Cele mai bune 7 metode să scapi de sughiț

Dana Lascu |
Data publicării:
Fața ta te trădează     Foto: Pixabay
Fața ta te trădează Foto: Pixabay

Aproape pe oricine întrebi știe un leac pentru sughiț și se jură că e cel mai bun.  Dar iată care sunt metodele care chiar te scapă de problemă: 

Sughițul este o contracție involuntară a mușchilor diafragmei care separă pieptul de stomac. Acești mușchi ne controlează respirația și alte funcții. În timpul unui acces de sughiț, pentru că nu scapi doar cu unul, acești mușchi produc un spasm, forțând aer în plămâni și provocând închiderea corzilor vocale. Acest lucru creează sunetul „hîc” distinctiv pe care îl cunoaștem cu toții atât de bine.

Nimeni nu știe cu adevărat exact ce provoacă sughițul, deși se știe că unii factori contribuie la crize frecvente, inclusiv mâncăruri picante, consumul prea rapid de alimente și consumul excesiv de alcool. Cazurile extreme pot fi cauzate de o problemă fiziologică.

Cel mai lung caz cunoscut de sughiț este înregistrat în Guinness World Records: Charles Osborne, din Anthon, Iowa, a sughițat continuu din 1922 până în 1990, în total 68 de ani!

Remedii populare pentru sughiț

Deși unele cazuri cronice de sughiț necesită tratament medical, din fericire majoritatea crizelor se rezolvă în câteva minute. Iată ce le poate opri:

1)  Umpleți un pahar mare de apă. Beți apa repede, cu înghițituri mari până când nu mai sughițați. Acest lucru poate dura și poate necesita câteva încercări. 

2) Trageți de degetul inelar până vă trece sughițul.

3) Cineva te pomenește. Se spune că sughițul ar fi cauzat de cineva care vorbește despre tine. Dacă ghiciți cine este persoana în cauză, sughițul se va opri.

4) Vechiul truc de pene și strănutul: Există o poveste despre Aristofan care a trebuit să țină un discurs după cină la casa unui alt dramaturg atenian cu aproximativ 500 de ani înainte de Hristos. Odată cu apropierea momentului, dramaturgul nervos a început să sughițe. S-a întors spre un alt musafir, un cunoscut medic și i-a spus. „Mă vindeci de sughiț sau ții tu discursul meu.”

Medicul i-a spus să-și rețină respirația și să bea puțină apă. Dacă nu reușește, el i-a spus apoi să-și gâdile nasul cu o pană adăugând: „Dacă strănutați o dată sau de două ori, chiar și cel mai violent sughiț va dispărea”. Nu se știe dacă medicul a ținut discursul - dar ambele remedii sunt încă remedii de bază.

5) Un alt remediu a fost sperierea persoanei care sughiță. 

6) Ține-ți respirația: Unii oameni reușesc să scape de sughiț doar ținându-și respirația și numărând până la zece sau ținându-și respirația și înghițind în sec de șapte ori.

7) Mănâncă o linguriță de zahăr. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel