Ce trebuie să știi despre ojă. La ce trebuie să te uiți când o alegi și cum îți poate afecta sănătatea mâinilor

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
oja - FOTO: Freepik
oja - FOTO: Freepik

Ce trebuie să știi despre ojă. Cum îți poate afecta sănătatea mâinilor dacă nu ești atentă. 

Ce trebuie să știi despre ojă. Dorința de a avea unghii frumoase a alimentat o întreagă industrie a saloanelor de manichiură care crește rapid, în întreaga lume.

Majoritatea produselor de îngrijire a unghiilor conțin, în cantități diferite, multe ingrediente toxice și potențial periculoase. Ingredientele chimice din produsele de îngrijire a unghiilor variază de la compuși care cauzează cancer, cum ar fi formaldehida, la alții care perturbă sistemul endocrin.

Cercetătorii au identificat toluenul, formaldehida și ftalatul de dibutil - supranumit ”trio toxic” din cauza impactului lor grav asupra sănătății - ca fiind trei substanțe chimice de mare îngrijorare pentru lucrătorii din saloane. 

Toluenul este un solvent folosit în mod obișnuit pentru a crea o suprafață netedă pe unghii și pentru a menține pigmentul uniform în sticlă, dar poate afecta sistemul nervos central și poate provoca daune reproductive. Utilizarea sa principală este ca aditiv în benzină.

Formaldehida, un carcinogen cunoscut, este folosită ca agent de întărire a unghiilor și dezinfectant pentru instrumentele de îngrijire a unghiilor.

Expunerea la dibutilftalat, adăugat în oje pentru a le conferi flexibilitate, a fost legată de probleme reproductive. Pe lângă această triadă, există multe alte substanțe chimice dăunătoare utilizate în produsele de îngrijire a unghiilor, potrivit Live Science.

Vezi și: Toate femeile din România, acces gratuit la depistarea cancerului de sân. Ciuhodaru: Tomosinteza sânului, gratuită! Multe vieți vor putea fi de acum salvate!

Cât de nocivă este oja

Nocivitatea ojei depinde mai mult de compoziția produsului și de substanțele chimice pe care le conține. În general, ojele de unghii pot conține substanțe chimice precum formaldehidă, toluen și dibutil ftalat, care pot fi nocive pentru sănătatea unghiilor și a pielii dacă sunt folosite în mod excesiv sau în mod constant.

Pentru a alege ojă de unghii mai sigură, poți căuta produse care sunt formulate fără aceste substanțe chimice toxice. Ojele de unghii ”3-free” sau ”5-free” sunt opțiuni mai sigure, deoarece nu conțin anumite substanțe chimice dăunătoare. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să folosești ojă de unghii în mod moderat și să acorzi atenție la orice reacții adverse sau iritații ale pielii pe care le poți dezvolta.

În ultimii ani, industria ojei de unghii a fost transformată prin dezvoltarea tehnicilor de aplicare a ojei mai rezistente. Dermatologii au principalele tipuri de oje și vom lua în considerare avantajele și dezavantajele fiecăruia, cu privire la sănătatea și siguranța unghiilor.

Vezi și: De ce este important să plângi. Ce se întâmplă dacă te abții și cât de tare îți este afectată sănătatea

Oja tradițională

Avantaje: Poate fi înlăturată rapid cu un remover pe bază de acetona. Contactul mai scurt cu acetona poate însemna mai puțină deteriorare a unghiei, pielii și cuticulelor.

Dezavantaje: Unele culori, în special cele închise, pot cauza decolorarea temporară a unghiilor.

Verdict: Aprobată de dermatologi. Se recomandă să iei pauze periodice de la ojă și să menții unghiile și cuticulele bine hidratate între manichiuri. Întotdeauna îndepărtează oja înainte de o consultație la dermatolog, potrivit Health Harvard.

Oja ”non-toxică”

Avantaje: Proces de îndepărtare ușor, similar cu oja obișnuită. Conține mai puține substanțe chimice care pot provoca dermatită de contact; poate fi o opțiune bună pentru cei cu piele sensibilă.

Dezavantaje: Nu există date de cercetare puternice cu privire la efectele nocive ale substanțelor excluse din ojele ”non-toxice”.

Verdict: Poate fi o alternativă bună la oja convențională pentru doamnele care doresc să evite anumite substanțe chimice, cu toate că beneficiile pentru sănătate sunt nesigure.

Vezi și: Sfecla roșie susține sănătatea creierului, a inimii și a sistemului digestiv. Cum poți beneficia de proprietățile sale anticancerigene

Oja de gel

Avantaje: Mai rezistentă.

Dezavantaje: Expunere la lumină UV. Procesul de îndepărtare poate fi distructiv pentru unghii, implicând înmuierea în acetona și proceduri agresive de șlefuire, scămoșare și îndepărtare, care pot afecta placa unghială.

Verdict: Oja de gel este puțin probabil să aibă efecte negative pe termen lung asupra sănătății unghiilor dacă este utilizată sporadic sau pentru ocazii speciale.

Oja pudră dip

Avantaje: Nu necesită lampă de uscare, deci nu există expunere la UV.

Dezavantaje: Probleme potențiale de igienă, cu recipiente comune de pudră care pot deveni un rezervor pentru bacterii, fungi și virusuri. Procesul aspru de îndepărtare, similar cu cel al ojei de gel, poate deteriora placa unghială și cuticula.

Verdict: Cu excepția cazului în care un salon transferă pudra în recipiente individuale sau utilizează o pensulă curată pentru aplicarea pudrei, se recomandă evitarea acestui tip de manichiură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel