Testul care-ți arată dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon: Ar trebui să știe toată lumea! Semnul îl ignorăm și zicem că ne trece mâine. Nicio tumoare la început nu are simptome

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Testul care-ți arată dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon - Foto: Freepick @eddows-animator
Testul care-ți arată dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon - Foto: Freepick @eddows-animator

Care sunt semnele și simptomele care-ți arată că ai un cancer de esofag sau alte afecțiuni în zona superioară a abdomenului. Testul care-ți spune dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon.

Cancerul esofagian este un cancer care apare în esofag, un tub lung și gol care merge de la gât până la stomac. Esofagul ajută la deplasarea alimentelor pe care le înghițiți din spatele gâtului către stomac pentru a fi digerate.

Cancerul esofagian începe, de obicei, în celulele care căptușesc interiorul esofagului. Cancerul esofagian poate să apară oriunde de-a lungul esofagului. Mai mulți bărbați decât femei se îmbolnăvesc de cancer esofagian.

Cancerul esofagian este a șasea cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Ratele de incidență variază în diferite locații geografice. În unele regiuni, ratele mai ridicate de cancer esofagian pot fi atribuite consumului de tutun și alcool sau unor obiceiuri nutriționale particulare și obezității.

Sanador

"Ar trebui să înțeleagă și să știe toată lumea că semnele, simptomele de cancer apar aproape întotdeauna atunci când tumora este avansată și când posibilitatea de a vindeca este mică sau foarte mică.

Aproape nicio tumoră la început nu este simptomatică sau dacă are simptome, sunt niște simptome minore și neglijabile.

Poate să fie un disconfort, poate să fie o greață, lucruri pe care oamenii le consideră ca trecătoare, ca pasagere, fie că au mâncat mai gras, fie că cine știe ce au făcut și li s-a părut că nu le-a picat bine.

Dar astea pot fi semne de alarmă pe care noi suntem obișnuiți să le ignorăm, în ideea că o să ne treacă mâine, o să fie mai bine și n-ar trebui să fie așa.

Pe de altă parte, simptomele astea ar trebui să-l îndemne pe individ, pe pacient să se ducă la un doctor: geață, disconfort, orice nu e normal.

Iar doctorul ar trebui să aibă un fel de listă în sertar sau în mintea lui cu mici semne care ar putea să-l ducă spre suspiciunea că ar fi ceva în neregulă. Și dacă are în minte lista asta, atunci începe să investigheze pacientul.

Aici e o mare problemă. Sunt pacienți, unii dintre ei care s-au dus la doctor, au evocat câte un mic simptom, dar care n-a fost considerat important și n-au urmat explorările necesare.

N-au urmat nici întrebările către pacient în legătură cu istoricul familiei lui. Că sunt pacienți care au mai avut în familie tumori sau alte patologii care ar putea să ridice o mică suspiciune. Se cheamă indice de suspiciune, în legătură cu diverse boli. De aici ar trebui să plece totul", a declarat Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Totuși, semnele și simptomele cancerului esofagian includ:

- Dificultate la înghițire (disfagie)

- Pierdere în greutate fără să încerci

- Dureri în piept, presiune sau arsură

- Agravarea indigestiei sau a arsurilor la stomac

- Tuse sau răgușeală

Cancerul esofagian timpuriu nu cauzează, de obicei, niciun semn sau simptom.

Mai mult, semnele și simptomele cancerului de stomac pot include:

- Probleme la înghițire

- Dureri de burtă

- Senzație de balonare după ce mâncați

- Senzație de sațietate după ce ați mâncat cantități mici de alimente

- Nu vă simțiți flămând atunci când v-ați aștepta să vă fie foame

- Arsuri la stomac

- Indigestie

- Greață

- Vărsături

- Pierderea în greutate fără să încercați

- Senzație de oboseală accentuată

- Scaune care arată negru

Semnele și simptomele cancerului rectal includ:

- O schimbare a obiceiurilor intestinale, cum ar fi diaree, constipație sau scaune mai frecvente.

- Sânge de culoare maro închis sau roșu aprins în scaun

- Scaun îngust

- O senzație că intestinul nu se golește complet

- Durere abdominală

- Pierdere inexplicabilă în greutate

- Slăbiciune sau oboseală

Semnele și simptomele cancerului de colon includ:

- O schimbare persistentă a obiceiurilor intestinale, inclusiv diaree sau constipație sau o schimbare a consistenței scaunului.

- Sângerare rectală sau sânge în scaunul dumneavoastră

- Disconfort abdominal persistent, cum ar fi crampe, gaze sau durere

- O senzație că intestinul dumneavoastră nu se golește complet

- Slăbiciune sau oboseală

- Pierdere inexplicabilă în greutate

Testul care-ți spune dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon: E investigația cea mai importantă dintre toate

 

"În legătură cu patologia digestivă, fie că este esofag, fie că este rect sau colon, dacă apare această suspiciune trebuie să urmeze o investigație medicală.

Investigația cea mai importantă dintre toate, sunt multe, dar care se învârt puțin în jurul cozii, pentru că niciuna nu este specifică și nu identifică nimic, ci doar pot să întărească suspiciunea sau s-o înmoaie.

Investigația de elecție este endoscopia", a mai spus medicul.

O endoscopie este un test prin care se examinează interiorul corpului. Un tub lung și subțire cu o cameră mică în interior, numit endoscop, este introdus în corp printr-o deschidere naturală, cum ar fi gura.

Medicul  de familie vă poate trimite la o endoscopie dacă aveți anumite simptome. 

Există diferite tipuri de endoscopie care examinează diferite părți ale corpului. Tipul de endoscopie pe care îl veți face va depinde de simptomele pe care le aveți.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel