Când este nevoie de chimioterapie. Semnul care stabilește stadiul cancerului. Medicul Ioan Cordoș: Atunci știm exact stadiul! Ei stabilesc dacă e incipient sau avansat

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Chimioterapie - Foto: Freepik @bialasiewicz @stokkurs
Chimioterapie - Foto: Freepik @bialasiewicz @stokkurs

Medicul chirurg Ioan Cordoș ne-a explicat când este nevoie de chimioterapie și care e semnul care stabilește stadiul incipient sau avasat al cancerului.

Chimioterapia este un tratament medical care tratează și controlează cancerul și alte boli.

Medicamentele implicate în chimioterapie sunt concepute pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le încetini creșterea și reproducerea. 

Deși chimioterapia este asociată adesea cu tratarea cancerului, ea este utilizată și pentru alte afecțiuni, precum boli autoimune și tulburări hematologice.

Prof. dr. Ioan Cordoș, medic chirurgie toracică, ne-a explicat dacă pacientul cu un cancer în stadiul incipient, căruia i s-a îndepărtat tumoarea în timp util, mai are nevoie de chimioterapie.

Mai mult, medicul ne-a explicat și dacă chimioterapia și radioterapia pot reduce tumorile până într-un stadiu operabil.

"Părerile nu sunt împărțite neapărat. Unele știu foarte clar, pentru alții sunt discutabile. 

Spre exemplu, stadiul A este creditat cu vindecare completă prin chirurgie și deci nu mai e nevoie. 

Sigur că fiind o boală neoplazică, cum le spun tuturor pacienților, e normal ca oncologul să aibă părerea lui.

Spre exemplu, în marile echipe de decizii, șeful, deci cel care decide, este oncologul, este o boală oncologică, deci el te întreabă pe tine pot să-l operezi pe ăsta?

Discutând aici în tumor board stabilim că el ar avea indicație de operație, ori ca primă intenție, ori după ce face un tratament chimioterapic adjuvant, adică neo-adjuvant, înainte de operație.

Nu chirurgul decide. Chirurgul decide ce tehnică îi face sau cât își extinde operația. Îți face un plan operator pe care-l comunică oncologului.

După care pacientul se întoarce la oncolog și atunci se stabilește face chimioterapie, face radioterapie, facem imunoterapie în funcție de toate datele histologice și imunohistochimice pe care le va primi din piesa operatorie și din ganglion. 

Atunci știm exact stadiul, când știm și starea ganglonilor. Ei stabilesc dacă este un stadiu incipient sau un stadiu avansat", a declarat prof. dr. Ioan Cordoș, medic chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Testul care descoperă cancerul la plămâni. Dr. Ioan Cordoș: Foarte multe femei îl descoperă AȘA. 93% considerate curabile

Prin chimioterapie și radioterapie pot fi reduse tumorile până într-un stadiu operabil?

Medicul Ioan Cordoș spune că da, "dar este mai mai mai greu după aceea de făcut intervenția chirurgicală, pentru că, oricât ar fi de țintit tot tratamentul, mai ales la radioterapie, atunci când e vorba de un caz care ar putea virtual să aibă indicație chirurgicală, le spune să nu facă doza completă".

"Și ei știu treaba asta, pentru că modificările cicatriciale, structurale, a țesuturilor iradiate îngreunează mult disecția.

Lucrurile trebuie discutate și trebuie stabilită o cale de mijloc", a conchis el.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel