Ce te îngrașă după 50 de ani: menopauza sau tiroida? Dr Corina Neamțu arată adevăratul VINOVAT

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Gras si sanatos. Foto: Pixabay
Gras si sanatos. Foto: Pixabay

Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie, SANADOR, a explicat, la Interviurile DC News și DC Medical de ce ne îngrășăm după 45-50 de ani

La vârsta de 50-51 de în medie, începe să se instaleze menopauza. De regulă, femeile încep să se îngrașe însă cum au trecut de 40-45 de ani. Multe cred că de fapt sunt de vină fie menopauza, fie tiroida și probabil ați auzit multe doamne spunând că s-au îngrășat pentru că suferă „de glandă”. Dar este vreun sâmbure de adevăr în aceste scuze sau nu? Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie, SANADOR, a doborât, la Interviurile DC News și DC Medical, pe rând, cele două mituri.

Tiroida, vinovat fără vină!

„Nu este deloc o realitate medicală, e mai mult folcor și e mai mult o părere extramedicală, pentru că atunci când începem să ne îngrășăm ne gândim că avem o disfuncție. Nu avem nicio cuantificare a caloriilor pe care le ingerăm, nici a sportului pe care-l facem. Pentru că plusul se depune întotdeauna!”, spune medicul. 

Deși este împământenit că hipofuncția tiroidei ar fi vinovată de încetinirea metabolismului, „hipotiroidismul, care nu este o afecțiune deloc rară, nu duce la îngrășare, duce la retenție hidrică. Deci, pe cântar poate să apară un plus de câteva kilograme, nicidecum de 20! Însă, atunci când se echilibrează disfuncția, ele se pierd pentru că reprezintă doar o retenție hidrică, nu de grăsimi. (...) Dar, de principiu, 99% dintre pacienții supraponderali și obezi n-au nicio disfuncție tiroidiană”, subliniază dr Corina Neamțu. 

Cea de-a doua scuză pentru kilogramele în plus este menopauza. Dar în realitate nici ea nu e vinovată de îngrășare, explică medicul endocrinolog. Cauza acumulării de kilograme în plus e banală și ar putea fi corectat foarte ușor, arată medicul. 

Nici menopauza n-are vreo vină

„În general, femeia în menopauză nu crește neapărat în greutate pentru că nu mai are menstruație, ci pentru că nu-și adaptează aportul caloric unui necesar mai mic. Pentru că se știe că, odată cu vârsta, și rata metabolică este într-o continuă scădere, practic cam 5% la fiecare deceniu. Deci, dacă noi continuăm să mâncă la fel, e clar că începem să punem (kilograme, n.r.). Este o chestie care se observă chiar și la animalele de cas, că ele, odată cu vârsta, cresc în greutate. Și ne și reducem activitatea fizică. (...) Deci, la 50 de ani trebuie să mâncăm cu 25% mai puțin decât la 25 de ani, fără ndoială. Dacă mâncăm la fel și mai ales carbohidrați, suntem pierduți, pentru că toate lucrurile vin pe un organism trecut, și organele suferă și ele același proces de îmbătrânire ca și cartea de identitate”, a explicat medicul endocrinolog Corina Neamțu. 

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale tiroidei și de ce sunt diagnosticate din ce în ce mai multe cazuri de cancer tiroidian, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel