped

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ce faci când te accidentezi la schi. Foto: Volker Meyer, de la Pexels
Ce faci când te accidentezi la schi. Foto: Volker Meyer, de la Pexels

Dr. Tarek Nazer, cunoscut medic ortoped, explică EXCLUSIV într-un interviu acordat DC Medica, ce poți păți la schi sau snowboard, din ce cauză se produc cele mai multe accidente pe pârtie și ce trebuie să faci în fiecare caz în parte. 

Sezonul rece vine la pachet cu o sumedenie de complicații în zona ortopedică, iar unele dintre ele sunt petrecute fix în momentele în care oamenii s-au dus, mai degrabă, să se relaxeze. Accidentările la schi sau snowboard, de exemplu, sunt unele dintre aceste complicații care poate surveni în orice moment, fie că vorbim despre un începător sau despre un avansat, iar dacă nu sunt gestionate corespunzător pot avea efecte negative pe termen lung, asupra sănătății persoanei respective.

Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie-Traumatologie și Medicină Sportivă, explică EXCLUSIV la DC MEDICAL, care sunt cele mai frecvente leziuni în sezonul rece și cum se tratează fiecare în parte. 

DC MEDICAL: Cât de riscante sunt sporturile de iarnă? (schiul, placa, chiar și sania?)

Dr. Tarek Nazer: Știi cum e... Tu, practicant al sporturilor de iarnă, responsabil este să faci în așa fel încât să nu ajungi să faci cunoștință cu accidentările care ar putea să vină la pachet cu sporturile de iarnă. Sporturile de iarnă pot fi riscante dacă sunt tratate cu neatenție și superficialitate. În egală măsură, însă, acest pericol poate să te pască și atunci când mergi pe jos, în parc. Așadar... înainte de a te urca pe schiuri, pe placă sau de a porni cu sania, ai grijă că ți-ai luat toate măsurile de siguranță. Și, dacă vrei și un sfat... nu uita de încălzire! Vorbim de sporturi totuși, așa-i?

DC MEDICAL: Care sunt factorii de risc?

Dr. Tarek Nazer: Pe primul loc, fără doar și poate, o condiție fizică precară. Nu te apuca de sporturile de iarnă dacă ești sedentar sau dacă nu ești foarte bine antrenat. Cu siguranță ai șanse să te accidentezi serios. Apoi, așa cum am spus și mai sus, încălzirea este foarte importantă. Altfel, dacă ai un echipament incomplet sau dacă nu te-ai hidratat suficient, ai de asemenea, șanse să te accidentezi. Oboseala sau durerile sunt iarăși factori de risc.

DC MEDICAL: De ce ar trebui să ținem cont atunci când ne apucăm de schi, de exemplu?

Dr. Tarek Nazer: Regulile sunt clare și ușor de respectat. Antrenează-te, încălzește-te, poartă echipament corespunzător, complet, pe sub costumul de schi poartă haine cu textură ușoară, nu merge singur la schi, informează-te și respectă toate regulile, participă la o oră cu un instructor calificat, hidratează-te și evită să practici, în general, sporturi de iarnă dacă ești obosit sau dacă ai dureri în diverse zone ale corpului.

DC MEDICAL: Care sunt cele mai frecvente traumatisme?

Dr. Tarek Nazer: Cumva răspunsul la această întrebare este previzibilă, dar asta nu înseamnă că trebuie să tratăm cu superficialitate povestea. Așadar, atunci când vorbim despre traumatisme „câștigate” în timp ce practicăm sporturi de iarnă ne referim cel mai frecvent la entorsele de gleznă, de pumn, de genunchi sau de genunchi. Acestea pot fi completate de leziunile de menisc sau de ligamente, dar și de fracturi. Leziunile de la nivelul capului sunt, într-adevăr, cele mai grave, la fel cum sunt și cele survenite la nivelul coloanei vertebrale.

DC MEDICAL: Care sunt cele mai grave?

Dr. Tarek Nazer: Leziunile survenite la nivelul capului sunt, cu adevărat, extrem de periculoase, însă asta nu înseamnă că celelalte tipuri de accidentări sunt mai puțin importante. Dacă ne gândim, de exemplu, la traumatismele de la nivelul coloanei vertebrale, ne dăm seama, iată, că periculoase sunt toate. Revenind, însă, la leziunile de la nivelul capului putem spune că acestea pot duce la sângerări excesive, dar și la efecte pe termen lung. Dacă nu este investigată și tratată corespunzător o leziune la nivelul capului, sechelele pot fi cu adevărat serioase.

