Centru de radioterapie, inaugurat la Baia Mare

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Centrul de radioterapie a fost inaugurat la Baia Mare
Centrul de radioterapie a fost inaugurat la Baia Mare

Un centru de radioterapie a fost inaugurat azi, 3 aprilie, la Baia Mare. Bolnavii de cancer care au nevoie de acest tip de terapie din Maramureș și județele limitrofe nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la marile centre din țară pentru acest tratament.

Bolnavii de cancer au, de azi, o nouă șansă de tratament, după ce la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare s-a deschis un laborator de radioterapie. Aici vor putea fi tratați circa 700 de pacienți pe an, care vor beneficia de ședințe de radioterapie cu aparatură modernă.

Centrul din Baia Mare este primul din seria de opt, care vor fi realizate cu ajutorul Băncii Mondiale. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, prezentă la eveniment, a arătat că a fost singura unitate medicală care avea deja buncărul pentru echipamentele speciale, acesta fiind motivul pentru care a fost prima din listă, pentru investiția de cinci milioane de euro.

„Sunt mândră și emoționată în același timp pentru că aici este și munca mea în calitate de fost manager al acestui spital. Am pornit în 2013 de la un aparat de cobaltoterapie impropriu pentru tratamentul pacienților cu afecțiuni oncologice, am reușit ca în anul 2017 să ne mobilizăm și să începem construcția noilor spații destinate laboratorului de radioterapie. Mulțumesc personalului medical, foștilor mei colegi, doctori și asistenți medicali, care au muncit și au dat posibilitatea spitalului de a realiza venituri proprii din care au fost achiziționate echipamentele.

Sunt mândră de voi! La numai un an, soseau primele componente ale noii și performantei aparaturi de radioterapie achiziționate de Ministerul Sănătății, cu sprijinul financiar asigurat printr-un proiect al Băncii Mondiale. La momentul de față, în laborator există un accelerator liniar, un computer tomograf cu opțiune de simulare, un sistem de plan tratament, sisteme de dozimetrie și de contenție pregătite pentru a trata peste 700 pacienți anual, dar și spații la “cheie” dedicate unui al doilea accelerator liniar și aparaturii de brahiterapie, absolut necesare pentru tratamentele complexe și moderne ale unei radioterapii de secol 21”, a declarat ea.

Indicația de radioterapie o face o comisie multidisciplinară

La centrul de rioterapie din Baia Mare vor putea fi tratați atât pacienți din Maramureș, cât și din județele limitrofe.

„Prioritățile vor fi stabilite de către o comisie constituită în acest sens. Indicația de  raioterapie o face această echipă multidisciplinară, în care sunt oncologi, radioterapeuți, chirurgi și interniti. Fiecare își va susține punctul de vedere vizavi de aplicarea acestei terapii, bolnavului. Marele avantaj pe care în oferă acest centru este acela cu pacienții cu cancer nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la Cluj pentru acest tratament. Și așa ei au deja o suferință de nedescris. Dar nu toți paceinții se pretează la acest tip de terapie”, a precizat Vasile Pop, managerul interimar al spitalului.  

Cladirea care găzduiește buncărul a fost construită din fonduri proprii ale spitalului,  iar echipamentul a fost achiziționat de către Ministerul Sănătății în cadrul unui proiect cu Banca Mondială.

În cadrul Proiectului privind Reforma sectorului sanitar - Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat printr-un împrumut de Banca Mondială, Ministerul Sănătății a semnat contracte în valoare de 17,9 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente specifice de radioterapie a opt centre naționale din  București, Cluj-Napoca, Oradea, Galați, Constanța, Craiova. Centrele sunt dotate cu echipamente care oferă soluții complete de asigurare a tratamentului necesar pentru pacienții care au nevoie de radioterapie, respectiv: accelerator linear medical, Computer Tomograf Simulator, system de planificare tratament și conturare, sistem de înregistrare și verificare, sistem de imobilizare, sistem de dozimetrie.

Contractele pentru dotarea cu echipamente au fost semnate in  noiembrie 2017, iar  livrarea componentelor a început în iunie 2018.  La Spitalul din Baia Mare,  instalarea tuturor echipamentelor, în valoare de 2,2 milioane euro,  a fost finalizată în august 2018. Instalarea echipamentelor  și punerea în funcțiune a acestora în  celelate șapte centre din țară  se va finaliza până în luna ianuarie a anului 2020.

Majoritatea, internări de zi

Compartimentul de radioterapie inaugurat azi la Baia Mare are 10 paturi, iar personalul medical care deservește central este format din  trei medici specialiști, nouă asistenți medicali specializați în radiologie și radioterapie și doi fizicieni.

Serviciile de radioterapie  sunt acordate în sistem ambulator sau în spitalizare continuă, atât pacienților din județul Maramureș, dar și din județele invecinate, precum Satu Mare, Sălaj sau Bistrița.

Ministerul Sănătății evaluează posibilitatea extinderii  programului  de dotare cu echipamente și în alte centre de radioterapie din țară. De asemenea, ea a mai arătat că până în octombrie, centrul din Baia Mare ar putea fi dotat cu încă un aparat și, tototdată, se are în vederea construirea uui alt spațiu, destinat cazării aparținătorilor. Deocamdată, a mai spus ministrul, cele 10 paturi sunt suficiente, având în vedere că foarte puțini sunt pacienții care au nevoie și de spitalizare, cei mai mulți având doar spitalizare de zi, ceea ce înseamnă că vin doar pentru terapie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel