Cum funcționează hormonii. Poiană: Spre mirarea bărbaților, și bărbații și femeile au aceeași hormoni, doar că diferă dozele. Hormonul e ca un mesaj, dar trebuie să aibă o cutie poștală

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cum funcționează hormonii - Foto: Freepick @gpointstudio
Cum funcționează hormonii - Foto: Freepick @gpointstudio

Cum funcționează hormonii și când se recomandă fertilizarea in vitro. De ce nu orice infertilitate se tratează astfel.

Fertilizarea in vitro (FIV) este o serie complexă de proceduri utilizate pentru a ajuta la fertilitate sau pentru a preveni problemele genetice și pentru a ajuta la conceperea unui copil.

Șansele dumneavoastră de a avea un copil sănătos folosind FIV depind de mulți factori, cum ar fi vârsta dumneavoastră și cauza infertilității. În plus, FIV poate necesita timp, poate fi costisitoare și invazivă. Dacă mai mult de un embrion este transferat în uter, FIV poate avea ca rezultat o sarcină cu mai mult de un făt (sarcină multiplă).

Cum a evoluat FIV în ultimii 45 de ani

SANADOR anunță deschiderea Centrului de fertilizare in vitro SANADOR, care furnizează servicii medicale de reproducere umană asistată la cele mai înalte standarde de excelență.

Activitatea Centrului FIV SANADOR este coordonată de Conf. Dr. Nicolae Poiană, medic cu o experiență de peste 40 de ani în specialitatea obstetrică-ginecologie, cu peste 10.000 de nașteri la activ și cu sute de reușite în fertilizarea in vitro în peste 15 de ani de activitate dedicată.

Dr. Nicolae Poiană, conferențiar universitar, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL ce s-a schimbat în cei 45 de ani de experiență în domeniul FIV.

”S-a schimbat enorm. S-a schimbat modalitatea de abordare a problemei infertilității, a cuplurilor infertile. Au fost descrise și separate tot felul de subdiviziuni ale infertilității cărora li se aplică proceduri separate speciale. Nu orice problemă de infertilitate înseamnă fertilizare in vitro.

Lucrurile sunt mult mai nuanțate. S-au produs lucruri revoluționare în special în ceea ce privește laboratorul de embriologie, lucruri cu totul deosebite în ceea ce privește evoluția medicamentelor pe care folosim în această activitate. Au fost făcute niște cercetări și niște pași extrem de avansați. 

Pentru medicamentele care se foloseau inițial în stimularea ovariană, care erau niște extracte urinare mai mult sau mai puțin purificate, acum există medicamente care se sintetizează în laborator și sunt 100% sintetice pe bază și pe schemă de structură biochimică, fără efecte secundare”, a explicat dr. Nicolae Poiană, conferențiar universitar, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Cum funcționează hormonii

Adesea asociem estrogenul și progesteronul cu hormonii feminini, iar testosteronul cu hormonul masculin. Cu toate acestea, toți acești trei hormoni joacă un rol vital pentru ambele sexe. 

Acești hormoni "masculini" și "feminini" sunt mesagerii chimici care sunt esențiali pentru multe funcții corporale critice, de la metabolismul dumneavoastră, la starea de spirit și la ciclul de somn. Hormonii vă afectează temperatura corpului și ritmul cardiac, apetitul, apetitul sexual, creșterea și dezvoltarea și multe altele.

”Spre mirarea bărbaților din cuplu, și bărbații și femeile au aceeași hormoni, doar că diferă dozele, concentrațiile și receptorii. Hormonul este ca un mesaj care este trimis, dar trebuie să aibă și o cutie poștală unde să își transmită mesajul. Asta face diferența. Căile hormonale sunt aceleași. Și bărbații au FSH, la fel ca femeile.

Și bărbații au prolactină. Nu e niciun fel de mirare”, a mai spus dr. Nicolae Poiană, conferențiar universitar, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică.

Ce analize se fac înaintea unei fertilizări in vitro

”Există proceduri care se aplică pentru cazuri anume. Înainte de toate, nu există două cupluri identice. În principiu, cade în responsabilitatea ginecologului care în situația în care cuplul respectiv îi semnalează o astfel de problemă, ar trebui să îl îndrume, să îi facă câteva investigații minime și să îndrume cuplul către un coleg cu supraspecializare. 

Ar fi trei focusuri de studiu pentru partenere și cel puțin unul pentru partener”, a mai precizat dr. Nicolae Poiană, conferențiar universitar, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel