Circuitul din creier care dovedește că succesul nu e întâmplător

Florina Pop |
Data publicării:
Succes
Succes

Știm cu toții că pentru a ne atinge un scop avem nevoie de perseverență. Plus motivație. Aceasta din urmă au studiat o cercetătorii la musculița de oțet. Rezultatele sunt surprinzătoare.

Circuit neuronal, succes. Cercetători de la Universitatea Tehnică din Munchen (TUM) au descoperit un circuitul neuronal în creierul mușculițelor de oțet care le face să funcționeze în cele mai bune condiții atunci când sunt înfometate și caută hrană. În Laboratorul Școlii de Științe a Vieții din Weihenstephan, musculițele de oțet sunt fixate pe loc și aleargă pe o minge fără a ajunge nicăieri. Cercetătorii au măsurat cât efort depune musculița în găsirea hranei. Profesorul de Neurobiologie Ilona C. Grunwald Kadow sune, potrivit sciencedaily.

"Experimentele noastre arată că indivizii înfometați își măresc performanțele - aleargă până la nouă metri pe minut". Oamenii de știință au descoperit că aceste mici înaripate dau dovadă de rezistență și perseverență, trăsături de care se credea că sunt rezervate oamenilor și altor organisme superioare.

La cercetare a participat și Julijana Gjorgjieva, profesor de Neuroștiințe la TUM și lider de grup la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Creierului din Frankfurt, dar și o echipă internațională și interdisciplinară de cercetători. Ilona Grunwald Kadow a descoperit circuit neuronal în creierul micii muște de oțet, care controlează acest tip de perseverență: "Creierul acestor molecule are un milion de ori mai puțin de celule nervoase decât creierul uman. (...) În acest fel, suntem capabili să înțelegem principiile circuitelor neuronale care stau la baza funcției creierului complex".

Circuit neuronal, succes. Tehnicile folosite

Ca să descopere acel circuit neural care este responsabil de motivație, echipa a creat un model matematic care simulează interacțiunea stimulilor externi și interni – spre exemplu mirosul de oțet. Apoi, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Munchen au identificat rețeaua de interes din creierul musculițelor de oțet în cooperare cu colegii din SUA și Marea Britanie. Acest lucru a fost realizat cu ajutorul microscopiei electronice, precum și a imaginii in vivo și a experimentelor comportamentale. "Rezultatul: Circuitul neural al interesului este situat în centrul de învățare și de memorie al creierului musculiței. Este controlat de cei doi neurotransmițători dopamină și octopamină, care este legată de noradrenalina umană", arată sursa citată.

Cum acești neurotransmițători și circuitele corespunzătoare există în creierul mamiferelor, cercetătorii cred că același lucru se aplică pentru ei. Cercetătorii speră să afle mai multe despre interacțiunea dintre neuroni și substanțele care transmit mesaje în creier sau despre dependențe scăpate de sub control.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel