Celule stem hematopoietice. Apel: „Pentru donatori nu e nici greu, nici dureros"

Adisa Codruț |
Data publicării:
consultatie medicala
consultatie medicala

Doctori și reprezentanți ai pacienților au adresat un apel public adulților până în 45 de ani să doneze celule stem hematopoietice.

Celule stem hematopoietice. Medici şi reprezentanţi ai pacienţilor au adresat un apel, marţi, 28 mai, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge, adulților până în 45 de ani să doneze celule stem hematopoietice. Donarea cu acest tip de celule e singura soluție pentru mulți pacienți cu cancer de sânge.

Apelul a fost transmis în cadrul unei conferinţe organizate cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge.

„Pentru donatori nu este nici greu, nici dureros. Este o intervenţie într-adevăr uşor invazivă, dar nu dureroasă. Dar, punând în balanţă de fapt că vom salva o viaţă, atunci durerea nu mai există. Important este să ne dorim acest lucru, pentru că în România nu prea există cultul donării de organe, de celule şi atunci este nevoie să mediatizăm acest lucru, să ajungem şi noi din urmă ţările educate din punct de vedere sanitar şi, gândindu-ne că vom salva vieţi, fiecare îşi poate face un test cu un chit la cerere, pe care noi îl vom pune la dispoziţie, un raclaj în cavitatea bucală, care poate fi trimis la laborator pentru a fi încadrat din punct de vedere genetic în lista donatorilor", a explicat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), citat de Agerpres.

Testul este gratuit şi este pus la dispoziţie de Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer cu sprijinul sponsorilor. Potrivit sursei citate, în fiecare an, peste 80.000 de oameni din toată lumea caută un donator compatibil de celule stem în afara familiei.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

În România există un Registru al Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice unde sunt înscriși 63.177 de oameni.

„Pentru aproximativ 50% dintre pacienţii români care nu au donator înrudit, nu există în prezent donatori compatibili nicăieri în lume şi nu au şansa de a face un transplant de celule stem hematopoietice, care le-ar putea salva viaţa", a afirmat medicul Aurora Dragomirişteanu, directorul Registrului.

Conform Agerpres, orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 şi 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar înscrierea în Registrul Donatorilor se poate face pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, completând un formular cu datele personale de contact. Însă, dacă un bolnav are în familie un donator compatibil, înscrierea se poate face până la vârsta de 60 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel