Rezonanța magnetică în patologia hepatică. Dr. Dijmărescu, despre avantajul RMN: Are posibilitatea de cartografiere a arborelui biliar
RMN, rezonanța magnetică, standardul de aur pentru diagnosticarea patologiilor hepatice.
Descoperă secretele ascunse ale papilelor gustative și află cum influențează aceste mici organe senzoriale experiența ta culinară în mod surprinzător și...
Papilele gustative sunt mici organe senzoriale situate în papilele limbii, responsabile pentru detectarea gusturilor precum dulce, sărat, acru, amar și umami. Acestea se regenerează aproximativ la fiecare 10 zile, iar cele rănite se repară de obicei singure.
Papilele gustative detectează cinci gusturi de bază: dulce, sărat, amar, acru și umami. Alimentele dulci conțin de obicei zahăr, cum ar fi mierea, fructele și înghețata.Alimentele sărate conțin sare de masă sau săruri minerale, cum ar fi covrigeii, chipsurile și popcornul. Alimentele amare pot conține cofeină sau compuși vegetali, iar papilele gustative le pot recunoaște ca fiind „bune” sau „rele”. Alimentele acre, cum ar fi citricele și oțetul, conțin adesea acid, cum ar fi acidul acetic, acidul citric și acidul lactic. Umami este o aromă savuroasă, bogată sau cărnoasă, care conține adesea glutamat.
Papilele gustative experimentează aceste gusturi în diverse combinații, ceea ce face ca experiența mâncării și a băuturii să fie mai complexă. De exemplu, un aliment poate fi în mare parte dulce, dar și sărat și umami, sau o băutură poate avea un gust în mare parte amar, dar și dulce.
Papilele gustative și receptorii olfactivi din nas lucrează împreună pentru a simți aroma. Atunci când mestecă alimente, dinții și saliva descompun alimentele, eliberând substanțe chimice care ajung la papilele gustative.
Aceste semnale călătoresc, de asemenea, prin pasajele nazale până la nas. Ținerea nasului poate schimba intensitatea aromei, în timp ce alte celule din gură și gât înregistrează temperatura și aroma alimentelor sau a băuturii. Mai multe celule sensibile lucrează împreună pentru a vă modela experiența de a mânca și de a bea, asigurând o experiență echilibrată și plăcută.
Tulburările de gust sunt afecțiuni care alterează simțul gustului, afectând gustul alimentelor. Aceste tulburări pot include o pierdere completă a gustului, un gust distorsionat, hipergeuzie, hipogeuzie și un gust neplăcut persistent.
Alți factori care pot afecta papilele gustative includ infecții ale gurii sau ale gâtului, inflamații, deficiența de vitamina B12 sau de zinc, tulburări metabolice, tulburări neurologice, leziuni nervoase, tutun, consum mare de alcool, anumite medicamente, gură uscată, limbă arsă și papile gustative umflate.
Papilele gustative se repară și se regenerează în mod regulat. Papilele gustative rănite se vindecă de obicei de la sine, dar leziunile repetate cauzate de infecții și de fumat le pot împiedica să se vindece și pot avea un impact asupra simțului nostru gustativ.
Pentru a preveni rănirea, evită produsele din tutun, limitează consumul de alcool, menține igiena orală, lasă alimentele să se răcească înainte de a le mânca și evită să pui produse congelate direct pe limbă. Între timp, lasă alimentele și băuturile să se răcească înainte de a fi consumate și evită să folosești produse din tutun, care pot provoca leziuni pe termen lung ale papilelor gustative.
RMN, rezonanța magnetică, standardul de aur pentru diagnosticarea patologiilor hepatice.
Hiperamonemia este o situație periculoasă care poate provoca leziuni cerebrale și moarte.
Papa Francisc a fost externat miercuri, 14 iulie, din spital.
O cercetare susține că, deși fumează mai puțin decât bărbații, femeile sunt mai puțin dispuse să renunțe la țigări.
Vrei să fii sănătos / sănătoasă și după vârsta de 50 de ani? Iată 6 reguli care trebuie respetate cu strictețe:
Un nou studiu arată că dragostea pentru natură și pasiunea de a ieși în natura pot fi transmise genetic.
Testul care îți arată dacă ai cancer colorectal poate fi procurat din farmacie. În câteva minute acesta indică un rezultat.
Care sunt obiceiurile alimentare cu impact negativ asupra ficatului, dar și a stării de sănătate, în general.