Cum să ai mușcate sănătoase toată vara. 3 ponturi de la specialiști

Adisa Codruț |
Data publicării:
Mușcate  FOTO: pixabay
Mușcate FOTO: pixabay

Mușcatele, unele dintre cele mai comune plante din casele românilor, nu au nevoie de atenție prea mare, însă sunt câteva lucruri pe care trebuie să le faceți ca ele să rămână sănătoase.

Mușcatele - Pelargonium domesticum, pe numele lor latinesc, au ajuns din Africa de Sud în Europa din secolul al 18-lea. Ca să aveți mușcate sănătoase vara trebuie să țineți cont de următoarele:

* lumina - mușcatele au nevoie de lumină din plin, însă nu le puneți direct în razele soarelui

* temperatura - temperaturile optime la care mușcatele se simt cel mai bine sunt între 18 și 20 grade Celsius ziua, iar noaptea - în jur de 10-12 grade Celsius. Iarna nu au nevoie decât de o temperatură constantă de 5-10 grade Celsius.

* pământ - să fie mereu reavăn; ghiveciul să aibă găuri pentru drenaj.

Dacă mușcatele au vreo boală, simptomele se văd pe frunze sau tulpini. Printre cele mai întâlnite boli la mușcate amintim putregaiul cenușiu - pete brune ce apar pe marginea frunzelor mușcatelor; această boală apare din pricina temperaturilor scăzute, de 15-20 de grade Celsius, dar și a umidității ridicate. Ca să scăpați de această boală puteți folosi zeamă bordeleză, Dithane sau Captan, arată cumsa.ro.

Cenușa obținută în urma arderii lemnului netratat poate fi folosită ca îngrășământ natural 100% pentru mușcate. Cenușa are o cantitate mare de potasiu, fosfor, fier, zinc, mangan sau calciu, substanțe de care plantele au mare nevoie. Cenușa poate fi folosită ca îngrășământ 100% natural, însă doar cea obținută din arderea lemnului netratat. Ar fi indicat să folosești cenușa de la lemnul de fag, stejar sau arțar. Ca să o utilizezi ca îngrășământ, cenușa o amesteci cu apă - de ploaie, fără clor, care a stat câteva zile până ce toate impuritățile s-au depus pe fundul vasului. Cenușa va echilibra lipsa de potasiu și calciu. Amestecul îl puteți pune la baza plantelor și în jurul tulpinii, nu pe frunze deoarece le arde. Pentru mușcare, puteți presăra cenușa direct pe sol sau pe pământ din ghiveci -  o lingură, două pentru fiecare ghiveci, o dată la 6 luni, potrivit cumsa.ro.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel