Sunetele pentru somn: o opțiune naturală și non-invazivă pentru un somn odihnitor. Cum influențează calitatea odihnei tale

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Sunetele pentru somn Foto: Freepik @stavros16
Sunetele pentru somn Foto: Freepik @stavros16

Descoperă secretul unui somn odihnitor și relaxant cu ajutorul sunetelor de somn și ce reprezintă fiecare culoare asociată acestora.

Sunetele de somn, care sunt vibrații pe secundă, câștigă popularitate în spațiul de wellness datorită importanței lor pentru bunăstarea generală. Aceste sunete vin în diferite culori și sunt folosite pentru a identifica decibelul asociat acestora.

Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina eficiența lor, experții recomandă să alegeți zgomotul continuu în locul modelelor dispersate atunci când folosiți sunete de somn.

Cel mai bun mod de a obține cel mai bun somn este dezbătut în mod constant, dar sunetele de somn sunt mai puțin cunoscute publicului larg. În timp ce nefolosirea telefonului înainte de culcare este ceva obișnuit, frecvența vibrațiilor din jurul tău nu contează neapărat pentru somnul tău.

Despre sunetele pentru somn

Raj Bhui, specialist în medicina de familie și purtător de cuvânt al Academiei Americane de Medicină a Somnului (AASM), a explicat că frecvența este numărul de vibrații sau cicluri care au loc pe secundă în linii mari. Intervalul de frecvențe de 20-20.000 Hz este de obicei audibil pentru urechea umană. Culorile diferă prin modul în care distribuie intensitatea la fiecare frecvență.

- Zgomotul alb conține toate frecvențele la intensități egale, cum ar fi zgomotul static de la un radio sau de la un televizor.

- Zgomotul roz conține aceeași gamă de frecvențe, dar scade intensitatea pe măsură ce crește frecvența, punând accentul pe tonurile mai joase și sunând mai moale sau mai puțin dur. -

- Zgomotul maro, cunoscut și sub numele de zgomot roșu, are un caracter mai zgomotos, asemănător cu ploaia sau apa curgătoare.

- Zgomotul albastru oglindește zgomotul roz în ceea ce privește mărimea treptelor, dar crește intensitatea odată cu frecvența.

- Zgomotul violet oglindește zgomotul albastru, dar are intensitatea care crește odată cu frecvența, făcând ca frecvențele mai înalte să fie mai proeminente.

- Zgomotul verde are o intensitate scăzută în frecvențele medii și crește intensitatea la ambele capete ale spectrului acustic audibil, dând naștere unei curbe în formă de U.

Dr. Bhui sugerează că, în timp ce unele date de calitate scăzută sugerează că diferite sunete sau muzică pot ajuta la relaxare, concentrare sau somn în diferite grupuri, sunt necesare mai multe cercetări bazate pe dovezi pentru a valida beneficiile zgomotului de somn ca ajutor pentru somn. Cele mai multe cercetări au fost efectuate asupra zgomotului alb, care poate fi util în mediile în care este probabil să apară zgomote puternice, cum ar fi un oraș.

Cu toate acestea, adăugarea de zgomot alb poate perturba somnul pentru unele persoane. Elizabeth Devon Smith, doctor în psihologie, psiholog în cadrul diviziei de medicină pulmonară, de îngrijire critică și de somn de la National Jewish Health, avertizează că mascarea zgomotelor poate avea dezavantaje dacă aveți nevoie de fapt să auziți acele zgomote.

Zgomotul alb poate ajuta, de asemenea, la simptomele tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) la copii. O teorie este că acesta servește la mascarea altor sunete care ar putea perturba somnul, deoarece auzul nu se „oprește” neapărat în timpul somnului.

O altă teorie este că aceste sunete de somn pot deveni un indiciu pentru somn prin utilizarea repetată, antrenându-ne, în esență, să asociem zgomotul alb cu somnul.

Citește și: Alimentele care pot declanșa migrene. Cofeina poate fi atât declanșator, cât și remediu

Nu este o soluție universală

Dr. Bhui avertizează împotriva presupunerii sunetelor de somn ca fiind o soluție naturală pentru somn, deoarece acestea sunt furnizate de obicei prin intermediul dispozitivelor electronice. Cu toate acestea, sunetele de somn pot fi o intervenție non-invazivă, non-farmacologică, care prezintă, în general, un risc scăzut de vătămare dacă este utilizată în mod corespunzător.

Înainte de a adăuga sunete de somn la o rutină de seară, persoanele ar trebui să aibă așteptări realiste și să recunoască faptul că zgomotul de somn nu este o soluție care vindecă totul.

Protejarea urechilor este o prioritate absolută, deoarece expunerea prelungită la zgomote puternice poate crește riscul de pierdere a auzului, care este asociată cu tulburări psihiatrice și neurologice. Monitorizarea decibelilor (dB) de expunere la zgomot poate contribui la asigurarea siguranței.

Dr. Smith recomandă alegerea unui zgomot continuu, deoarece schimbările de sunet pot perturba etapele de somn și pot duce la un somn de calitate mai slabă. Un cronometru de somn poate fi, de asemenea, utilizat pentru a ajuta în perioada de inițiere a somnului de la începutul nopții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel