Creșterea în greutate în perioada iernii, cauze. Ce să faci ca să nu mai acumulezi kilograme în plus

Monika Baciu |
Data publicării:
cresterea in greutate in perioada iernii - FOTO: Freepik@spukkato
cresterea in greutate in perioada iernii - FOTO: Freepik@spukkato

Creșterea în greutate în perioada iernii este comună, fiind cauzată de mai mulți factori. Află ce trebuie să faci ca să nu acumulezi kilograme în plus.

Creșterea în greutate în perioada iernii este un eveniment comun care este de obicei cauzat de factori, inclusiv niveluri mai scăzute de activitate și consumul excesiv de calorii în timpul sărbătorilor.

Deși fluctuațiile mici ale greutății nu sunt nimic de care să te preocupi, câștigarea unei cantități semnificative de greutate în lunile de iarnă poate afecta negativ anumite aspecte ale sănătății și poate avea un impact asupra calității vieții.

Din fericire, există modalități de a-ți menține un corp sănătos pe tot parcursul anului, fără a fi nevoie să reduceți semnificativ caloriile sau să recurgeți la practici nesănătoase, cum ar fi dietele.

Acest articol explică de ce creșterea în greutate de iarnă este atât de comună și împărtășește modalități practice și sănătoase de a o evita. De asemenea, oferă îndrumare pentru cei care caută să-și piardă kilogramele în exces pe care le-au câștigat în timpul iernii.

Vezi și: Kate Middleton, dieta unei siluete de invidiat. Băutura la care nu renunță dimineața

De ce oamenii câștigă în greutate în timpul iernii

Creșterea în greutate în timpul iernii este de fapt destul de comună. De fapt, cercetările arată că greutatea tinde, în general, să crească mai mult în timpul lunilor de toamnă și iarnă decât în timpul verii.

Mai mult, greutatea corporală atinge, de obicei, vârfuri în timpul lunilor de iarnă și se menține în restul anului. Dar de ce?

Creșterea aportului de calorii

Iarna este plină de sărbători, iar în aceste perioade tindem să abuzăm de mesele copioase. Sărbătorile sunt marcate cu adunări sociale, cum ar fi tradiționalele mese în familie.

În plus, cei care lucrează iau adesea parte la o serie de sărbători legate de muncă în timpul sărbătorilor, la care se servesc alimente și băuturi bogate în calorii.

Cercetătorii postulează că principalul motiv pentru creșterea în greutate pe timp de iarnă este creșterea aportului de calorii în timpul sezonului rece. Acest lucru se poate datora unor porții mai mari și unui consum mai mare de alimente și băuturi bogate în calorii, cum ar fi dulciurile și alimentele bogate în grăsimi.

De exemplu, cele mai multe adunări sociale legate de vacanță implică mese bogate în calorii, deserturi zaharoase cum ar fi plăcinte, prăjituri, și fursecuri și băuturi bogate în calorii cum ar fi ciocolata caldă. Din cauza acestei creșteri a aportului de calorii, adulții câștigă între 0,4-0,9 kg între lunile noiembrie și ianuarie.

Un studiu de evaluare a creșterii în greutate de sărbători a constatat că în timpul sezonului de vacanță, inclusiv de Crăciun și De Anul Nou, greutatea medie a adulților japonezi a crescut cu aproximativ 0,5%, notează Healthline.

Vezi și: Stare de alertă epidemică. Epidemia de gripă, declarată oficial în România. Rafila, despre măsurile aplicate

Europenii, creștere în greutate cu 1,3 procente în perioada Crăciunului

În plus, un studiu efectuat pe europeni a constatat că participanții care au fost monitorizați pentru creșterea în greutate de sărbători au înregistrat o creștere cu 1,35% a greutății corporale în perioada Crăciunului. O creștere în greutate nesemnificativă, de câteva sute de grame, nu este ceva de care să vă faceți griji și este OK să vă bucurați de adunările de iarnă și de alimentele servite acolo ca parte a unei diete sănătoase.

Cu toate acestea, greutatea câștigată în timpul sărbătorilor nu este de obicei compensată în restul anului, ceea ce înseamnă că creșterea în greutate pe timp de iarnă poate contribui la acumularea în greutate pe termen lung.

Modificări ale activității fizice

În plus față de creșterea aportului de calorii în timpul sărbătorilor, mulți oameni sunt mai puțin activi în timpul lunilor de iarnă. Niveluri mai scăzute de activitate înseamnă mai puține calorii sunt arse pe o bază de zi cu zi, care pot contribui la creșterea în greutate

Acest lucru s-ar putea datora schimbării vremii, zilelor mai scurte și mai multor obligații sociale în timpul sărbătorilor, lăsând mai puțin timp pentru activitate.

O analiză a 26 de studii care au implicat 9.300 de participanți din 18 țări diferite a constatat că, în majoritatea locurilor, nivelurile de activitate fizică au fost cele mai ridicate în timpul verii și cele mai scăzute în timpul iernii. Oamenii au fost, în general, mai sedentari în timpul iernii.

Acest lucru are sens, mai ales pentru cei care locuiesc în zone care se confruntă cu ierni reci.

Cu toate acestea, chiar dacă o scădere a activității fizice poate contribui la creșterea în greutate pe timp de iarnă, studiile arată că principalul motiv pentru creșterea greutății corporale în timpul lunilor de iarnă este de obicei legat de creșterea aportului de calorii.

Vezi și: 6 greșeli banale care îți sabotează dieta. La ce trebuie să fii atent

Alte motive pentru creșterea în greutate pe timp de iarnă

Unii oameni experiență tulburare afectivă sezonieră. Tulburarea afectivă sezonieră este un tip de depresie care apare într-o anumită perioadă a anului, de obicei în timpul lunilor de iarnă. Tulburarea afectivă sezonieră poate varia de la ușoară până la severă și poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții.

O cauza principala a tulburării afective sezoniere este considerată a fi legată de modificări în hormoni și neurotransmițători (mesageri chimici în corpul dumneavoastră) ca răspuns la pierderea luminii natural, precum și modificări în somn, care apar în timpul lunilor de iarnă.

Simptomele tulburării afective sezoniere includ:

- lipsa anormală de energie

- tristețe

- somnolență excesivă

- apetit crescut

- pofta crescutî de alimente zaharoase și bogate în carbohidrați

Vezi și: XBB.1.5, noua sub-variantă de COVID provoacă îngrijorare. Primele cazuri au fost înregistrate și în Europa. Virusul evită mecanismele de apărare ale organismului și îl atacă

Modalități de a rămâne sănătoși în timpul lunilor de iarnă

Creșterea în greutate de iarnă este legată în principal de consumul excesiv de calorii, în special în timpul sărbătorilor. Din fericire, vă puteți bucura în continuare de sezonul de vacanță, inclusiv consumul de alimente preferate și sărbătorirea cu prietenii și familia, menținând în același timp o greutate moderată.

Iată câteva modalități de a rămâne sănătoși în timpul iernii.

- Urmați un model de alimentație sănătoasă pe tot parcursul anului. Principala cauză a creșterii în greutate pe timp de iarnă este legată de creșterea consumului de calorii. Poate fi dificil pentru oameni să-și gestioneze aportul de calorii, mai ales atunci când alimentele dorite, cum ar fi deserturile zaharoase, sunt servite la adunările de sărbători.

În schimb, încearcă să fii mai conștient de alegerile tale alimentare pe tot parcursul anului. Concentrați-vă pe prioritizarea alimentelor sănătoase și pe consumul de mese sănătoase și echilibrate ori de câte ori este posibil.

Vezi și: Ceaiul de busuioc, efect calmant și analgezic. Detaliul pe care trebuie să îl știi atunci când îl prepari

Studiile arată că prioritizarea alegerilor alimentare sănătoase este asociată cu o creștere mai mică în greutate pe timp de iarnă

- Rămâi activ. Mulți oameni sunt mai puțin activi în timpul iernii decât sunt în alte luni ale anului. Acest lucru se poate datora zilelor mai scurte, vremii mai reci, tulburării afective sezoniere sau având mai puțin timp de lucru din cauza obligațiilor sociale.

Menținerea activă pe tot parcursul anului vă aduce beneficii sănătății generale și vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți o greutate corporală moderată prin creșterea cheltuielilor de energie (sau a numărului de calorii pe care le "ardeți").

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel