Zahăr: ce înseamnă consumului lui pentru corp. Explicația unui expert Harvard

Zahărul este un aliment nelispit din dietă, fie că vorbim de zahărul din cafea sau ceai, fie de cel din fructe, dulciuri și sucurile acidulate.
Zahăr, consum. Lectorul asistent Vasanti Malik de la Școala de Sănătate Publică T. H. China din cadrul Harvard scrie pe health.harvard.edu că majoritatea oamenilor consumă multe tipuri diferite de zaharuri dintr-o varietate de alimente și băuturi din dieta lor. Subliniază că un aport ridicat de zahăr este legat de un risc crescut de obezitate, diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare și anumite forme de cancer.
Însă, susține ea, „dacă unele zaharuri sunt mai sănătoase (sau mai rău) decât altele rămâne o problemă de interes pentru mulți".
Zahăr, consum: macronutrient care oferă energie
„Zahărul oferă energie de care celulele noastre ai nevoie ca să supraviețuiască. Zahărul este un tip de carbohidrat, un macronutrient care oferă energie - sub formă de calorii - din produsele alimentare și băuturile pe care le consumăm", explică Vasanti Malik.
Apoi amintește de clasificarea carbohidraților în două subtipuri de zahăr: monozaharide sau "zaharuri simple" (constând dintr-o singură moleculă) și dizaharide (două molecule). Monozaharidele includ glucoză, fructoză și galactoză. Dizaharidele- sucroză (o moleculă de glucoză și o moleculă de fructoză), lactoză (o moleculă de glucoză și o moleculă de galactoză) și maltoză (două molecule de glucoză).
E bine de știut că fructoza, glucoza și zaharoza se găsesc în mod natural în fructe și legume, lactoza - în lapte, iar maltoza - boabe germinative. Fructoza și glucoza le mai găsiți, în mod natural, în miere și zahărul de masă comun.
Zahăr, consum: cea mai mai sursă de zahăr adăugat
Băuturile cu zahăr sunt cea mai mare sursă de zahăr adăugat în alimentație, urmate de dulciuri și cereale. Zaharurile naturale și cele adăugate, precizează Vasanti Malik, respectiv aportul de zahăr adăugat (mai ales în băuturi) sunt metabolizate în același mod în corpul nostru.
Iar pentru majoritatea oamenilor, consumul de zaharuri naturale în alimente nu este legat de efectele negative asupra sănătății.
„Pe de altă parte, organismele noastre nu au nevoie de, sau beneficiază de, consumând zahăr adăugat. Orientările dietetice 2015-2020 pentru americani și Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca adaosul de zahăr să fie limitat la nu mai mult de 10% din caloriile zilnice. (...) Există o concepție greșită în mod obișnuit că unele zaharuri cum ar fi siropul de porumb cu fructoză (HFCS) sunt nesănătoase, în timp ce altele, cum ar fi nectarul de agave (din planta suculentă), sunt sănătoase.
Realitatea este că majoritatea zaharurilor sunt compuse din glucoză și fructoză, în proporții diferite. (...) Glucoza și fructoza au diferite soiuri metabolice, astfel încât în teorie consumând una peste alta ar putea duce la diferențe în sănătatea metabolică", detaliază specialistul de la Harvard.
Glucoza, a adaugă acesta, este absorbită din intestin în sânge și este preluată în celule musculare, hepatice și grase ca răspuns la eliberarea de insulină din pancreas. Iar fructoza este metabolizată în ficat și nu crește nivelurile de glucoză sau insulină.
Concluzia? „Este mai bine să limitați toate sursele de zahăr adăugat la nivelul de admisie recomandat. Pentru majoritatea oamenilor, un tip de zahăr nu este mai bun decât altul", susține lectorul Vasanti Malik.
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
-
Ficatul tău are nevoie de el: ceaiul care îl curăță de grăsime17.10.2025, 17:08
-
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.