Fasolea: un element vital al unei diete echilibrate și sănătoase. Cele mai sănătoase soiuri

Descoperă versatilitatea, gustul bogat și valoarea nutritivă pe care o oferă fasolea și cum se impune ca o opțiune esențială în bucătăria oricărei persoane...
Fasolea este o sămânță comestibilă versatilă, gustoasă, economică și ecologică din familia leguminoaselor. Este folosită în diverse bucătării și are un conținut scăzut de grăsimi, grăsimi saturate, colesterol și colesterol. Este bogată în fibre, proteine, polifenoli, vitamine și minerale, ceea ce o face să fie un adaos prietenos pentru inimă și intestine în orice dietă.
Fasolea albă
Fasolea albă, inclusiv soiurile cannellini, butter, navy și great northern, este bogată în potasiu, calciu, acid folic și fier. O porție de 250 de grame furnizează 125 de calorii, 22 de grame de carbohidrați, 9 grame de proteine, 6 grame de fibre, 500 miligrame de potasiu, 80 mg de calciu, 73 micrograme de acid folic și 3,3 mg de fier. Potasiul este esențial pentru controlul tensiunii arteriale și este benefic pentru persoanele sănătoase. Fasolea albă este versatilă în diverse rețete.
Fasolea neagră
Fasolea neagră este o sursă de hrană nutritivă, bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Sunt o completare excelentă pentru dietele bazate pe plante, flexitariene, vegane, vegetariene sau fără gluten. O porție de 250 de grame de fasole neagră gătită foeră 120 de calorii, 21 de grame de carbohidrați, 6 grame de fibre, 8 grame de proteine, 40 mg de calciu, 3 mg de fier și 28 mg de colină. Acestea sunt esențiale pentru reglarea dispoziției și pentru contracțiile musculare.
Linte
Lintea este o sursă bogată de polifenoli, compuși antiinflamatori și antioxidanți, care au fost legați de un risc mai mic de boli precum diabetul, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer. De asemenea, au un profil nutritiv ridicat, oporție de 250 de grame furnizând 115 calorii, 20 de grame de carbohidrați, 9 grame de proteine, 8 grame de fibre și 0 grame de grăsimi saturate.
Foto: Freepik @jcomp
Năutul
Năutul, cunoscut și sub numele de fasole garbanzo, este versatil și bogat în fibre, ceea ce îl face un adaos excelent în dietele pentru ameliorarea constipației. O porție de 250 de grame furnizează 135 de calorii, 22 de grame de carbohidrați, 2 grame de grăsimi, 6 grame de fibre, 7 grame de proteine, 141 mcg de acid folic, 2,4 mg de fier și 249 mg de potasiu. Năutul are un indice glicemic scăzut, împiedicând creșterea rapidă a glicemiei și provocând golirea gastrică. Sunt, de asemenea, o completare excelentă a unui plan alimentar prietenos cu diabetul, deoarece duc la un control glicemic îmbunătățit.
Fasole roșie
Fasolea roșie este o sursă bogată de fier de origine vegetală, contribuind cu 14% din valoarea zilnică de fier. Acestea conțin fier non-hem, care este mai puțin biodisponibil decât fierul heme găsit în produsele de origine animală. Pentru a îmbunătăți absorbția, EatingWell recomandă să asociați fasolea roșie cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi ceapa, ardeii, roșiile sau dressingurile cu citrice.
Fasolea Pinto
Fasolea Pinto este o alegere populară datorită conținutului ridicat de fibre, care asigură peste 28% din necesarul zilnic, susținând digestia, reglând glicemia și ajutând la sațietate. Acestea oferă, de asemenea, peste 33% din valoarea zilnică de acid folic și alți micronutrienți.
Boabele de lupin
Boabele de lupin sunt o sursă vegetală bogată în proteine, oferind 13 grame într-o porție de 250 de grame. De asemenea, sunt o sursă bună de zinc și magneziu, esențiale pentru funcția imunitară, vindecarea rănilor și sănătatea celulară. Pot fi folosite în hummus, în sărituri sau ca garnitură pentru salate sau boluri de cereale.
Fasolea este versatilă și poate fi adăugată la diferite arome și tipuri de mâncare. Aceasta poate fi achiziționată uscată sau la conservă, iar gătitul ajută la controlul contactului cu sodiul. Pentru a mânca mai multă fasole, încearcă o masă fără carne pe săptămână, înlocuiește proteinele animale cu fasole, adăugă fasolea în supe, chili, tocănițe, ouă, tofu sau omletă vegetală, sandvișuri, în salate, prăjită și combină cu alimente bogate în vitamina C.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.