Cum comunică celulele tumorale din creier cu cele sănătoase

Florina Pop / 28 sep 2019 / 19:25
Celulele umane. FOTO: pexels.com
Celulele umane. FOTO: pexels.com

Cercetătorii au descoperit că celulele canceroase din creier comunică cu celulele sănătoase într-un mod diferit decât s-a presupus anterior.

Celule tumorale. O cercetare, realizată de specialiști de la Universitatea din Bergen, Universitatea Heidelberg și Centrul Krebsforschungs din Germania, susține cum celulele canceroase din creier comunică cu celulele creierului sănătoase într-un mod diferit decât s-a bănuit.

"Am fost surprinși să aflăm că neuronii formează sinapsele cu celulele canceroase, ceea ce am crezut că numai celulele sănătoase", afirmă profesorul Hrvoje Miletic de la Departamentul de Biomedicină de la Universitatea din Bergen (UiB), potrivit sciencedaily.
Autorii studiului susțin că sarcina sinapselor este de a transmite semnale între celule, care le spun ce să facă. Înainte de acest studiu, oamenii de știință credeau că numai celulele sănătoase formează astfel de sinapse pentru a comunica între ele. Se știa că celulele canceroase comunică cu neuronii sănătoși, dar nu și cum.

Datorită expertizei în Neuroștiință de la Universitatea Heidelberg și a modelelor de cancer la creier de la UiB, cercetătorii au avut șansă să vadă cum neuronii formează conexiuni sinaptice cu celulele canceroase, stimulând creșterea cancerului. 

Celule tumorale. Efectul tratamentului contra epilepsiei

Hrvoje Miletic consideră că testarea controlată a medicamentelor anti-epileptice ar putea constitui o posibilă nouă strategie deoarece, în epilepsie, neuronii reacționează excesiv, transmitând o mulțime de impulsuri electrice necontrolate. Noua cercetare arată că impulsurile de la neuroni sunt transmise celulelor canceroase prin sinapse și transformate în semnale în celulele canceroase care stimulează creșterea.

Pacienții cu tumori cerebrale suferă adesea de epilepsie și sunt puși periodic pe medicamente anti-epileptice, dar renunță la luarea lor după ce convulsiile încetează și ele.

"Dacă avem o mai bună înțelegere a modului în care se formează microtubulii și sinapsele, mecanismele din spatele acestui lucru și felul de mesaje trimise între celulele canceroase, atunci putem afla ce impact are acest lucru asupra dezvoltării și tratamentului cancerului", a opinat, potrivit sursei citate, Hrvoje Miletic.

Studiul, AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy