EXCLUSIV Cum alegi pepenele perfect. 5 trucuri dezvăluite de vânzătorii de pepeni din dubă: E primul semn
Cum să alegi pepenele perfect. Cele 5 trucuri utile pe care trebuie să le știi când mai mergi la magazin sau piață. Ce spun vânzătorii de pepeni care încă mai strigă "hai la pepeni" în România...
Alegerea pepenelui perfect poate părea o sarcină dificilă, dar există câteva trucuri și sfaturi care te pot ajuta să te asiguri că vei lua acasă un fruct dulce și suculent.
În România rurală, vara încă mai aduce cu sine produsele naturale românești și pepenii românești. Sub vocea puternică venită din megafon "hai la pepeni", pepenii de Dăbuleni, încă murdari de pământul de pe care au fot culeși, încă se mai plimbă pe străzile rurale în dubele mari și albe.
Acest obicei, deși poate părea demodat pentru unii, păstrează vie o tradiție și o legătură autentică între producătorii locali și comunitățile pe care le servesc.
Pentru că trăim într-o lume dominată de supermarkeuri și produse importate și pentru că vara asta nu prea am găsit pepeni buni, ci mai mult pepeni pe care i-am aruncat întregi, fiind ba necopți, ba trecuți, ba putrezi, am vorbit cu 2 vânzători de pepeni ce conduc dubele de la sate și i-am întrebat ce ar trebui să știu când aleg un pepene.
Iată câteva trucuri utile de luat în considerare când alegi pepenele
1. Verifică aspectul exterior, în special culoarea
Un pepene copt are o culoare uniformă și intensă. Evită pepenii cu pete verde deschis sau galben pal, deoarece acestea sunt semne că pepenele nu este complet copt.
Un sfat extrem de important este că cauți pete galbene.
Aceste pete, numite "pete de teren", sunt locurile unde pepenele a stat pe sol și s-a copt sub soare. Cu cât pata este mai mare și mai galbenă, cu atât mai bine, deoarece indică faptul că pepenele a stat mai mult timp la soare, devenind mai dulce.
Un prim sfat pe care l-am primit de la vânzători de pepeni a fost chiar acesta: "Pepenele trebuie să aibă o pată foarte, foarte galbenă. E primul semn că a stat mult în soare și că e copt și dulce".
2. Greutatea
Un pepene bun trebuie să fie greu pentru dimensiunea lui. Compară mai mulți pepeni de aceeași dimensiune și alege-l pe cel mai greu.
Greutatea mare indică un conținut ridicat de apă, ceea ce înseamnă că pepenele este suculent.
3. Sunetul
Bate ușor în pepene și ascultă sunetul pe care-l produce. Un pepene copt și suculent va produce un sunet gol și profund. Dacă sunetul este înfundat sau surd, pepenele poate fi prea copt sau stricat.
"Dacă bateți și sună a gol, atunci știi că e bun", ne-au explicat.
4. Verifică-i codița
Codița pepenelui poate oferi indicii valoroase despre starea de maturitate a fructului.
O codiță uscată indică un pepene copt.
Dacă codița este verde și proaspătă, pepenele poate fi încă necopt.
"Codița trebuie să fie uscată, cât mai uscată, iar gaura maro de pe partea opusă să fie cât mai mică", ne-au spus vânzătorii.
5. Aroma
Un pepene copt va avea o aromă dulce și plăcută. Din fericire, în cazul pepenilor vâduți în piață sau din dubă, îi poți gusta.
Gustă-l înainte să-l cumperi. Acesta este cel mai bun semn că pepenele este bun sau nu.
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
-
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
EXCLUSIV John Deanfield explică de ce “nu ai voie” nu ne scapă de bolile cardiovasculare: Prevenția, un “cont de economii” cu dobândă
EXCLUSIV Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
EXCLUSIV Analiza sistemului medical românesc. Dr. Bogdan Andreescu, la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Cum să scapi de monturi. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
EXCLUSIV Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
EXCLUSIV Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
EXCLUSIV Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
EXCLUSIV Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
EXCLUSIV Radiografia sistemului medical. Ce vrea ministerul și care sunt așteptările cadrelor medicale
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
EXCLUSIV Liderul neurochirurgiei europene, impresionat de rezidenții români: Sunt dornici să învețe și vor să devină excelenți!
Noile terapii pentru cancer care prelungesc viața pacienților. Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică
EXCLUSIV Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