DC MEDICAL: Ce trebuie să facem în cazul unui traumatism la genunchi, de exemplu?

Dr. Tarek Nazer: Traumatismul la genunchi nu este simplu, mai ales pentru că vorbim că ne este afectată cea mai mare și complexă articulație a corpului. Consultația este esențială, însă până în momentul în care se ajunge la medic, imobilizarea este cheia. Articulația genunchiului, în caz de traumatism, trebuie să fie cât mai puțin folosită. Apoi urmează, sigur, consultația clasică, consultație în zona imagistică, intervenție chirurgicală, dacă diagnosticul o impune, recuperare printr-un protocol de tratament din zona kinetoterapie - fizioterapie.

DC MEDICAL: Mai rar întâlnite sunt traumatismele membrelor superioare. Ce înseamnă luxația umărului?

Dr. Tarek Nazer: Umărul este o articulație extrem de delicată, fiind totodată cea mai mobilă din corpul uman. Această mobilitatea crescută face ca articulația umărului să fie expusă la diferite traumatisme ce pot duce la distrugeri tisulare. Una dintre aceste patologii este luxația acută de umăr, ce constă în ieșirea capetelor osoase din articulația umărului. Tratamentul ortopedic al luxației acute de umăr este o metodă conservatoare. Diagnosticul se pune foarte simplu cu ajutorul unor radiografii de umăr. Rareori, în cazul fracturilor asociate, este necesară o investigație cu RMN sau un CT de umăr. Se face reducerea luxației, adică repunerea în articulație a capului humeral cât mai rapid cu putință. În cazul în care se întârzie acest lucru pot apărea contracturi musculare ce o fac tot mai dificil sau chiar imposibil de efectuat.

Postreducere, umărul se imobilizează într-un bandaj special sau într-o orteză de umăr pentru 2-3 săptămâni, timp necesar vindecării leziunii de labrum.

Reducerea unei luxații presupune indiferent de metodă, parcurgerea drumului invers producerii ei. Nerespectarea acestei indicații blochează vindecarea breșei labrale și constituie una din cauzele pentru care umărul se reluxează. După această perioadă se începe recuperarea.

DC MEDICAL: O simplă lovitură poate crea complicații? Să zicem, o entorsă la gleznă....

Dr. Tarek Nazer: Cu siguranță că da. Orice leziune netratată, nediagnosticată, poate dezvolta complicații diferite. Să dau un exemplu simplu: luxezi glezna, iar durerea, edemul, nu te lasă să mergi corect. O zi, două, o săptămână... Ei bine, acest simplu fapt afectează postura, de aici coloana vertebrală și așa mai departe. Iar acum am folosit un exemplu simplist...

DC MEDICAL: Și dacă nu ai dureri mari și continui să schiezi, deși ai o contuzie?

Dr. Tarek Nazer: Lucrurile degenerează... este evident, iar gravitatea situației va fi și mai mare. Pe de altă parte, îmi este greu să cred că există oameni atât de îndrăgostiți de schiat încât să se supună chinului de bună voie. Dar, ok, dacă există, sfatul meu ca și medic este să se oprească.

DC MEDICAL: Dacă, totuși, nu poți evita o căzătură sau un impact, ce ar trebui evitat? Se poate vorbi de o căzătură bună, astfel încât să nu ne punem în pericol?

Dr. Tarek Nazer: Sigur că nu există căzătură bună, există mai degrabă căzătură care să facă cât mai puțin rău. Ca să te asiguri că faci tot ce-ți stă în putință pentru a „obține” o căzătură safe sunt doar câteva lucruri pe care trebuie să le faci. Nu te agita, lasă-te ușor, ușor, ai grijă să te îndepărtezi cât mai mult de obstacole, aruncă bețele, nu încerca să le folosești ca să te oprești, nu consuma băuturi alcoolice înainte să mergi la schi. De asemenea, la căzături pe spate este recomandat să-ți aduci bărbia în piept, astfel te asiguri că nu te vei lovi cu capul de gheață sau zăpadă. La căzăturile în față, încearcă să bagi umărul la primul contact cu zăpada sau cu gheața.

DC MEDICAL: La snowboarding, care sunt cele mai frecvente accidente?

