EXCLUSIV Ce te îngrașă după 50 de ani: menopauza sau tiroida? Dr Corina Neamțu arată adevăratul VINOVAT
Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie, SANADOR, a explicat, la Interviurile DC News și DC Medical de ce ne îngrășăm după 45-50 de ani
La vârsta de 50-51 de în medie, începe să se instaleze menopauza. De regulă, femeile încep să se îngrașe însă cum au trecut de 40-45 de ani. Multe cred că de fapt sunt de vină fie menopauza, fie tiroida și probabil ați auzit multe doamne spunând că s-au îngrășat pentru că suferă „de glandă”. Dar este vreun sâmbure de adevăr în aceste scuze sau nu? Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie, SANADOR, a doborât, la Interviurile DC News și DC Medical, pe rând, cele două mituri.
Tiroida, vinovat fără vină!
„Nu este deloc o realitate medicală, e mai mult folcor și e mai mult o părere extramedicală, pentru că atunci când începem să ne îngrășăm ne gândim că avem o disfuncție. Nu avem nicio cuantificare a caloriilor pe care le ingerăm, nici a sportului pe care-l facem. Pentru că plusul se depune întotdeauna!”, spune medicul.
Deși este împământenit că hipofuncția tiroidei ar fi vinovată de încetinirea metabolismului, „hipotiroidismul, care nu este o afecțiune deloc rară, nu duce la îngrășare, duce la retenție hidrică. Deci, pe cântar poate să apară un plus de câteva kilograme, nicidecum de 20! Însă, atunci când se echilibrează disfuncția, ele se pierd pentru că reprezintă doar o retenție hidrică, nu de grăsimi. (...) Dar, de principiu, 99% dintre pacienții supraponderali și obezi n-au nicio disfuncție tiroidiană”, subliniază dr Corina Neamțu.
Cea de-a doua scuză pentru kilogramele în plus este menopauza. Dar în realitate nici ea nu e vinovată de îngrășare, explică medicul endocrinolog. Cauza acumulării de kilograme în plus e banală și ar putea fi corectat foarte ușor, arată medicul.
Nici menopauza n-are vreo vină
„În general, femeia în menopauză nu crește neapărat în greutate pentru că nu mai are menstruație, ci pentru că nu-și adaptează aportul caloric unui necesar mai mic. Pentru că se știe că, odată cu vârsta, și rata metabolică este într-o continuă scădere, practic cam 5% la fiecare deceniu. Deci, dacă noi continuăm să mâncă la fel, e clar că începem să punem (kilograme, n.r.). Este o chestie care se observă chiar și la animalele de cas, că ele, odată cu vârsta, cresc în greutate. Și ne și reducem activitatea fizică. (...) Deci, la 50 de ani trebuie să mâncăm cu 25% mai puțin decât la 25 de ani, fără ndoială. Dacă mâncăm la fel și mai ales carbohidrați, suntem pierduți, pentru că toate lucrurile vin pe un organism trecut, și organele suferă și ele același proces de îmbătrânire ca și cartea de identitate”, a explicat medicul endocrinolog Corina Neamțu.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale tiroidei și de ce sunt diagnosticate din ce în ce mai multe cazuri de cancer tiroidian, aflați în video:
-
Fluctuațiile tensiunii, impact grav asupra creierului30.10.2025, 08:33
-
-
-
-
Trei alimente pe care un endocrinolog le evită. Sunt promovate ca fiind sănătoase, dar conțin substanțe nocive
Cauza care crește grăsimea abdominală. Dr. Florin Bălănică: Crește și rezistența la insulină
Aceasta poate fi o cauză care duce la grăsimea abdominală. Cum putem să prevenim apariția burții.
Alimentele nelipsite din dieta persoanelor cu hipotiroidism. Legătura dintre nutriție și sănătatea tiroidei
Ce este glucoza și de ce este importantă pentru sănătatea noastră generală. Când echilibrul glucozei devine cheia prevenirii diabetului
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Postul negru: o metodă controversată în medicina modernă. Cum afectează metabolismul și sănătatea generală și când devine periculos
Primul simptom al osteoporozei. Cătălina Poiană: Mai puțin de 1 din 5 sunt diagnosticate și mai puțin de 1 din 3 primesc tratament
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni la medic. Care sunt cauzele endocrine care duc la apariția osteoporozei.
Când ar trebui administrate statinele pentru scăderea colesterolului. Ce este metoda PREVENT
Hipotiroidism și hipertiroidism: cauze, simptome, tratament. Diferențele și similaritățile dintre cele două afecțiuni
Care sunt diferențele dintre cele două afecțiuni ale glandei tiroide: hipotiroidism și hipertiroidism.
Adevărul despre afirmația "am rezistență la alcool, am ficatul antrenat!" Dr. Romanescu, despre paharul de vin la masă: Așa apar ciroza și cancerul hepatic
Gestionarea sănătății tiroidei la persoanele în vârstă. Echilibrul dintre un tratament corect și un stil de viață sănătos
Tulburările tiroidiene se pot manifesta în mod subtil odată cu înaintarea în vârstă, necesitând o conștientizare sporită.
Semnul care ne trimite la endocrinolog. Dr. Roxana Novac: Acum este momentul
Acestea sunt semnele care ar trebui să ne trimită la endocrinolog.
Cele mai bune alimente pentru echilibrul hormonal. Importanța unei diete echilibrate pentru sănătatea hormonală
Semnul de pe gât care trebuie să te trimită la endocrinolog. Dr. Roxana Novac explică: Simptomele sunt vaste
Acest semn care apare pe gât trebuie să te trimită la endocrinolog.
Grelina: hormonul care dictează pofta de mâncare. Echilibrul esențial dintre grelină și leptină
Descoperă rolul esențial al acestui hormon în reglarea apetitului și a greutății corporale.
Rolul vitaminei D în sănătatea oaselor și menținerea nivelului de energie. Cele mai bune surse alimentare și nu numai
Vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și energia zilnică, poate fi cheia unei vieți mai active și a unui sistem imunitar puternic.
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Ce nu ai voie să mănânci dacă ai tiroidita Hashimoto. Alimentul pe care toți îl consumă, dar nu le face bine deloc
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Află care sunt cauzele bolii Hashimoto și ce alimente să eviți în schimbul alternativelor sănătoase.
Sindromul Cushing și hipercortizolismul: cauze, simptome și tratamente. Efectele nivelului crescut de cortizol asupra sănătății
Descoperă complexitatea sindromului Cushing, o tulburare hormonală determinată de niveluri ridicate de cortizol.
Care este cea mai bună sare și ce boli previne. Dr. Roxana Novac: Are multe beneficii
Aceasta este cea mai bună sare. Poate preveni inclusiv anumite boli psihice.
Tusea, semnul ignorat al unui cancer. Afectează în special persoanele între 30 și 50 de ani
Cafeaua, impact asupra funcției tiroidiene. Dr. Ruxandra Dobrescu: Este important să păstrăm un echilibru în toate, inclusiv când vine vorba de cafea
Este obezitatea genetică? Este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume. Care este legătura sa cu genetica?
