Crăciunelul, sau cactusul de Crăciun. Planta cu origini tropicale care a devenit un simbol al Crăciunului

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Crăciunelul, sau cactusul de Crăciun - Foto: Freepik @ivolga27
Crăciunelul, sau cactusul de Crăciun - Foto: Freepik @ivolga27

Află mai multe despre cum să întreții această plantă festivă și cum să te asiguri că trece cu bine iarna.

Cactusul de Crăciun (Schlumbergera), adesea numit și Crăciunel este un accesoriu vesel pentru multe case în timpul sărbătorilor, datorită florilor sale vibrante de iarnă. În ciuda percepției obișnuite că acești cactuși se găsesc în medii uscate, asemănătoare deșertului, cactusul de Crăciun este originar din pădurile tropicale luxuriante din sud-estul Braziliei și prosperă în condiții de umiditate. 

Poți prelungi viața și înflorirea acestei plante de apartament vesele pentru mulți ani - și mai multe sărbători - dacă îi oferi circumstanțele și întreținerea potrivite.

Fiecare varietate de cactus înflorește în onoarea ocaziei pentru care este numită. Ramurile atârnate ale cactușilor de Crăciun sunt alcătuite din dinți rotunjiți și frunze verzi plate. La extremitățile acestor ramuri, care pot crește până la 1 metru, produc flori roșii, roz, albe sau mov. 

Măsurând, de obicei, aproximativ 7 centimetri în lungime, fiecare floare durează câteva zile, în timp ce întregul ciclu de înflorire are loc, de obicei, pe parcursul a două săptămâni, conform Martha Stewart.

Cum să întreții un cactus pentru Crăciun

Tanner Allen, manager de horticultură, crede că, atâta timp cât cunoști cerințele lor fundamentale, cultivarea cactușilor de Crăciun poate fi destul de simplă.

Lumină

Când vine vorba de înflorire, cactușii de Crăciun au cerințe de iluminare extrem de precise. Planta va prospera dacă este plasată în apropierea unei ferestre care lasă să intre multă lumină indirectă. Cel mai bine este să ecranezi lumina pentru a evita posibilitatea de decolorare.

Solul 

Deoarece acestor frumuseți înfloritoare, ca și multor alți membri ai familiei de cactuși, nu le plac "picioarele umede", trebuie să te asigurați că solul pe care îl folosești este bine drenat. Allen consideră că cel mai bun amestec este unul făcut special pentru suculente și cactuși.

Apă 

În comparație cu unii dintre verii săi mai deșertici, această specie nu preferă uscăciunea extremă. Redu udarea toamnei pentru a încuraja înflorirea, dar udă atunci când treimea superioară a solului se simte uscată.

Îngrășământ

Orice îngrășământ de bază lichid sau granular cu un raport NPK (azot, fosfor și potasiu) echilibrat va funcționa bine pentru a da un impuls cactusului de Crăciun. "Aplică în timpul sezonului de creștere, în general primăvara și vara", recomandă Allen. În timpul perioadei de creștere activă, fertilizează cactusul de Crăciun la fiecare două săptămâni.

Temperatura

Deși aceste plante se dezvoltă cel mai bine iarna, ele nu se bucură de temperaturi extrem de scăzute. Deși poate suporta minime de 10 grade, cactusul de Crăciun preferă temperaturi de 15-20 de grade Celsius. În plus, pentru a ajuta la umidificarea aerului din casă dacă este prea uscat, ține aproape un bazin cu apă de mică adâncime. Cactușii de Crăciun au nevoie de medii calde și umede.

Cel mai bun mod de a tăia cactușii de Crăciun

Tăierea cactușilor de Crăciun nu este, de obicei, necesară decât dacă dorești să menții o plantă mai mică. "Pur și simplu răsuciți sau tăiați acolo unde se conectează două segmente de tulpină", este modul de tăiere, potrivit lui Justin Hancock de la Costa Farms. "Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este imediat după ce planta termină de înflorit, de obicei în ianuarie sau februarie".

Cum să faci să înflorească cactusul de Crăciun

Pentru ca acele flori superbe să înflorească, cactusul tău trebuie să îndeplinească circumstanțele adecvate. Aceasta include nopți lungi și mohorâte și zile scurte. Cactusul trebuie ținut într-un loc complet întunecat (cum ar fi garajul sau subsolul, unde luminile de acasă nu vor fi aprinse) timp de 12 ore în fiecare noapte, timp de șase până la opt săptămâni înainte de Crăciun. Apoi, mută-l într-un loc însorit, unde va fi expus la 10 ore de lumină naturală.

Mută planta mai aproape de o fereastră dacă, din anumite motive, nu reușesc să se formeze mugurii. Acesta este modul în care planta ta îți spune că lumina din timpul zilei nu este suficient de puternică.

În concluzie, cactusul de Crăciun este un accesoriu frumos pentru orice casă festivă, datorită florilor sale vii și originii sale tropicale. Spre deosebire de rudele sale care trăiesc în deșert, acesta are nevoi speciale de îngrijire care includ monitorizarea temperaturii, a iluminării, a solului și a apei. 

Cu toate acestea, cu o cantitate corectă de îngrijire și atenție, această plantă rezistentă oferă un spectacol anual de culori care va ridica moralul în timpul iernii.

Această plantă adaugă o notă festivă și o reamintire a minunilor naturii, făcând fiecare sezon de sărbători un pic mai colorat - indiferent dacă ești un grădinar experimentat sau un la prima experiență. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel