Compusul din usturoi responsabil pentru beneficiile sale asupra sănătății. Ajută inima, oasele, creierul și sistemul imunitar
Usturoiul, cunoscut pentru gustul său puternic, oferă beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv reducerea tensiunii arteriale și susținerea sistemului...
Usturoiul, o plantă din familia Allium, este un ingredient popular în bucătărie datorită mirosului său puternic și gustului delicios. A fost folosit în scopuri medicale și de sănătate de-a lungul istoriei, cu dovezi de la civilizații majore precum egiptenii, grecii, romanii, chinezii și indienii.
Beneficiile pentru sănătate ale usturoiului se datorează, în primul rând, formării de compuși de sulf atunci când este tocat, zdrobit sau mestecat. Cel mai cunoscut compus este alicina, un compus instabil care este prezent doar pentru scurt timp în usturoiul proaspăt.
Alți compuși pot contribui, de asemenea, la beneficiile pentru sănătate ale usturoiului. Acești compuși de sulf intră în organism din tractul digestiv și exercită efecte biologice puternice în tot corpul.
Compușii activi din usturoi pot reduce tensiunea arterială
Bolile cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială este un factor de risc semnificativ.
O meta-analiză din 2020 a constatat că suplimentele de usturoi pot reduce tensiunea arterială la persoanele cu tensiune arterială ridicată, reducând riscul de evenimente cardiovasculare cu 16-40%. Acest efect este similar cu unele medicamente pentru tensiunea arterială, dar cu mai puține efecte secundare.
Allicina din usturoi poate limita producția de angiotensină II, un hormon care crește tensiunea arterială, și relaxează vasele de sânge pentru a facilita fluxul.
Allicina se formează atunci când usturoiul este zdrobit, producând efecte precum acțiuni antimicrobiene, antioxidante, anticancerigene, antidiabetice și cardioprotectoare. Poate pătrunde rapid în celule și reacționează cu grupările tiolice, contribuind la activitățile sale biologice.
În ciuda instabilității sale, aceasta se arată promițătoare în tratarea unor boli precum diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul. Cu toate acestea, formularea și administrarea sa necesită cercetări suplimentare pentru a-i maximiza potențialul și compatibilitatea cu alte alimente și medicamente.
Ajută sitsemul osos
Studii recente au arătat că usturoiul poate îmbunătăți sănătatea oaselor la femeile după menopauză, în special prin reducerea stresului oxidativ care duce la osteoporoză. Un studiu clinic din 2017 a constatat că tabletele de usturoi, echivalentul a 2 grame de usturoi proaspăt pe zi, pot reduce osteoporoza. Un studiu din 2018 a constatat că suplimentele de usturoi pot reduce durerea la femeile cu osteoartrită de genunchi și obezitate.
Usturoiul îmbunătățește nivelul colesterolului
O analiză din 2018 sugerează că usturoiul poate reduce colesterolul total și LDL, sugerând că persoanele cu colesterol ridicat ar trebui să consume mai mult usturoi. Cu toate acestea, studiul avertizează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări. În 2016, suplimentele de usturoi ar putea reduce LDL cu până la 10% în cazul unor niveluri de colesterol ușor ridicate. În plus, usturoiul nu pare să afecteze nivelul trigliceridelor, un alt factor de risc pentru bolile de inimă, și nu afectează colesterolul HDL.
Citește și: Multiplele cauze ale sângerărilor nazale. Factorii declanșatori și tretamentele eficiente

Foto: Freepik @plysuikvv
Poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer și a demenței
Usturoiul, bogat în antioxidanți, poate reduce stresul oxidativ și poate scădea riscul unor boli precum Alzheimer. Studiile sugerează că alicina din usturoi poate proteja, de asemenea, împotriva declinului cognitiv. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la om pentru a înțelege pe deplin potențialul său. Unele studii au constatat că suplimentele de usturoi aduc beneficii directe persoanelor cu boala Alzheimer.
Ajută sistemul imunitar
Un studiu din 2016 a constatat că extractul de usturoi învechit (AGE) poate stimula sistemul imunitar, reducând simptomele severe și absențele de la școală sau de la locul de muncă în timpul sezonului de răceală și gripă. În plus, compușii usturoiului pot avea proprietăți antivirale, împiedicând virusurile să pătrundă în celulele gazdă sau să se reproducă în interiorul acestora.
Vezi și: Fasolea: un element vital al unei diete echilibrate și sănătoase. Cele mai sănătoase soiuri
Este un aliment des folosit în detoxifieri
Compușii de sulf din usturoi protejează împotriva leziunilor organelor cauzate de toxicitatea metalelor grele, în timp ce alicina sa poate reduce nivelul de plumb din sânge și din organele vitale. Un studiu din 2012 a constatat că usturoiul a redus cu 19% nivelul de plumb din sângele unui angajat al unei fabrici de baterii auto și a redus simptome precum durerile de cap și tensiunea arterială ridicată. Trei doze zilnice de usturoi au depășit D-penicilamina în reducerea simptomelor.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
