Consum antibiotice, avertisment FDA pentru risc sporit de leziuni vasculare cardiace

Apendicita ar putea fi tratată cu antibiotic
Apendicita ar putea fi tratată cu antibiotic

Pacienții ar trebui să evite o clasă de antibiotice numite fluorochinolone din cauza unui risc crescut de leziuni vasculare cardiace, avertizează Food and Drug Administration (FDA). Acest risc a fost asociat cu consumul acestor medicamente, după ce un alt risc de efecte secundare dizabilitante și cu durată îndelungată, în principal afectând mușchii, tendoanele, oasele și sistemul nervos fusese semnalat de Comitetul de farmacovigilență și evaluarea riscului (PRAC) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) care recomanda în urmă cu două luni restricționarea utilizării fluorochinolonelor.

De data aceasta FDA atrage atenția asupra riscului de leziuni vasculare cardiace care pot duce ,,la sângerări periculoase sau chiar la moarte. Riscul acestor rupturi crește cu ajutorul antibioticelor fluorochinolonice livrate prin injectare sau pilule. Medicamentele nu trebuie utilizate la pacienții cu risc crescut decât dacă nu există alte opțiuni de tratament disponibile”.

Persoanele cu risc crescut includ persoanele cu antecedente de blocaj sau anevrisme ale aortei sau ale altor vase de sânge, hipertensiune arterială, anumite tulburări genetice care implică vasele de sânge și persoanele în vârstă.

,,Înainte de administrarea unui antibiotic, pacienții trebuie să-și informeze întotdeauna medicul despre orice semn legat de întărirea arterelor, tensiune arterială crescută sau afecțiuni genetice, cum ar fi sindromul Marfan și sindromul Ehlers-Danlos. Antibioticele, atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, salvează vieți. Cu acest nou avertisment din partea FDA privind riscul crescut de ruptura aortică, trebuie acordată prudență celor expuși la risc", a spus dr. Satjit Bhusri, medic cardiolog la Spitalul Lenox Hill din New York City.

FDA le recomandă celor care deja iau un antibiotic din categoria fluorochinolonelor, să nu-l oprească fără să discute mai întâi cu medicul curant, dar îi îndeamnă pe pacienți să solicite asistență medicală la orice semn de anevrism aortic.

,,Pacientii ar trebui să solicite imediat asistență medicala, mergând la o cameră de urgență în cazul în care prezintă durere bruscă, severă și constantă în stomac, piept sau spate”, a precizat FDA.

Fluorochinolonele includ ciprofloxacină, levofloxacin, gemifloxacină și moxifloxacină. Anumite grupuri sunt deosebit de vulnerabile la această clase de antibiotic, informează WebMD.com.

,,Medicii ar trebui să evite utilizarea lor la pacienții mai tineri și adolescenții care sunt foarte activi, în special cei care practică sport”, a spus dr. Theodore Strange, președintele Spitalul Universitar Staten Island din New York City, făcând referire la cercetările anterioare care au arătat că utilizarea fluorochinolonilor a fost asociată cu un risc sporit de leziuni la nivelul tendoanelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel