Circuitul din creier care controlează răspunsul la tentații

Florina Pop |
Data publicării:
Creierul și poftele: de ce mâncăm, deși nu ne este foame FOTO: pexels.com
Creierul și poftele: de ce mâncăm, deși nu ne este foame FOTO: pexels.com

Oamenii de știință au observat că diferențele într-un circuit al creierului-cheie pot explica de ce unii indivizi nu rezistă tentațiilor.

Circuitul, creier, tentații. Un studiu pe șobolani publicat marți, 10 septembrie, în eLife susține că un circuit în creier este vinovat de faptul că sunt mai puțin capabili decât alții să reziste la tentații.

"Cei care sunt atrași în mod nejustificat de stimuli asociați recompenselor riscă să aibă un risc mai mare de control al impulsurilor. tulburări, inclusiv tulburări de alimentație și abuz de substanțe", consideră Paolo Campus, autorul studiului, cercetător la Institutul de neuroștiințe Moleculare și comportamentale din cadrul Universității din Michigan, SUA. „Am vrut să investigăm care regiuni ale creierului și substanțe chimice pot face un individ mai susceptibil la aceste afecțiuni", adaugă acesta, potrivit medicalxpress.

Circuitul din creier: tentații alimentare

Astfel, echipa a folosit o combinație de inginerie genetică și medicament, combinație cunoscută sub numele de chemogenetică, pentru a „porni" un circuit din creier care face legătura dintre cortexul prelimbic și nucleul paraventricular al talamusului la șobolani. Apoi au expus rozătoarele la indicii alimentare și au descoperit că atracția lor a fost redusă. Activarea acestui circuit la șobolani care au răspuns mai puțin la indicii alimentare nu a avut niciun efect asupra comportamentului lor. În schimb, folosirea acestei tehnici pentru a „opri" circuitul la șobolani care anterior nu erau interesați de semne legate de alimente i-a făcut în schimb să caute aceste indicii.

Echipa a descoperit, de asemenea, că transformarea pe această cale la animale care erau indiferent de aceste semne a crescut cantitatea de dopamină în creierul lor - un produs chimic care face stimulii de recompensă mai atractivi.
"Aceste descoperiri sugerează că circuitul reduce valoarea stimulativă a unui preparat alimentar", susține cercetătorul.

În prezent, tehnicile utilizate în acest studiu pentru a manipula creierul nu pot fi aplicate la om. Sunt necesare viitoare cercetări pentru a confirma faptul că acest circuit este esențial pentru reglementarea comportamentului legat de recompensă și la om. "Acest lucru poate ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine de ce unii oameni dezvoltă tulburări de abuz de substanțe, supraalimentare, jocuri de noroc compulsive sau alte tulburări de control al impulsului. Acest circuit cerebral ar putea fi o țintă pentru noile terapii pentru a trata sau preveni astfel de afecțiuni", amintește autorul principal al studiului, Shelly Flagel, profesor asociat la Universitatea din Michigan.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel