Certuri în familie: ce se întâmplă cu copiii atunci când părinții se ceartă

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Certurile în familie
Certurile în familie

Certurile în familie au, de obicei efecte negative asupra copiilor. Psihologii însă spun că este mai grav când acestea au loc în spatele ușilor închise. De asemenea, ei arată cum ar trebui să fie discuțiile în contradictoriu, pentru a nu afecta negativ dezvoltarea copilului.

Am auzit deseori că certurile părințlor ar trebui să aibă loc departe de urechile copiilor. Dar, spun specialiștii, cearta nu este întotdeauna greșită, ci este foarte important modul în care părinții au discuții în contradictoriu, deoarece acesta îl va afecta pe copil în mod pozitiv sau negativ.

Cercetătorii E. Mark Cummings și Patrick Davies au studiat acest subiect timp de zeci de ani. Ei spun că auzind părinții certându-se într-un mod pozitiv și constructiv poate stimula dezvoltarea unui copil, de la învățarea unor abilități sociale mai bune până la a obține rezultate mai bune la școală, potrivit medicalxpress.com.

Pe de altă parte, dacă părinții se ascund în spatele unor uși închise pentru a nu se certa în fața copiilor, dacă cearta este înspăimântătoare, se crează un mediu stresant care îi poate afecta copilului dezvoltarea psihologică.

Posibile probleme de coportament

De asemenea, poate duce la probleme de comportament, mai ales dacă copiii sunt implicați în ceartă. De asemenea, copiii primesc și mesajul greșit atunci când un părinte încearcă să oprească cearta prin cedare, mai ales dacă el sau ea are resentimente sau pur și simplu oprește comunicarea.

Abordând pozitiv și argumentat o discuție în contradictoriu este cel ma bun exemplu pentru copii și pentru relație. Mai degrabă decât a vă menține o mentalitate de adversar pregătit pentru luptă, încercați să vedeți situația din punctul de vedere al partenerului, pentru a înțelege perspectiva sa. Dacă amândoi faceți acest lucru, va fi mai ușor să găsiți soluții.

Indiferent dacă cearta este cauzată de o greșeală sau o diferență de opinie, abțineți-vă de la critici; arătând bunătate, arătați un model de comportament important pentru copil, care îl va învăța cum să facă față unor situații dificile din viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel