Cum funcționează simțul gustativ în întregime. De ce avem nevoie și miros, nu doar de papilele gustative
Descoperă secretele ascunse ale papilelor gustative și află cum influențează aceste mici organe senzoriale experiența ta culinară în mod surprinzător și...
Papilele gustative sunt mici organe senzoriale situate în papilele limbii, responsabile pentru detectarea gusturilor precum dulce, sărat, acru, amar și umami. Acestea se regenerează aproximativ la fiecare 10 zile, iar cele rănite se repară de obicei singure.
Papilele gustative detectează cinci gusturi de bază: dulce, sărat, amar, acru și umami. Alimentele dulci conțin de obicei zahăr, cum ar fi mierea, fructele și înghețata.Alimentele sărate conțin sare de masă sau săruri minerale, cum ar fi covrigeii, chipsurile și popcornul. Alimentele amare pot conține cofeină sau compuși vegetali, iar papilele gustative le pot recunoaște ca fiind „bune” sau „rele”. Alimentele acre, cum ar fi citricele și oțetul, conțin adesea acid, cum ar fi acidul acetic, acidul citric și acidul lactic. Umami este o aromă savuroasă, bogată sau cărnoasă, care conține adesea glutamat.
Papilele gustative experimentează aceste gusturi în diverse combinații, ceea ce face ca experiența mâncării și a băuturii să fie mai complexă. De exemplu, un aliment poate fi în mare parte dulce, dar și sărat și umami, sau o băutură poate avea un gust în mare parte amar, dar și dulce.
Cum funcționează
Papilele gustative și receptorii olfactivi din nas lucrează împreună pentru a simți aroma. Atunci când mestecă alimente, dinții și saliva descompun alimentele, eliberând substanțe chimice care ajung la papilele gustative.
Aceste semnale călătoresc, de asemenea, prin pasajele nazale până la nas. Ținerea nasului poate schimba intensitatea aromei, în timp ce alte celule din gură și gât înregistrează temperatura și aroma alimentelor sau a băuturii. Mai multe celule sensibile lucrează împreună pentru a vă modela experiența de a mânca și de a bea, asigurând o experiență echilibrată și plăcută.
Condiții și tulburări
Tulburările de gust sunt afecțiuni care alterează simțul gustului, afectând gustul alimentelor. Aceste tulburări pot include o pierdere completă a gustului, un gust distorsionat, hipergeuzie, hipogeuzie și un gust neplăcut persistent.
Alți factori care pot afecta papilele gustative includ infecții ale gurii sau ale gâtului, inflamații, deficiența de vitamina B12 sau de zinc, tulburări metabolice, tulburări neurologice, leziuni nervoase, tutun, consum mare de alcool, anumite medicamente, gură uscată, limbă arsă și papile gustative umflate.
Cum menținem sănătatea papilelor gustative
Papilele gustative se repară și se regenerează în mod regulat. Papilele gustative rănite se vindecă de obicei de la sine, dar leziunile repetate cauzate de infecții și de fumat le pot împiedica să se vindece și pot avea un impact asupra simțului nostru gustativ.
Pentru a preveni rănirea, evită produsele din tutun, limitează consumul de alcool, menține igiena orală, lasă alimentele să se răcească înainte de a le mânca și evită să pui produse congelate direct pe limbă. Între timp, lasă alimentele și băuturile să se răcească înainte de a fi consumate și evită să folosești produse din tutun, care pot provoca leziuni pe termen lung ale papilelor gustative.
- 
                        
 - 
                        
 - 
                        
 - 
                        Un test de salivă ar putea descoperi insuficiența cardiacă04.11.2025, 09:28
 - 
                        
 
Pericolul uitatului în telefon, cu fizioterapeutul Alexandru ILIE la DICȚIONAR DC MEDICAL
4 obiceiuri alimentare care duc la ficat gras. Medic: Nu există tratament medicamentos
Care sunt obiceiurile alimentare cu impact negativ asupra ficatului, dar și a stării de sănătate, în general.
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre colonoscopie și când trebuie să o faci. Cristian Gheorghe: Pacientul nu are dureri
RAPORT AEM: Poluarea atmosferică a ucis 307.000 de persoane în 2019 în Uniunea Europeană
Primul centru din România care va angaja adulți cu afecțiuni din spectrul autismului la o brutărie
De ce apare deficiența de vitamina D: simptomele și factorii de risc
Ajutoarele tale pentru a sta departe de răcelile de sezon
Dezvăluiri în cazul morții lui Petrică Mîțu Stoian. Specialist: „Oxigenul hiperbar nu se folosește la pacienții cu afectare pulmonară post-COVID”
Impactul nebănuit al sănătății gingiilor asupra bolilor autoimune și creierului. STUDIU
Colica biliară, mai frecventă în rândul femeilor. Daniela Nica: Durere constantă sau intermitentă, la nivelul abdomenului superior, dar care poate iradia în spate sau la nivelul umărului
Colica biliară este o urgență medicală. Durerea intensă apare din cauza blocajului pietrelor biliare.
Papa Francisc, primul mesaj după externare: Să învăţăm cum să luăm o pauză, să oprim telefonul mobil
Papa Francisc a transmis un mesaj, la prima sa apariție publică după intervenția chirurgicală la colon.
Anemia, cauze și simptome. Nica: Întâlnim complicații precum leșin, insuficiență coronariană sau respiratorie
Folosirea rețelelor sociale afectează sănătatea fizică, la studenți. STUDIU
Ce pățești dacă iei prea multă vitamina D: Trei efecte secundare MAJORE
Zborul în spațiu face ravagii asupra metabolismului ficatului. STUDIU
Hiponatremia: cauze, simptome și tratament. Ce se întâmplă dacă nu tratezi nivelurile scăzute de sodiu
Alexandru Ilie, fizioterapeut: Totul despre hernia cervicală la DICȚIONAR DC MEDICAL
Casca bizară care poate face RMN-urile la creier de două ori mai bune și mai rapide. STUDIU
Boala, între timp și bani. Povestea dramatică a unei românce din Canada
Utilizarea ozonului în medicină: cât de sigură este ozonoterapia. Beneficii și riscuri în medicina alternativă
Bolile PROVOCATE de FRIG și ce boli n-au nicio legătură cu el, deși apar iarna
Ce boli poți să faci în funcție de GRUPA de SÂNGE pe care o ai
6 lucruri pe care TREBUIE să le faci după 50 de ani dacă vrei să fii sănătos / sănătoasă
Vrei să fii sănătos / sănătoasă și după vârsta de 50 de ani? Iată 6 reguli care trebuie respetate cu strictețe:
