EXCLUSIV Cum alegi pepenele perfect. 5 trucuri dezvăluite de vânzătorii de pepeni din dubă: E primul semn

Cum să alegi pepenele perfect. Cele 5 trucuri utile pe care trebuie să le știi când mai mergi la magazin sau piață. Ce spun vânzătorii de pepeni care încă mai strigă "hai la pepeni" în România...
Alegerea pepenelui perfect poate părea o sarcină dificilă, dar există câteva trucuri și sfaturi care te pot ajuta să te asiguri că vei lua acasă un fruct dulce și suculent.
În România rurală, vara încă mai aduce cu sine produsele naturale românești și pepenii românești. Sub vocea puternică venită din megafon "hai la pepeni", pepenii de Dăbuleni, încă murdari de pământul de pe care au fot culeși, încă se mai plimbă pe străzile rurale în dubele mari și albe.
Acest obicei, deși poate părea demodat pentru unii, păstrează vie o tradiție și o legătură autentică între producătorii locali și comunitățile pe care le servesc.
Pentru că trăim într-o lume dominată de supermarkeuri și produse importate și pentru că vara asta nu prea am găsit pepeni buni, ci mai mult pepeni pe care i-am aruncat întregi, fiind ba necopți, ba trecuți, ba putrezi, am vorbit cu 2 vânzători de pepeni ce conduc dubele de la sate și i-am întrebat ce ar trebui să știu când aleg un pepene.
Iată câteva trucuri utile de luat în considerare când alegi pepenele
1. Verifică aspectul exterior, în special culoarea
Un pepene copt are o culoare uniformă și intensă. Evită pepenii cu pete verde deschis sau galben pal, deoarece acestea sunt semne că pepenele nu este complet copt.
Un sfat extrem de important este că cauți pete galbene.
Aceste pete, numite "pete de teren", sunt locurile unde pepenele a stat pe sol și s-a copt sub soare. Cu cât pata este mai mare și mai galbenă, cu atât mai bine, deoarece indică faptul că pepenele a stat mai mult timp la soare, devenind mai dulce.
Un prim sfat pe care l-am primit de la vânzători de pepeni a fost chiar acesta: "Pepenele trebuie să aibă o pată foarte, foarte galbenă. E primul semn că a stat mult în soare și că e copt și dulce".
2. Greutatea
Un pepene bun trebuie să fie greu pentru dimensiunea lui. Compară mai mulți pepeni de aceeași dimensiune și alege-l pe cel mai greu.
Greutatea mare indică un conținut ridicat de apă, ceea ce înseamnă că pepenele este suculent.
3. Sunetul
Bate ușor în pepene și ascultă sunetul pe care-l produce. Un pepene copt și suculent va produce un sunet gol și profund. Dacă sunetul este înfundat sau surd, pepenele poate fi prea copt sau stricat.
"Dacă bateți și sună a gol, atunci știi că e bun", ne-au explicat.
4. Verifică-i codița
Codița pepenelui poate oferi indicii valoroase despre starea de maturitate a fructului.
O codiță uscată indică un pepene copt.
Dacă codița este verde și proaspătă, pepenele poate fi încă necopt.
"Codița trebuie să fie uscată, cât mai uscată, iar gaura maro de pe partea opusă să fie cât mai mică", ne-au spus vânzătorii.
5. Aroma
Un pepene copt va avea o aromă dulce și plăcută. Din fericire, în cazul pepenilor vâduți în piață sau din dubă, îi poți gusta.
Gustă-l înainte să-l cumperi. Acesta este cel mai bun semn că pepenele este bun sau nu.
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Telechirurgia de la proiect militar la revoluție medicală în era conectivității globale. Dr. Mugurel Bosînceanu: E necesară o întreagă echipă
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Chirurgia viitorului. Dr. Mugurel Bosînceanu, la Academia de Sănătate
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.