Bolile de inimă la femei, simptome atipice. Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiace și cum pot fi acestea prevenite. Rotaru: Au efect vasodilatator

Sonia Baciu |
Data publicării:
bolile de inima la femei. FOTO: Freepik @pressfoto
bolile de inima la femei. FOTO: Freepik @pressfoto

Bolile de inimă pot prezenta simptome atipice în cazul femeilor, lucru ce duce la prezentarea târzie la medicul cardiolog. Care sunt semnele la care femeile trebuie să fie atente.

Bolile de inimă afectează atât bărbații, cât și femeile. Însă acestea din urmă au parte de o protecție suplimentară dată de diferențele hormonale, estrogenii având un efect vasodilatator, iar tocmai ca urmare a acestei protecții de multe ori femeile își neglijează sănătatea inimii.

”Femeile au afecțiuni cardiovasculare și există tendința să se subestimeze acestea din cauza unor particularități care țin de modalitățile de apariție, de felul cum se manifestă, dar și din cauza mitului că sunt protejate și de aceea nu fac boală de inimă.

De aceea sunt multe diferențe între inima femeii și cea a bărbatului. În primul rând anatomice, inima femeii este puțin mai mică, vasele care irigă inima sunt, de asemenea, mai mici și au tendința să se spasmeze, sunt mai hiperactive, mai sensibile”, a declarat dr. Luminița Rotaru, medic primar cardiologie, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

În ceea ce privește diferențele dintre femei și bărbați, legat de apariția bolilor de inimă, medicul afirmă că acestea sunt date de diferențele hormonale.

Concret, ”în perioada fertilă, estrogenii fac vasodilatație, de aceea femeile au tensiunea mai mică, sintetizează tot felul de substanțe care au efect protectiv și chiar scad producția de colesterol rău, crescând colesterolul bun”, a mai spus cardiologul.

Totodată, acesta a ținut să puncteze câteva dintre bolile de inimă mai frecvente în rândul femeilor, precum:

- infarct miocardic cu coronare permeabilă

-  afectare de vase mici

- sindromul inimii frânte, ”care este o boală ce seamănă foarte bine cu infarctul dar reprezintă un spasm al unei coronare normală pe o inimă normală în condiții de stres, în condițiile unei emoții puternice”, a mai spus medicul.

Vezi și: Spondilita anchilozantă, boala fără tratament. Afectează coloana, ochii și respirația

Bolile de inimă la femei, cauze și factori de risc

Potrivit cardiologului, la femei există aceiași factori de risc clasici și care pot să se asocieze, precum diabetul, dislipidemia, hipertensiunea arterială, sedentarismul, obezitatea, care apare la femei odată cu înaintarea în vârstă.

”Dar există și factori specifici de risc, care țin de intrarea la menopauză, pentru că se pierde protecția estrogenică, țin de trecerea femeii prin sarcină, pentru că în perioada sarcinii modificările de coagulare pot determina apariția unor tromboze, embolii, de asemenea, hipertensiunea poate să apară în timpul sarcinii,  iar hipertensiunea se asociază cu creșterea riscului de hipertensiune și de boală cardiacă ischemică după naștere. Diabetul gestațional, diabetul de sarcină, crește riscul de apariția al diabetului după naștere.

Deci există factori de risc specifici. Există și boli pe care le fac doar femeile și care se asociază cu factori de risc crescuți, respectiv sindromul ovarelor polichistice sau chiar utilizarea contraceptivelor, acestea pot da hipertensiune, pot da evenimente trombotice”, a mai spus cardiologul.

Vezi și: Minciuna din căsnicie, asociată cu depresia și divorțul. Leca: O traumă ce îndreaptă partenerul spre depresie

Bolile de inimă la femei, simptome

Potrivit cardiologul, în ceea ce privește simptomatologia bolilor de inimă la femei acestea, de cele mai multe ori se manifestă atipic.

”Ele pot avea simptome tipice, dar se pot manifesta și printr-o grămadă de semne atipice. Pot avea palpitații, pot avea amețeli, pot avea dureri în spate, ceea ce le întârzie prezentarea la medic, întârzie punerea unui diagnostic corect, întârzie inițierea tratamentului”, a mai spus medicul.

Bolile de inimă la femei, prevenție

De asemenea, mai spune medicul, prevenția în cazul bolilor de inimă la femei este reprezentată de controlul tensiunii, a hipertensiunii arteriale, a colesterolului, a glicemiei, a greutății și a stresului.

”Femeile trebuie să țină lucrurile sub control. Este un deziderat care este agreat de femei și oricând apar simptome tipice sau atipice, fără vreo explicație, pe lista de activități de făcut ale femeii, trebuie trecut neapărat o vizită la specialist, pentru că de sănătatea femeii, de starea ei depinde echilibrul celor din jur”, a concluzionat medicul.

Vezi și: Cancerul colorectal: cauze, simptome și tratament. Majoritatea cazurilor sunt vindecabile, dacă sunt în faze incipiente. Copăescu: Orice semn trebuie reclamat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel