Ceaiul verde și cafeaua, beneficii după infarct sau AVC

Angela Sabău / 04 feb 2021 / 20:06
Ceai verde
Ceai verde

Ceaiul verde și cafeaua ar putea reduce riscul de deces la persoanele care au supraviețuit unui infarct sau accident vascular cerebral.

Supraviețuitorii accidentelor vasculare cerebrale și ale atacurilor de cord pot reduce multiple cauze de deces și pot preveni alte evenimente cardiovasculare prin consumul de ceai verde, potrivit unei noi cercetări publicate în Stroke, un jurnal al American Stroke Association, o divizie a American Heart Association. De asemenea, studiul a constatat că consumul zilnic de cafea îi ajută pe supraviețuitorii atacurilor de cord, scăzând riscul de deces după un atac de cord și poate preveni atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale la persoanele sănătoase.
Cercetările anterioare au examinat beneficiile ceaiului verde și ale cafelei asupra sănătății inimii la persoanele fără antecedente de boli cardiovasculare sau cancer. Cercetătorii studiul numit „Consumul de ceai verde și cafea și mortalitatea din toate cauzele în rândul persoanelor cu și fără accident vascular cerebral sau infarct miocardic” au căutat să determine efectele consumului de ceai verde și cafea după supraviețuirea unui accident vascular cerebral sau a unui atac de cord.
„Există o puternică nevoie de dovezi științifice cu privire la stilul de viață al supraviețuitorilor accidentului vascular cerebral și al atacului de cord, având în vedere îmbătrânirea rapidă a populației și necesitatea îmbunătățirii speranței de viață în urma acestor evenimente cardiovasculare”, spune Hiroyasu Iso, profesor de sănătate publică la Osaka Universitatea din Suita, Japonia, și autorul studiului.
Cercetătorii au analizat datele a peste 46.000 de participanți (cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, 60% femei) din Studiul japonez de cohortă pentru evaluarea riscului de cancer (studiu JACC), un studiu realizat în 45 de comunități din Japonia. Participanții au fost rugați să completeze chestionare  care să includă informații despre date demografice, stilul de viață, istoricul medical și dieta. Oamenii au fost apoi împărțiți în trei grupuri: cei cu istoric accidentului vascular cerebral; altul cu antecedente de infarct miocardic (MI); și unul fără antecedente de AVC sau IM. Cercetătorii au analizat apoi cantitatea și frecvența consumului de ceai verde și cafea. Cercetătorii au menționat că o ceașcă tipică de ceai verde conține aproximativ 100 ml (aproximativ 3,4 uncii) de lichid, iar o ceașcă tipică de cafea conține aproximativ 150 ml (aproximativ 5 uncii) de lichid.

Rezultatele studiului

În comparație cu participanții care au băut rar ceai verde, supraviețuitorii accidentelor vasculare cerebrale care au consumat zilnic cel puțin șapte căni de ceai verde și-au redus riscul de mortalitate pentru toate cauzele cu aproximativ 62%. Cercetătorii nu au observat o asociere semnificativă statistic în rândul participanților fără antecedente de accident vascular cerebral sau atac de cord.
Supraviețuitorii infarctului care au băut o ceașcă de cafea pe zi și-au redus riscul general de deces cu aproximativ 22% în comparație cu cei care nu au băut în mod regulat cafea.
Persoanele fără antecedente de accident vascular cerebral sau infarct miocardic care au consumat una sau mai multe cești de cafea pe săptămână au avut un risc cu 14% mai mic de mortalitate din toate cauzele, comparativ cu cei care nu au băut.
Consumul de ceai verde poate preveni alte evenimente cardiovasculare la supraviețuitori, în timp ce consumul de cafea poate preveni astfel de evenimente la persoanele sănătoase.
"O diferență importantă de făcut este că, în cultura japoneză, ceaiul verde este în general preparat cu apă și fără zahăr. În plus, cafeaua este preparată cu apă și ocazional lapte și zahăr", ​​a spus Iso. "Cel mai sănătos mod de a prepara aceste băuturi este fără o cantitate inutilă de zaharuri adăugate."
Cercetătorii spun că acest studiu a fost observațional, iar motivul pentru care consumul de ceai verde și cafea a scăzut riscul de infarct și accident vascular cerebral nu poate fi determinat. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege detaliile diferitelor efecte ale ceaiului verde și cafelei.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy