Ceaiul verde cu lămâie, 10 beneficii importante. Cum protejează de CANCER și Alzheimer

Ceaiul verde cu lamaie Foto: Pexels @Anna Pou
Ceaiul verde cu lamaie Foto: Pexels @Anna Pou

Ceaiul verde cu lămâie. Iată care sunt cele 10 beneficii importante pentru sănătate.

Ceaiul verde cu suc de lămâie este o băutură liniștitoare pe care o poți savura în orice moment al zilei, este plin de savoare, delicios și ușor de preparat.

În plus, este foarte nutritiv, iar cercetările au descoperit că este asociat cu o listă lungă de potențiale beneficii pentru sănătate.

Iată 10 dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ceaiului verde cu lămâie:

 

1. Bogat în antioxidanți

Atât ceaiul verde, cât și lămâile sunt bogate în antioxidanți, compuși care ajută la protejarea împotriva inflamației și a deteriorării celulelor din cauza oxidării. Ceaiul verde, în special, este bogat în antioxidanți, cum ar fi galatul de epigallocatechin (EGCG), quercetina, acidul clorogenic și teogalina.

Lămâile sunt o sursă bună de antioxidanți acid ascorbic, hesperidină, naringină și acid ferulic.

Cercetările sugerează că antioxidanții joacă un rol-cheie în sănătate și boală și pot proteja împotriva afecțiunilor cronice, inclusiv a bolilor de inimă, a diabetului, a cancerului și a obezității.

2. Promovează pierderea în greutate

Ceaiul verde cu lămâie poate fi un adaos grozav la o dietă sănătoasă pentru pierderea în greutate. De fapt, mai multe studii au sugerat că ceaiul verde poate susține pierderea în greutate și poate stimula arderea grăsimilor.

Potrivit unei analize a 15 studii, consumul de ceai verde cu cantități mai mari de EGCG timp de cel puțin 12 săptămâni a fost legat de scăderi ale greutății corporale și ale grăsimii corporale.

Un studiu efectuat pe 115 femei a constatat, de asemenea, că administrarea de extract de ceai verde timp de 12 săptămâni a dus la reduceri semnificative ale greutății corporale, ale indicelui de masă corporală și ale grăsimii abdominale.

Deși oamenii de știință trebuie să facă mai multe cercetări pe oameni, unele studii sugerează că lămâile ar putea, de asemenea, să promoveze pierderea în greutate.

Un studiu pe animale a constatat că, atunci când șoarecii au fost tratați cu flavonoide din citrice, dimensiunea celulelor lor adipoase a scăzut. Flavonoidele din citrice au crescut, de asemenea, metabolismul la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi.

Un alt studiu pe animale din 2008 a constatat că hrănirea cu polifenoli de lămâie a șoarecilor cu o dietă bogată în grăsimi a ajutat la împiedicarea creșterii în greutate și a acumulării de grăsime.

3. Protejează împotriva diabetului

În mod interesant, unele cercetări sugerează că ceaiul verde ar putea ajuta la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge și la protejarea împotriva diabetului de tip 2.

Potrivit unei analize, consumul de ceai este legat de un risc mai mic de diabet de tip 2 și de complicații legate de diabet.

De asemenea, consumul regulat de ceai poate reduce inflamația și poate spori capacitatea organismului de a utiliza eficient insulina. Insulina este hormonul care deplasează zahărul din fluxul sanguin în celule.

Un studiu efectuat pe 92 de persoane cu diabet de tip 2 a constatat, de asemenea, că administrarea de extract de ceai verde timp de 16 săptămâni a redus rezistența la insulină. Acest lucru poate ajuta la susținerea unui control mai bun al zahărului din sânge.

Cu toate acestea, alte studii au găsit rezultate mixte, iar oamenii de știință trebuie să facă mai multe cercetări privind ceaiul verde și diabetul.

4. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Cercetările au descoperit că atât ceaiul verde, cât și lămâile sunt asociate cu mai multe beneficii pentru sănătatea inimii.

De fapt, o analiză a raportat că flavonoidele din citrice, inclusiv cele găsite în lămâi, pot suprima inflamația, pot îmbunătăți funcția vaselor de sânge și pot susține niveluri sănătoase de colesterol.

Un alt studiu a constatat că persoanele care au consumat lămâi zilnic au avut niveluri scăzute ale tensiunii arteriale, mai ales atunci când au făcut și plimbări regulate.

În mod similar, o analiză a nouă studii a arătat că persoanele care au consumat în mod regulat ceai verde au avut un risc mai mic de boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral decât cele care nu au băut ceai verde.

Mai mult, o analiză recentă a 24 de studii a constatat, de asemenea, că consumul de ceai verde ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice ridicate, ambele fiind factori de risc pentru bolile de inimă.

5. Sprijină sănătatea creierului. Adio Alzheimer

Deși sunt necesare cercetări suplimentare la om, unele studii sugerează că ceaiul verde și lămâia pot oferi mai multe beneficii potențiale pentru sănătatea creierului.

De exemplu, o analiză a opt studii a constatat că, în unele studii, consumul de ceai verde a fost asociat cu un risc redus de demență și deteriorare cognitivă.

Un alt studiu a constatat că un consum frecvent de ceai verde ar putea îmbunătăți metabolismul anumitor proteine implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer.

Unele studii în eprubetă și pe animale au constatat, de asemenea, că anumiți compuși din citrice pot reduce inflamația, pot proteja funcția cerebrală și pot preveni acumularea de plăci în creier, care ar putea contribui la apariția bolii Alzheimer.

6. Poate stimula imunitatea

Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, un micronutrient solubil în apă cu puternice proprietăți antioxidante. Vitamina C joacă un rol central în sistemul imunitar prin diminuarea inflamației și îmbunătățirea funcției celulelor imunitare.

Creșterea aportului de vitamina C poate ajuta, de asemenea, la tratarea și prevenirea multor tipuri de infecții respiratorii și sistemice.

Mai mult, unele studii pe animale au descoperit că anumiți compuși din ceaiul verde, cum ar fi EGCG, ar putea îmbunătăți funcția imunitară și ar putea proteja împotriva tulburărilor autoimune, inclusiv a sclerozei multiple.

Atât ceaiul verde, cât și lămâile sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, care ajută la susținerea unui sistem imunitar sănătos

7. Crește nivelul de energie

Ceaiul verde este o sursă naturală de cofeină, care este un stimulent al sistemului nervos central pe care oamenii îl folosesc adesea pentru a-și crește nivelul de energie.

Studiile sugerează că, pe lângă combaterea oboselii, cofeina poate spori vigilența și îmbunătăți funcționarea cognitivă și fizică.

Unele studii au arătat, de asemenea, că cofeina poate îmbunătăți performanța atletică și crește rezistența.

Deoarece ceaiul verde cu lămâie conține mai puțină cofeină decât cafeaua sau băuturile energizante, acesta poate fi o opțiune bună pentru cei care sunt sensibili la efectele unor doze mari de cofeină

8. Poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt depozite minerale dure care se pot forma în rinichi și care pot provoca simptome precum durere, greață și urinare frecventă. Consumul de ceai verde cu lămâie este o modalitate excelentă de a ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi.

De fapt, un studiu de amploare a constatat că consumul de ceai verde a fost legat de un risc mai mic de apariție a pietrelor la rinichi, în special în rândul bărbaților.

Acidul citric care se găsește în lămâi poate ajuta, de asemenea, la prevenirea pietrelor la rinichi prin creșterea volumului de urină și legarea de oxalatul de calciu. Acest lucru previne acumularea de cristale care duce la formarea pietrelor la rinichi.

Potrivit unei analize, consumul a doar 4 uncii (118 ml) de suc de lămâie pe zi ar putea fi benefic pentru tratarea pietrelor la rinichi 

9. Poate ajuta la protejarea împotriva cancerului

Atât ceaiul verde, cât și lămâile pot avea proprietăți puternice de combatere a cancerului. Mai multe studii în eprubetă sugerează că anumiți compuși extrași din lămâi ar putea ajuta la prevenirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase.

Unele studii au constatat, de asemenea, că un consum mai mare de citrice poate fi asociat cu un risc mai mic de apariție a mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancer pulmonar, de stomac, esofagian și de sân.

Cercetările au asociat, de asemenea, ceaiul verde cu un risc redus de cancer. În special, studiile sugerează că ceaiul verde poate ajuta la protejarea împotriva celulelor canceroase de vezică urinară, de sân, colorectal și de prostată.

10. Vă menține hidratat

Consumul de ceai verde cu lămâie poate fi o modalitate excelentă de a te menține hidratat.

Hidratarea este esențială pentru aproape fiecare aspect al sănătății. În special, este esențială pentru sănătatea pielii, gestionarea greutății, funcția creierului, sănătatea digestivă și funcția renală.

Consumul de lichide suficiente în fiecare zi poate chiar ajuta la prevenirea unei serii de afecțiuni, inclusiv a pietrelor la rinichi, a durerilor de cap și a constipației.

Cum se prepară ceaiul verde cu lămâie

Prepararea ceaiului verde cu lămâie acasă este foarte simplă.

- aduceți aproximativ 1 cană (237 ml) de apă la fierbere, scoateți-o de pe foc și lăsați-o să se răcească timp de 2-3 minute înainte de a o turna într-o cană.

- adăugați un pliculeț de ceai verde și lăsați-l să se infuzeze timp de 1-3 minute. Dacă în schimb folosiți ceai în foi libere, adăugați aproximativ 1 lingură (2 grame) folosind o bilă de ceai sau un infuzor.

-  adăugați niște suc proaspăt de lămâie prin stoarcerea a până la jumătate de lămâie direct în ceai.

Puteți spori și mai mult aroma cu ingrediente precum miere, scorțișoară, ghimbir sau mentă proaspătă.

Savurați 3-5 căni pe zi pentru a vă menține hidratat și pentru a maximiza potențialele beneficii pentru sănătate ale ceaiului verde cu lămâie, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel