Compusul din usturoi responsabil pentru beneficiile sale asupra sănătății. Ajută inima, oasele, creierul și sistemul imunitar

Usturoiul, cunoscut pentru gustul său puternic, oferă beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv reducerea tensiunii arteriale și susținerea sistemului...
Usturoiul, o plantă din familia Allium, este un ingredient popular în bucătărie datorită mirosului său puternic și gustului delicios. A fost folosit în scopuri medicale și de sănătate de-a lungul istoriei, cu dovezi de la civilizații majore precum egiptenii, grecii, romanii, chinezii și indienii.
Beneficiile pentru sănătate ale usturoiului se datorează, în primul rând, formării de compuși de sulf atunci când este tocat, zdrobit sau mestecat. Cel mai cunoscut compus este alicina, un compus instabil care este prezent doar pentru scurt timp în usturoiul proaspăt.
Alți compuși pot contribui, de asemenea, la beneficiile pentru sănătate ale usturoiului. Acești compuși de sulf intră în organism din tractul digestiv și exercită efecte biologice puternice în tot corpul.
Compușii activi din usturoi pot reduce tensiunea arterială
Bolile cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială este un factor de risc semnificativ.
O meta-analiză din 2020 a constatat că suplimentele de usturoi pot reduce tensiunea arterială la persoanele cu tensiune arterială ridicată, reducând riscul de evenimente cardiovasculare cu 16-40%. Acest efect este similar cu unele medicamente pentru tensiunea arterială, dar cu mai puține efecte secundare.
Allicina din usturoi poate limita producția de angiotensină II, un hormon care crește tensiunea arterială, și relaxează vasele de sânge pentru a facilita fluxul.
Allicina se formează atunci când usturoiul este zdrobit, producând efecte precum acțiuni antimicrobiene, antioxidante, anticancerigene, antidiabetice și cardioprotectoare. Poate pătrunde rapid în celule și reacționează cu grupările tiolice, contribuind la activitățile sale biologice.
În ciuda instabilității sale, aceasta se arată promițătoare în tratarea unor boli precum diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul. Cu toate acestea, formularea și administrarea sa necesită cercetări suplimentare pentru a-i maximiza potențialul și compatibilitatea cu alte alimente și medicamente.
Ajută sitsemul osos
Studii recente au arătat că usturoiul poate îmbunătăți sănătatea oaselor la femeile după menopauză, în special prin reducerea stresului oxidativ care duce la osteoporoză. Un studiu clinic din 2017 a constatat că tabletele de usturoi, echivalentul a 2 grame de usturoi proaspăt pe zi, pot reduce osteoporoza. Un studiu din 2018 a constatat că suplimentele de usturoi pot reduce durerea la femeile cu osteoartrită de genunchi și obezitate.
Usturoiul îmbunătățește nivelul colesterolului
O analiză din 2018 sugerează că usturoiul poate reduce colesterolul total și LDL, sugerând că persoanele cu colesterol ridicat ar trebui să consume mai mult usturoi. Cu toate acestea, studiul avertizează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări. În 2016, suplimentele de usturoi ar putea reduce LDL cu până la 10% în cazul unor niveluri de colesterol ușor ridicate. În plus, usturoiul nu pare să afecteze nivelul trigliceridelor, un alt factor de risc pentru bolile de inimă, și nu afectează colesterolul HDL.
Citește și: Multiplele cauze ale sângerărilor nazale. Factorii declanșatori și tretamentele eficiente
Foto: Freepik @plysuikvv
Poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer și a demenței
Usturoiul, bogat în antioxidanți, poate reduce stresul oxidativ și poate scădea riscul unor boli precum Alzheimer. Studiile sugerează că alicina din usturoi poate proteja, de asemenea, împotriva declinului cognitiv. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la om pentru a înțelege pe deplin potențialul său. Unele studii au constatat că suplimentele de usturoi aduc beneficii directe persoanelor cu boala Alzheimer.
Ajută sistemul imunitar
Un studiu din 2016 a constatat că extractul de usturoi învechit (AGE) poate stimula sistemul imunitar, reducând simptomele severe și absențele de la școală sau de la locul de muncă în timpul sezonului de răceală și gripă. În plus, compușii usturoiului pot avea proprietăți antivirale, împiedicând virusurile să pătrundă în celulele gazdă sau să se reproducă în interiorul acestora.
Vezi și: Fasolea: un element vital al unei diete echilibrate și sănătoase. Cele mai sănătoase soiuri
Este un aliment des folosit în detoxifieri
Compușii de sulf din usturoi protejează împotriva leziunilor organelor cauzate de toxicitatea metalelor grele, în timp ce alicina sa poate reduce nivelul de plumb din sânge și din organele vitale. Un studiu din 2012 a constatat că usturoiul a redus cu 19% nivelul de plumb din sângele unui angajat al unei fabrici de baterii auto și a redus simptome precum durerile de cap și tensiunea arterială ridicată. Trei doze zilnice de usturoi au depășit D-penicilamina în reducerea simptomelor.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.