Aspartam, periculos sau sigur: UE aprobă. Unii cercetători dezaprobă
Aspartamul este un îndulcitor aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, însă un studiu britanic susține contrariul și aduce acuzații.
Aspartam, UE. Cercetătorii Erik Millstone și Elisabeth Dawson de la Universitatea din Sussex, Brighton, Regatul Unit, acuză Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară că ultimul raport despre aspartam, un îndulcitor artificial declarat sigur de folosit, este "înșelător". Aceștia au evaluat raportul.
Aspartam, UE: controversă
Aspartamul este unul dintre cele mai frecvente îndulcitoare artificiale, îl găsim în băuturi răcoritoare, bomboane fără zahăr. Mulți oameni îl folosesc ca un înlocuitor de zahăr pentru îndulcirea băuturilor calde.
Utilizarea sa a fost în centrul multor dezbateri ale cercetătorilor. Unii se întrebau dacă folosirea sa este sigură pentru sănătatea oamenilor. Autoritățile care aprobă utilizarea sa în SUA - Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) – li-a dat verde. La fel și în Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), în statele UE, informează medicalnewstoday.
O primă evaluare completă a riscului utilizării aspartamului făcută în 2013 de EFSA susține că "aspartamul și produsele sale sunt sigure pentru populația generală (inclusiv sugari, copii și femei însărcinate)". Doza zilnică recomandată de această instituție este de 40 miligrame pe kilogram de greutate corporală.
Însă, cercetătorii britanici au evaluat recent raportul EFSA privind evaluarea riscurilor din 2013 sugerează că aspartamul nu poate fi aproape la fel de sigur așa cum a concluzionat agenția UE. Aceștia susțin că studiile existente, pe care se bazează raportul EFSA, nu ar întări folosirea regulată a aspartamului ca înlocuitor de zahăr.
Aspartam, UE: opinia britanicilor
Erik Millstone și doctorul Elisabeth Dawson au analizat fiecare din cele 154 de studii pe care EFSA le-a evaluat. Concluzia lor? "Evaluarea agenției UE a fost înșelătoare", potrivit sursei citate. Ei mai vorbesc de "anomalii nedumerite" în același raport și de "ipoteze inconsecvente și neacceptate".
Autorii studiului au mai precizat că EFSA pare să stabilească un standard foarte scăzut pentru studii care nu indică niciun efect advers al aspartamei.
În opinia britanicilor, studiul lor "adaugă greutate argumentului potrivit căruia autorizația de a vinde sau utiliza aspartam ar trebui suspendată pe întreg teritoriul UE, inclusiv în Regatul Unit, în așteptarea unei reexaminări aprofundate a tuturor dovezilor de către o EFSA reconvenită care să poată satisface criticii și publicului că acționează într-o manieră transparentă și responsabilă, aplicând o abordare echitabilă și consecventă a evaluării și luării deciziilor".
În acest sens, în urmă cu opt ani, Millstone a depus la EFSA un dosar de 30 de documente în care explică de ce consideră că 15 studii anterioare privind aspartamul erau inadecvate. Însă, demersul său nu ar fi ajuns la cei ce fac rapoartele EFSA. "În opinia mea, pe baza acestei cercetări, întrebarea dacă conflictele de interese comerciale ar fi afectat raportul grupului nu poate fi niciodată exclusă în mod adecvat, deoarece toate întrunirile au avut loc în spatele ușilor închise", susține Millstone.
Aspartam, UE: ce cred alți specialiști
Cercetători care nu au participat la studiul britanicilor se arată neconvinși de ideea că aspartamul ar fi o alternativă sigură la zahăr. Spre exemplu, profesorul Tim Lang de la Universitatea din Londra susține că "sfaturile la nivel mondial în materie de sănătate sunt de reducere a consumului de zahăr, însă majoritatea industriei alimentare - în special băuturile răcoritoare - mențin dulceața prin înlocuirea îndulcitorilor artificiali", iar "Millstone și Dawson ajută la expunerea acestei strategii pentru ceea ce este: o îndulcire continuă a dietei lumii".
Cercetarea britanicilor a fost publicată în Arhivele Sănătății Publice. Poate fi consultată AICI.
-
-
Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?11.12.2025, 18:13
-
-
-
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
