Ceai băut regulat, efecte benefice nebănuite asupra inimii

Consumul regulat de ceai ar putea ajuta inima odată cu înaintarea în vârstă, reducând colesterolul rău LDL, sugerează un studiu
Un studiu recent asupra consumului regulat de ceai ca alternativă la cafea sugerează cel puțin o ceașcă pe zi poate ajuta corpul să se „agațe" de colesterolul bun pe măsură ce îmbătrânim. Cercetările anterioare au sugerat că mai mult ceai poate scădea semnificativ riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral prin reducerea lipoproteinei cu densitate mică sau colesterolul LDL „rău", care se poate acumula în artere.
Scade colesterolul rău LDL
Ceea ce era incert era efectul ceaiului asupra lipoproteinei de înaltă densitate sau colesterolul bun HDL, care ajută la eliminarea LDL. Unele studii au descoperit că ceaiul a crescut semnificativ nivelul de HDL, în timp ce altele nu au găsit consecințe deloc. Dar ceaiul pare să încetinească scăderea naturală a HDL care apare în timpul îmbătrânirii, potrivit unui studiu publicat recent în Journalul American Heart Association (Asociației Americane a Inimii).
Studiul a monitorizat peste 80.000 de persoane din comunitatea Kailuan din Tangshan, China, pe o perioadă de șase ani. S-a constatat că cei care consumă ceai în mod obișnuit au avut o scădere mai lentă legată de vârstă a nivelului HDL. Această scădere a fost legată de o eventuală scădere cu 8% a riscului cardiovascular în rândul celor din studiu.
Ceaiul verde a avut un efect ceva mai puternic decât ceaiul negru, dar ambele sunt pline de polifenoli și catechine, doi compuși antioxidanți recunoscuți pentru proprietățile antiinflamatorii. Cercetătorii nu au colectat date despre cafea, care nu este populară în acea zonă din China.
Legătura dintre un consum mai mare de ceai și scăderi mai lente ale HDL a apărut cea mai accentuată la bărbați și la persoanele cu vârsta de 60 de ani și mai mare, care de obicei aveau factori de risc mai boli cardiace, cum ar fi consumul de tutun, indice de masă corporală mai mare și niveluri scăzute de activitate fizică.
„Am observat încă o asociere semnificativă la acești oameni, ceea ce sugerează că asocierea observată nu poate fi interpretată în totalitate prin stilul de viață sănătos al cuiva", a spus Dr. Xiang Gao, autorul principal al raportului studiului și directorul Laboratorului de Epidemiologie Nutrițională la Universitatea de Stat din Pennsylvania.
Limitările studiului
Cu toate acestea, au existat mai multe limitări ale studiului.
De exemplu, constatările s-au bazat pe informații auto-raportate despre consumul săptămânal sau lunar de ceai și nu reflectau exact dacă oamenii beau mai mult de o cană pe zi. De asemenea, studiul nu avea informații dietetice-cheie, inclusiv detalii despre aportul de fructe, legume, carne și cereale integrale.
În plus, studiul a examinat persoane dintr-o comunitate specifică din China care nu este reprezentativă a populației naționale în general. „Cu toate acestea, rezultatele reprezintă o mare grupă de persoane care trăiesc în China, care au o gamă largă de aporturi de ceai și un aport scăzut de cafea", au notat autorii studiului.
Obținerea unei mase similare de băutori de ceai în altă parte ar fi dificilă, a spus Judith Wylie-Rosett, profesor și șef de divizie pentru promovarea sănătății și cercetarea nutriției în departamentul de epidemiologie și departamentul de sănătate a populației de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, citată de Heart.org
Wylie-Rosett, care nu a fost asociată cu studiul, l-a creditat pentru că a adoptat „o abordare prudentă pentru a susține beneficiile" consumului de ceai, precum și că a examinat impactul asupra nivelurilor HDL.
„Nu avem tendința să vorbim prea mult despre scăderea colesterolului HDL odată cu vârsta, iar principalele noastre strategii de viață sănătosaă pentru a încerca să-l crească sunt activitatea fizică viguroasă și pierderea în greutate", a spus ea.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.