Dr. Tarek Nazer: Încheieturile mâinilor sunt cele mai afectate, mai ales la începători. Majoritatea pun mâinile atunci când cad, încercând să oprească căderea. Impactul e puternic și poate duce la întinderi sau chiar fracturi.

Accidentele la gleznelor apar de obicei la impactul lateral (cu un copac sau altă persoană de pe pârtie), la aterizarea cu picioarele întinse, sau la o compresare și rotire a lor. Majoritatea accidentelor se prezintă printr-o fractură a osului Talus.

Datorită impactului cu copaci, gheață, pietre și alte suprafețe tari de pe pârtie apar accidentări foarte serioase ale capului, uneori chiar moartea.

DC MEDICAL: Ce implică o căzătură sau o aruncare pe fesieri, pentru a împiedica un impact?

Dr. Tarek Nazer: Foarte important este să eviți să cazi direct pe coccis (nada posteriorului). Acea zonă a coloanei va fi foarte afectată, iar durerile vor fi infernale. Altfel, o căzătură „corectă” pe partea dorsală trebuie să îndeplinească următoarele condiții: când cazi pe spate, ține mâinile în spate-lateral la un unghi de 30-45 de grade, cu palmele spre sol, apoi când te apropii de sol, izbește solul cu mâinile; astfel vei atenua căzătura. Capul îl ții cu bărbia spre piept, să nu se lovească direct de sol. Spatele va fi puțin rotunjit în această situație.

Nu uita: Adultul trebuie să țină brațul de lovire flexat! Copiii trebui să aibă grijă la cap, să țină capul în piept.

DC MEDICAL: Poate fi afectată coloana? Dacă da, în ce condiții?

Dr. Tarek Nazer: Sigur... Clar că o tasare de vertebre poate apărea și în situația unui impact minor. Un impact major poate provoca o dizlocare, o hernie poate chiar și fractură.

DC MEDICAL: Frigul, degerătura, umezeala, ne pot afecta membrele?

Dr. Tarek Nazer: Degerăturile pot afecta orice parte a corpului, dar cele mai afectate sunt extremitățile: mâinile, picioarele, nasul și urechile. La -15 grade Celsius apare vasoconstricția (contractarea vaselor de sânge), pentru a încerca să păstreze temperatura corpului. Dacă frigul persista, apar degerăturile. Acestea afectează cu precădere țesuturile aflate la distanță față de inimă. Primul semn al degerăturilor poate fi o ușoară senzație de durere sau o furnicătură la nivelul zonei afectate. Aceasta este adesea urmată de amorțeală. Pielea de la nivelul afectat poate fi întărită, palidă sau rece. E frecvent ca zona afectată să își piardă în mod accentuat sensibilitatea la atingere. Pe măsură ce se dezgheață, pielea va deveni roșie și dureroasă. În cazuri severe, fluxul sanguin spre aria afectată se poate întrerupe. Dacă se întâmpla acest lucru, este nevoie neapărat de ajutor medical.

DC MEDICAL: De ce ar trebui să ținem cont pentru a ne putea bucura în voie de sporturile de iarnă?

Dr. Tarek Nazer: Fii în formă. Asigură-te că ești într-o stare fizică bună când practici schi. Dacă nu ești în formă, alege cu grijă traseul, până când vei fi apt pentru trasee mai dificile. Încălzește-te. Studiile au arătat că mușchii neîncălziți sunt mai expuși accidentărilor. Așa că încălzește-te prin alergare sau mers pe loc, 3-5 minute.

Hidratează-te. Chiar și un nivel mediu de deshidratare îți poate afecta abilitatea fizică și anduranța. Bea suficientă apă înainte, în timpul și după cursele de schi.
Informează-te cu privire la regulamentul de siguranță pe pârtie. Informează-te despre siguranța folosirii teleschiurilor. Poartă echipament corespunzător. Poartă mai multe straturi de îmbrăcăminte ușoară, largă, rezistentă la apă și vânt, care să asigure căldură și protecție. Cumpără sau închiriază încălțăminte specială de schi și legături, care să corespundă standardelor de specialitate. Verifică schiurile și clăparii înainte de a schia. Trebuie să fie adaptate înălțimii, greutății tale, precum și abilității tale la schiat. Poartă echipamente de protecție adecvate precum ochelarii de protecție și o cască.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel