Creierul omului “bătrân”, mai elastic decât cel al tinerilor. Capacitatea intelectuală atinge apogeul la 80 sau chiar la 90 de ani

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Creierul omului batran – FOTO: Freepick@Rawpixel.com
Creierul omului batran – FOTO: [email protected]

Creierul omului ”bătrân” este diferit față de cel al tinerilor. Potrivit cercetătorilor, oamenii în vârstă au capacitatea de a lua decizii mai înțelepte.

Creierul omului ”bătrân” a fost analizat de gerontologul american Gene Cohen, directorul Centrului de cercetări în domeniul Îmbătrânirii şi Sănătăţii din cadrul Universităţii George Washington. Acesta susţine că creierul unei persoane în etate este mult mai elastic decât se consideră a fi.

Cum se modifică structura creierului odată cu trecerea anilor

Pe parcursul întregii vieţi creierul nostru codează gândurile şi amintirile, formând astfel noi legături neuronale. Mai mult ca atât, interacțiunea dintre emisfera dreaptă şi stângă ale creierului devine mai integrată, ceea ce duce la îmbunătățirea posibilităților noastre creative.

Creierul unei persoane sănătoase înaintate în vârstă nu mai este atât de rapid ca în tinereţe, dar în schimb este foarte elastic.

Este unul din motivele pentru care la bătrâneţe oamenii trag concluzii mai precise şi iau decizii înţelepte. În afară de aceasta s-a dovedit că odată cu înaintarea în vârstă creierul reacţionează mai calm la emoţiile negative. De fapt el începe să funcţioneze la capacitate maximă la vârsta de 60-80 de ani.

Apogeul activităţii intelectuale a omului are loc în jurul vârstei de 70 de ani. Cu timpul în creierul uman creşte cantitatea de mielină – substanţă datorită căreia semnalul neuronal se transmite mai rapid.

Din această cauză capacitatea intelectuală generală a creierului creşte cu până la 3000% în comparaţie cu valoarea medie în categoriile de vârstă inferioare. Apogeul producţiei de mielină are loc în acelaşi interval de vârstă: 60-80 de ani, notează hotstocks.nyk.

Dacă până la 60 de ani între cele două emisfere cerebrale există o separare strictă a funcţiilor, după această vârstă omul poate folosi ambele emisfere concomitent, reglând activarea lor prin înclinări uşoare ale capului într-o parte sau alta. În acest fel se pot rezolva probleme mult mai complexe.

Vezi și: Zinc: Tot ce trebuie să știi. Ce beneficii are, ce alimente conțin zinc, când și de ce trebuie să iei suplimente

Probleme rezolvate mai rapid, după 60 de ani

Cercetătorii au selectat voluntari din diferite categorii de vârstă şi i-au rugat să răspundă la un şir de teste de diferite grade de dificultate. S-a dovedit că oamenii din categoria de vârstă 60-75 de ani rezolvă mult mai simplu şi mai rapid cele mai dificile probleme.

Participanţii mai tineri în situaţii critice, când aveau de rezolvat probleme dificile, mergeau pe calea calculului tuturor variantelor posibile, ceea ce, într-un final, crea o mare confuzie. Între timp oamenii trecuţi de 60 de ani alegeau cu o exactitate uimitoare 2-3 variante alternative, cu ajutorul cărora găseau uşor soluţia corectă.

 “Creierul unui om în etate alege calea cea mai ergonomică, excluzând variantele inutile şi luând în calcul doar variantele corecte ale rezolvării problemei”, spune profesorul Monchi Oury din Universitatea din Montreal, potrivit hotstocks.nyk.

În afară de aceasta îşi spune cuvântul şi experienţa de viaţă pe care au acumulat-o oamenii în vârstă de-a lungul anilor. Ei sunt expuşi într-o măsură mult mai mică decât tinerii la confuzii şi tulburări datorate unor informaţii cu încărcătură emoţională.

“Creierul uman, în spatele căruia se află zeci de ani de viaţă, este mult mai puţin impulsiv şi mult mai raţional”. Anume asta numim noi “înţelepciune”: un amestec de cunoştinţe şi de experienţă, care permit luarea rapidă a unor decizii corecte”, notează și profesorul Dilip Jeste de la Universitatea din California.

Vezi și: Osteoporoza, simptome și tratament. Testul de 10 minute care-ți arată dacă ai: Risc de moarte prematură. Femeile, mai afectate

Particularităţile funcţionării creierului la 60-70 de ani

- Neuronii cerebrali nu mor, ci pot dispărea conexiunile dintre ei atunci când omul nu practică o muncă intelectuală serioasă.

- Odată cu înaintarea în vârstă creşte cantitatea de mielină în creier, apogeul acestei creşteri fiind după 60 de ani. În acest fel are loc accelerarea trecerii semnalelor de la un neuron la altul, iar capacitatea intelectuală creşte de 30 de ori.

- Lipsa de concentrare şi memoria slabă sunt datorate excesului de informaţie în “memoria operativă”.

- La această vârstă omul devine mult mai rezistent la stres şi poate lucra mult mai eficient în condiţii de solicitare emoţională.

- Începând cu vârsta de 60 de ani omul începe să utilizeze concomitent ambele emisfere cerebrale.

- În această perioadă a vieţii creşte considerabil ceea ce numim noi “intuiţie”, mai notează cercetătorii.

Apogeul funcţiilor cognitive are loc în intervalul de vârstă 60-70 de ani.

Dacă se respectă un mod de viaţă sănătos, capacitatea intelectuală nu numai că nu scade odată cu vârsta, ci, dimpotrivă, chiar este în creştere şi poate atinge apogeul la 80 sau chiar la 90 de ani.

Vezi și: De ce ne amorțesc mâinile și ce boli putem avea. Există tratament în funcție de afecțiune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel