Cum acționezi în caz de ÎNEC. Prima grijă trebuie să fie siguranţa salvatorului apoi scoaterea rapidă a victimei din apă

Monika Baciu |
Data publicării:
inec - FOTO: Freepick
inec - FOTO: Freepick

Când o persoană se îneacă primele minute sunt esențiale pentru a-i salva viața. Trebuie, însă acționat cu prudență.

Când o persoană se zbate în apă, fiind in pericol de înec, primul gând este acela de a-i acorda primul ajutor. Numai că specialiștii ne sfătuiesc să acționăm cu prudență. Temperaturile cresc, iar aceasta reprezintă o tentație pentru cei care doresc să-și petreacă timpul liber la scăldat. Există și pericole.

Opt recomandări

Astfel, ISU Argeș susține că persoanele care se aruncă în apă pentru a acorda primul ajutor își pot risca viața. 

- Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute. Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac.  

- Salvarea din apă: când vedeţi o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriţi. Această acţiune poate să nu aibă succes şi să vă pună viaţa în pericol.

- Întindeţi-i mâna şi trăgeţi-l: folosiţi orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o vâslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiţi-le.

- Într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există aşa ceva, improvizaţi. Aruncaţi orice pluteşte: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o maşină. Gândiţi-vă înainte de a acţiona!

- Vâsliţi: dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiţi-o dacă ştiţi să o manevraţi. Protejaţi-vă cu o vestă de salvare.

- Intraţi în apă: dacă s-au epuizat toate posibilităţile de salvare, intraţi în apă doar dacă sunteţi un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar, s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.

- Primul ajutor: dacă sunteţi în situaţia de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranţa salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă.

„Urmează evaluarea funcţiilor vitale şi stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceţi cu faţa în sus pacientul. Ţineţi capul victimei în poziţie neutră. Folosiţi o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene.

Priviţi, ascultaţi şi simţiţi dacă există respiraţie. Dacă pacientul nu respiră, porniţi resuscitarea cardio-pulmonară. Primul şi cel mai important tratament al victimei înecate este reducerea hipoxiei", precizează ISU Argeş. 

- Apelați 112. Foarte important este ca în cazul unei situaţii de urgenţă, anunţaţi de îndată autorităţile prin numărul unic de urgenţă 112, arată ISU Argeș. 

Vezi și: Milioane de vieți, salvate de vaccinarea anti-COVID

Nu intrați în apa rece

Salvatorii mai vin cu sfaturi în ceea ce privește siguranța. În zilele fierbinți de vară, băile reci pot fi mortale. Astfel, ISU Argeș mai vine cu o serie de recomandări.

- Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub supravegherea părinţilor sau altor persoane mature;

- Nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci; 

- Respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;

- Nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;

- Dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;

- Este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă ori alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare.

Vezi și: Intervenția chirurgicală, pas cu pas. Ce trebuie să știi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel