Coaja de lămâie, șapte beneficii. De ce să nu o mai arunci niciodată

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
coaja de lamaie - FOTO: Freepick
coaja de lamaie - FOTO: Freepick

Coaja de lămâie are beneficii terapeutice și cosmetice uimitoare. De ce să nu mai arunci niciodată coaja.

În timp ce pulpa și sucul sunt folosite cel mai mult, coaja tinde să fie aruncată. Cu toate acestea, studiile au stabilit că coaja de lămâie este plină de compuși bioactivi care pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate.

Valoare nutritivă 

În ciuda faptului că sunt consumate în cantități mici, cojile de lămâie sunt foarte hrănitoare. O lingură (6 grame) oferă:

Calorii: 3

Carbohidraţi: 1 gram

Fibră: 1 gram

Proteine: 0 grame

Grăsime: 0 grame

Vitamina C: 9% din doza zilnică recomandată

Coaja de lămâie împachetează o cantitate mare de fibre și vitamina C, oferind 9% din doza zilnică recomandată în doar 1 lingură (6 grame).

În plus, se mândrește cu cantități mici de calciu, potasiu și magneziu. D-limonenul, un compus care dă lămâie aroma sa caracteristică, se găsește, de asemenea, în coajă și poate fi responsabil pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate ale acestui fruct.

Vezi și: Mitul pâinii bune pentru siluetă, demontat. Nutriționist: Faptul că e neagră nu înseamnă că nu are calorii

Poate sprijini sănătatea orală

Cariile dentare și infecțiile gingivale sunt boli orale răspândite cauzate de bacterii precum Streptococcus mutans, arată Healthline. Coaja de lămâie conține substanțe antibacteriene care pot inhiba creșterea microorganismelor.

Într-un studiu, cercetătorii au identificat patru compuși din coaja de lămâie care au proprietăți antibacteriene puternice și luptă eficient împotriva bacteriilor obișnuite care cauzează boli orale.

Bogat în antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși ai plantelor care previn deteriorarea celulară prin combaterea radicalilor liberi din corpul tău. Coaja de lămâie este bogată în antioxidanți, inclusiv D-limonen și vitamina C. Aportul de antioxidanți flavonoizi precum D-limonenul este legat de un risc redus de anumite afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2.

Coaja de lămâie a avut activitate antioxidantă mai puternică decât grapefruit sau cojile de mandarină. Studiile la animale arată, de asemenea, că D-limonenul crește activitatea unei enzime care ajută la reducerea stresului oxidativ. Stresul oxidativ este asociat cu leziuni tisulare și îmbătrânire accelerată.

În plus, vitamina C din coaja de lămâie acționează ca un antioxidant puternic și, de asemenea, promovează sănătatea sistemului imunitar. 

Vezi și: Ușor de urmat de toată familia. Regula 5-2-1-0 și beneficiile sale

Poate avea proprietăți antimicrobiene și antifungice

Coaja de lămâie poate avea mai multe proprietăți antimicrobiene și antifungice. În special, într-un studiu coaja de lămâie a redus creșterea bacteriilor rezistente la antibiotic.

Poate stimula sistemul imunitar

Extractul de coajă de lămâie îţi poate susţine sistemul imunitar datorită conţinutului de flavonoide şi vitamina C. ai mult, o analiză a 82 de studii a constatat că 1-2 grame de vitamina C pe zi reduce severitatea și durata răcelii comune cu 8% la adulți și 14% la copii.

Poate promova sănătatea inimii

Hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și obezitatea sunt toți factori de risc pentru bolile de inimă, care este principala cauză de deces în Statele Unite. Cercetările sugerează că compuși precum flavonoidele, vitamina C și pectina - principala fibră din coajă de lămâie - vă pot reduce riscul de boli cardiovasculare.

O revizuire a 14 studii pe 344.488 oameni a constatat că o creștere medie de 10 mg de flavonoide pe zi a redus riscul de boli de inimă cu 5%. În plus, într-un studiu pe șoareci cu obezitate, D-limonen redus de zahărul din sânge, trigliceridele, și LDL (colesterolul rău), în timp ce creșterea HDL (colesterolul bun).

Un studiu de 4 săptămâni la 60 de copii cu exces de greutate a observat că suplimentarea cu pulbere de lămâie (care conține coajă) a dus la reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului rău. Pectina din cojile de lămâie poate reduce, de asemenea, nivelul colesterolului prin creșterea excreției acizilor biliari, care sunt produși de ficat și se leagă de colesterol.

Vezi și: Colica biliară, simptome, cauze și tratament. Medic: Are mortalitate de 80-90%

Poate avea proprietăți anticancerigene

Coaja de lămâie poate avea mai multe proprietăți de combatere a cancerului. De exemplu, aportul de flavonoide este asociat cu un risc redus de mai multe tipuri de cancer, iar vitamina C poate susține creșterea celulelor albe din sânge, care ajută la eliminarea celulelor canceroase mutante, mai arată Healthline. 

D-limonen poate avea, de asemenea, proprietăţi anticancerigene, în special împotriva cancerului de stomac.

Poate trata calculi biliari

Unele studii sugerează că D-limonen poate ajuta la tratarea calculilor biliari - depozite dure care se pot dezvolta în vezica biliară. Într-un studiu efectuat pe 200 de persoane cu calculi biliari, 48% dintre cei injectați cu un solvent D-limonen au experimentat dispariția completă a calculilor biliari, sugerând că acest tratament ar putea fi o alternativă eficientă la intervenția chirurgicală

Coaja de lămâie are, de asemenea, multe aplicații ca element cosmetic sau de uz casnic.

Scrub. Se amestecă zahărul, uleiul de măsline și coajă de lămâie tocată mărunt, apoi masați pe pielea umedă. Asigurați-vă că clătiți bine după ce ați terminat.

Mască de față. Se amestecă făina de orez, coajă de lămâie, praf și lapte rece pentru o mască exfoliantă și de curățare a pielii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel