Chirurgia cardiacă, soluțiile hibride și importanța investițiilor. Iliescu: Medicina trebuie făcută pentru fiecare om, nu pentru statistică

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
chirurgia cardiaca. FOTO: Freepik @peoplecreations
chirurgia cardiaca. FOTO: Freepik @peoplecreations

Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C.C. Iliescu” se află pe lista celor 27 de proiecte finanțate prin PNRR. Planurile noii clădiri care va fi construită la IUBC prevăd și săli hibrid, importante în chirurgia cardiacă.

Vlad Iliescu, prof. univ. UMF ”Carol Davila”, doctor în științe medicale și șeful secției Chirurgie Cardiovasculară la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C.C. Iliescu”, a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical, care sunt soluțiile hibride în chirurgia cardiacă, dar și cum se colaborează cu chirurgii din cardiologia intervențională.

”Aceste două intervenții (n.r. stenoza aortică și stenoza mitrală), ideal ar fie într-o sală hibridă. De ce? Pentru că în general laboratorul de cateterism cardiac este prea mic, sala de operație nu are de obicei o instalație radiologică de vizualizare de foarte bună calitate.

Și în alte țări, sălile hibride sunt o constanță în toate spitalele. Toate aceste intervenții le facem într-o echipă, nu le fac numai eu, împreună cu colegii, în special de la cardiologie intervențională.

Acest program l-am pornit împreună cu dr. Dan Deleanu, împreună cu cardiologii care ne-au ajuta foarte mult, colaborăm zi de zi. Văd bolnavii, cu ecografie intraoperatorie transesofagiană, de multe ori, pentru că nu poate să fie un lucru care să aibă numai avantaje.

Singurul dezavantaj al acestor metode, spre deosebire de chirurgia deschisă, este că nu vezi acolo, decât indirect, sau cel mult ai o imagine bidimensională, angiografică. Ai o măsurătoare, dar este o măsurătoare făcută pe CT, de aceea trebuie și un Computer Tomograf de foarte bună calitate. Deci iată aici, colaborarea cu radiologia. Este o echipă întreagă, este meritul echipei, este absolut egal”, a declarat dr. prof. univ. Vlad Iliescu, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Vezi și: Stenoza aortică, tratament. Iliescu: Aorta se mai strică. Cum se mai strică la motor, se strică și la om. Românul de 75 de ani e mort, elvețianul e cu bicicleta pe munte

Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare, pe lista celor 27 de proiecte aprobate pentru finanțarea prin PNRR

În ceea ce privește chirurgia cardiacă pe care o urmează dr. Vlad Iliescu, acesta susține că se realizează deja în săli hibride.

”Am avut norocul să avem la început un aparat, nu perfect, dar mergea, după care o mare companie, fără nicio legătură cu dispozitivele pe care le implantăm, ne-a sponsorizat și avem la ora actuală un angiograf mobil, mult mai performant, și noi facem aceste proceduri în sala de operații ceea ce asigură condiții de sterilitate de bloc operator, care sunt diferite și optime pentru pacienți.

Mai mult, proiectul noului spital și care se va face în curte, pe Șoseaua Fundeni, în următorii ani, sper, are mult mai multe săli hibride prevăzute, atât pentru chirurgia cardiacă, cât și pentru chirurgia vasculară, respectiv pentru anevrisme și pentru valve, că or fi valve aortice, că or fi valve mitrale.

Pentru siguranța pacientului, ideal este să fie o sala hibridă. Sigur, vin mulți și spun: Această operație s-a ușurat. Și atunci poate merge și în condiții mai puțin stricte. Este adevărat. Merge până se întâmplă un incident, pentru că întâmplă și aici incidente. Se poate rupe aorta, se pot găuri cavitățile drepte în momentul în care pui sonda de stimulare, sunt tot felul de incidente descrise, în procente mici, în procente mai mici decât la chirurgia clasică, dar ele există. Și atunci ce faci?

Pentru că totuși, cred că medicina trebuie făcută pentru om și pentru fiecare om, nu pentru statistică. Nu poți să spui: Eh, mor doi, și ce? Sunt 2%.Nu cred că poate fi pusă  problema în felul acesta.

Sala hibridă este prezentul în multe țări, este viitorul  și la noi și sper fie un viitor cât mai apropiat pentru că am avut suportul clar al Ministerului Sănătății și suntem incluși în acest plan, în care încercăm să facem această clădire nouă, pentru care primul proiect l-am făcut în 2007-2008”, a mai spus dr. Vlad Iliescu.

Reamintim că inițial, a existat o listă cu 49 de investiții, însă pe baza criteriilor stabilite prin Hotărâre de Guvern, au fost alese 27 de proiecte care să fie realizate. Investiția totală se va ridica la circa 10 miliarde de lei, fără TVA.

Mai mult decât atât, cele 27 de proiecte trebuie finalizate până în 2026 pentru a primi banii din PNRR.

Vezi și: Cele 27 de spitale ce vor fi construite din PNRR. Pe LISTĂ, Spitalul de Boli Infecțioase de la Brașov care funcționează acum într-o fostă BAIE comunală

La rândul său, prof. dr. Irinel Popescu a subliniat viziunea lui Voinea Marinescu, ”cel care a înființat spitalul, care având în vedere suprafața mare a terenului, de atunci anticipat că alte clădiri vor putea fi construite”, mai mult, mutarea viitoare, într-o clădire și mai modernă, ”nu este o chestiune forțată, că vrem noi neapărat, ci este impusă de evoluția medicinei, de standardul pe care trebuie să îl îndeplinească clădirile de spital, de apariția acestor săli hibride care au un altfel de circuit, un altfel de design, de a ține pasul, de a ține pasul cu medicina modernă”, a spus dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel