Ce trebuie să știi despre un prematur. Care sunt riscurile la care este expus. Preda: Sunt o mare surpriză. Sunt pacienți speciali

Monika Baciu |
Data publicării:
ce trebuie sa stii despre un prematur - FOTO: Freepik@rawpixel.com
ce trebuie sa stii despre un prematur - FOTO: [email protected]

Ce trebuie să știi despre un prematur. Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă un astfel de nou-născut.

Ce trebuie să știi despre un prematur. Ce se întâmplă cu acești bebeluși și cât de greu se adaptează la viața extrauterină. Sunt anumite complicații care pot apărea în timpul nașterii. Dr. Cornelia Preda, medic primar neonatologie, a explicat care este rolul echipei de la Neonatologie.

”Medicul neonatolog este singura persoană abilitată să evalueze starea de sănătate a bebelușului la naștere și este persoana cea mai calificată care poate ajuta copilul să se adapteze în cazul unor probleme de adaptare la viața extrauterină. În mod normal, manevrele sunt foarte simple:

- copilul este primit de la mamă, dacă este o operație de cezariană sau naștere spontană

- cordonul este clampat ombilical

- copilul este șters de lichidul amniotic

- este evaluat rapid dacă este normal conformat, dacă are o colorație bună, dacă inima bate bine, dacă respiră bine

- dacă starea lui este bună, este trimis la mamă ca să aibă un prim contact mai prelungit

- câteodată aceste manevre se pot face chiar lângă mamă, mai ales dacă este o naștere spontană. Este foarte bine pentru copil că îl ajută să se adapteze mai bine.

Vezi și: Boala Alzheimer cu debut precoce, forma de demență care afectează persoanele tinere. De la ce vârstă începe și care sunt primele semne

Sunt și situații mai rare în care copilul are nevoie de ajutorul medicului și a asistentei de la Neonatologie pentru a se adapta la viața extrauterină, în cazul copiilor care prezintă hipoxie la naștere, care nu respiră spontan, care nu au un tonus bun, care nu sunt bine colorați. 

Atunci ei necesită ajutor din partea medicului neonatolog. De obicei, manevrele sunt de stimulare tactilă, administrare de oxigen, dar poate deveni și o reanimare complexă în cazul în care copilul poate să necesite ventilație de balon cu mască, masaj cardiac și intubație chiar la sala de naștere.

În cazul copiilor prematuri, în funcție de gradul de prematuritate, aceste manevre pot fi mult mai complicate. Chiar dacă copilul nu este în hipoxie, acesta necesită sprijin din partea echipei de la Neonatologie pentru a menține o capacitate pulmonară normală și a-l ajuta să se adapteze mai bine”, a explicat dr. Cornelia Preda, medic primar neonatologie, la Digi 24.

Vezi și: Bolile de inimă la femei, simptome atipice. Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiace și cum pot fi acestea prevenite. Rotaru: Au efect vasodilatator

Care sunt riscurile la care sunt expuși nou-născuții

”Riscurile la care poate fi expus nou-născutul sunt evaluate, în primul rând, pe baza istoricului matern. Dacă este o sarcină cu risc, dacă copilul este prematur, dacă mama a avut infecție, hipertensiune, dacă mama a avut diabet zaharat. Pe baza acestor patologii materne sau a situației din momentul nașterii, multe din reanimările natale se petrec la copii la care sarcina nu a spus nimic. 

Sunt ca o mare surpriză. Pe baza acestor informații, echipa de neonatologie știe ce trebuie să facă cu copilul, știe cum trebuie să îl evalueze, știe cum trebuie să îl susțină din punct de vedere hemodinamic, din punct de vedere respirator. 

La copiii care au probleme de adaptare, aceste manevre se petrec în secția de terapie neonatală. Este foarte important ca sarcina să fie foarte bine evaluată, să se stabilească dacă sunt sarcini cu risc pentru ca echipa de la neonatologie să știe pe ce informații se bazează și ce are de făcut”, a mai precizat dr. Cornelia Preda.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei apă cu lămâie timp de o lună. Schimbările sunt impresionante și vizibile

Ce se întâmplă în cazurile complicate

”Cazurile complicate sunt cu copiii care prezintă hipoxie mare la naștere, care necesită manevre de resuscitare laborioase, care ulterior ajung în secția de terapie intensivă neonatală. Se întâmplă la copiii care sunt cu o prematuritate extremă, la copiii din mame care prezintă o infecție în timpul nașterii.

Acești copii ajung pe secția de terapie intensivă, unde necesită susținere intensă. Secția trebuie să fie bine dotată, trebuie să aibă un ventilator pentru a susține respirația la acești nou născuți, trebuie să aibă pompe de perfuzie pentru a susține circulator acest bebeluș. Uneori au nevoie de perfuzie, uneori au nevoie de susținere hemodinamică și substanțele acestea necesită prezența unui cateter percutant central. Trebuie să ai o echipă foarte bună de medici și asistente care să fie în stare să pună acest cateter.

De multe ori, acești copii necesită o nutriție specială, inițial intravenoasă, ulterior enterală și formule speciale pentru prematuri. Trebuie o monitorizare ca să ai un feedback, astfel încât orice medicament, orice manevră o faci la copil, trebuie să ai un feedback să vezi cum reacționează. Nou-născuții sunt niște pacienți speciali, care reacționează diferit, în funcție de greutatea lor, în funcție de gradul de maturație și trebui să știm care este starea lor. 

Trebuie să monitorizăm nivelul de zgomot, nivelul de lumină la care este supus copilul, mai ales în cazul prematurilor”, a mai subliniat dr. Cornelia Preda, medic primar neonatologie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel