Ce sunt carbohidrații și de ce nu e o idee bună să îi elimini complet din dieta ta. Joacă un rol foarte important pentru nivelul de energie din organism

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Ce sunt carbohidratii Foto: Freepik @ yarunivstudio
Ce sunt carbohidratii Foto: Freepik @ yarunivstudio

Ce sunt carbohidrații și sub câte forme sunt prezenți în alimentația modernă. Află ce rol au in organism și ce beneficii aduc sănătății.

Carbohidrații, sunt zaharurile, amidonul și fibrele alimentare care se găsesc în anumite alimente. Organismul le descompune în glucoză, care furnizează energie.

Carbohidrații se găsesc în principal în alimentele vegetale. De asemenea, aceștia se găsesc în produsele lactate sub forma unui zahăr din lapte numit lactoză. Alimentele bogate în carbohidrați includ pâinea, pastele, fasolea, cartofii, orezul și cerealele.

Carbohidrații joacă mai multe roluri în organism, inclusiv acela de a furniza energie.

Produsele secundare ale carbohidraților sunt implicate în sistemul imunitar, în dezvoltarea bolilor, în coagularea sângelui și în reproducere.

Vezi și: Amnezia, boala uitării: cauze, simptome, tratament. Cum poți să te tratezi de amnezie

Ce sunt carbohidrații?

Carbohidrații, cunoscuți și sub numele de zaharide, furnizează energie pentru organism. Fiecare gram de carbohidrați furnizează 4 calorii.

Organismul tău descompune carbohidrații în glucoză, care este principala sursă de energie pentru creier și mușchi.

Carbohidrații sunt unul dintre cei trei macronutrienți, care sunt nutrienți de care organismul are nevoie în cantități mai mari. Ceilalți macronutrienți sunt proteinele și grăsimile. Proteinele furnizează 4 calorii pe gram, iar grăsimile furnizează 9 calorii pe gram.

Carbohidrații din alimente se prezintă sub diferite forme, inclusiv următoarele:

- Fibre alimentare, un tip de carbohidrați pe care organismul nu îi poate digera cu ușurință. Se găsește în mod natural în fructe, legume, nuci, semințe, fasole și cereale integrale.

- Zaharuri totale, care includ zaharuri care apar în mod natural în alimente, cum ar fi produsele lactate, precum și zaharuri adăugate, care sunt comune în produsele de patiserie, dulciuri și deserturi. Organismul digeră și absoarbe foarte ușor zaharurile.

- Alcooli de zahăr, un tip de carbohidrați pe care organismul nu îi absoarbe complet. Aceștia au un gust dulce și mai puține calorii decât zahărul. Alcoolii de zahăr sunt adăugați în alimente ca îndulcitori cu conținut caloric redus, cum ar fi în guma de mestecat, produsele de patiserie și dulciurile.

Nu rata: Ce se întâmplă când mănânci ceapă roșie crudă. Efectele uimitoare pe care le are

Care este diferența dintre o dietă bogată și una săracă în carbohidrați?

Într-o dietă obișnuită, carbohidrații sunt principala sursă de energie pentru organism. Organismul îi folosește drept combustibil pentru celule.

Mulți oameni au apelat la dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi dieta keto, pentru potențialele lor beneficii pentru sănătate și pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, unele tipuri de carbohidrați - inclusiv cerealele integrale și fibrele alimentare - au beneficii substanțiale pentru sănătate.

De fapt, potrivit Comitetului Medicilor pentru Medicină Responsabilă, cei care consumă cei mai mulți carbohidrați - în special din surse naturale, cum ar fi fasolea, cerealele integrale și legumele - au un risc mai mic de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă.

Alte tipuri de carbohidrați, inclusiv carbohidrații simpli, cum ar fi pâinea albă, au o valoare nutritivă mult mai scăzută.

Zaharurile adăugate sunt un tip de carbohidrați care pot avea efecte negative asupra sănătății. Consumul unor cantități mari de alimente care conțin zaharuri adăugate poate contribui la obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare, potrivit Healthline.

Carbohidrații și obezitatea

Unii susțin că creșterea globală a obezității este legată de un consum ridicat de carbohidrați. Cu toate acestea, o serie de factori contribuie la creșterea ratelor de obezitate, inclusiv:

- Niveluri mai scăzute de activitate fizică

- Disponibilitatea mai mare a alimentelor ultraprocesate sau  fast food

- Mai puține ore de somn

- Factori genetici

- O lipsă de acces la produse proaspete la prețuri accesibile

- Porții supradimensionate, care cresc aportul caloric al unei persoane

- Stres și factori emoționali

Mulți producători promovează dietele sărace în carbohidrați pentru a vinde produse pentru pierderea în greutate, inclusiv batoane și pulberi nutritive.

Aceste produse nu sunt de multe ori sănătoase, deoarece multe dintre ele conțin coloranți, îndulcitori artificiali, emulgatori și alți aditivi și sunt de obicei sărace în vitamine, minerale și antioxidanți, ceea ce le face să fie asemănătoare cu mâncarea nesănătoasă.

Indicele glicemic

Indicele glicemic (IG) clasifică rapiditatea cu care un aliment crește nivelul de zahăr din sânge pe o scară de la 0 la 100.

Alimentele cu un indice glicemic ridicat determină creșteri rapide ale glicemiei. Alimentele cu un IG scăzut durează mai mult timp pentru ca organismul să le digere, ceea ce duce la niveluri mai echilibrate ale glicemiei.

Consumul unei cantități mari de alimente cu un IG ridicat poate crește riscul unei persoane de a suferi de diabet de tip 2 și de alte probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și supraponderabilitate.

O dietă cu multe alimente cu IG scăzut, împreună cu exerciții fizice și somn regulat, poate ajuta o persoană să își mențină sănătatea și o greutate moderată.

Dieta cu indicele glicemic scăzut

Un factor care crește scorul IG al unui aliment este procesul de măcinare și de măcinare, care adesea nu lasă decât endospermul amidonos, sau partea interioară, a semințelor sau a cerealelor. Acesta este în principal amidon. Acest proces elimină și alți nutrienți, cum ar fi mineralele, vitaminele și fibrele alimentare.

Pentru a urma o dietă cu IG scăzut, o persoană poate mânca mai multe alimente nerafinate, cum ar fi:

- Ovăz, orz sau tărâțe

- Pâine din cereale integrale

- Orez brun

- Fructe și legume proaspete

- Fructe proaspete, întregi, în loc de sucuri

- Paste făinoase din cereale integrale

- Salate și legume crude

Carbohidrații sunt o sursă importantă de energie pentru organism. Unele tipuri sunt mai sănătoase decât altele. De exemplu, fibrele alimentare sunt un carbohidrat care protejează sănătatea inimii și a intestinelor, în timp ce zaharurile adăugate pot duce la un risc crescut de diabet de tip 2, boli de inimă și supraponderabilitate.

Urmând o dietă echilibrată, care include carbohidrați neprocesați, dormind suficient și făcând suficientă activitate fizică, este mai probabil să ducă la o stare de sănătate bună și la o greutate corporală sănătoasă decât concentrându-se pe sau eliminând un anumit nutrient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel