Cum să reduci durerea în 4 minute. Trucul plăcut care te scapă de disconfort fără medicamente

Monika Baciu |
Data publicării:
cum sa reduci durerea - FOTO: Freepik@fongbeerredhot
cum sa reduci durerea - FOTO: Freepik@fongbeerredhot

Cum să reduci durerea în 4 minute. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de disconfort fără medicamente sau masaj.

Cum să reduci durerea în 4 minute. Un nou studiu dezvăluie că melodiile preferate ale unui pacient pot reduce eficient disconfortul fără a fi nevoie de medicamente, crescând capacitatea individului de a face față durerii fizice.

Cântecele, recitalurile sau interpretările preferate ale artiștilor au depășit semnificativ în reducerea disconfortului comparativ cu clipurile generice de muzică relaxantă.

Cercetătorii din Canada explică că hipoalgezia - o sensibilitate redusă la durere - apare atunci când există o întrerupere în transmiterea stimulilor de durere, de la punctul de intrare până la recunoașterea conștientă a creierului. Scopul noului studiu a fost de a determina genurile muzicale care reduc cel mai eficient percepția durerii.

”În studiul nostru, arătăm că melodiile preferate alese de participanții la studiu au un efect mult mai mare în reducerea durerii termice acute comparativ cu muzica relaxantă necunoscută.

Am constatat, de asemenea, că răspunsurile emoționale joacă un rol foarte important în preconizarea dacă muzica va avea un efect asupra durerii”, spune Darius Valevicius, student doctorand la Université de Montréal, într-un comunicat de presă, potrivit Study Finds.

Vezi și: Leon Dănăilă, despre capacitatea de regenerare a creierului în urma unor traume sau leziuni cerebrale: O putere incredibilă. Nu subestimați puterea creierului vostru!

Durerea, ameliorată prin muzică

În experimentul lor, participanții au simțit o durere termică moderată pe antebrațul lor intern, asemănătoare cu a ține o ceașcă caldă pe piele. Această durere a fost asociată cu segmente muzicale, fiecare cu o durată de aproximativ șapte minute, la Laboratorul Roy Pain de la Universitatea McGill.

În comparație cu muzica generică sau tăcerea, melodiile preferate ale participanților au redus semnificativ atât intensitatea durerii, cât și neplăcerea asociată. Cu toate acestea, piesele relaxante necunoscute nu au produs aceleași rezultate.

”În plus, am folosit muzică amestecată, care imită muzica în fiecare privință, cu excepția structurii semnificative, și, prin urmare, putem concluziona că, probabil, nu este doar distragerea sau prezența unui stimul sonor care provoacă hipoalgezia”, explică Valevicius.

Echipa a explorat, de asemenea, dacă temele muzicale specifice pot influența efectele de reducere a durerii. Aceștia au intervievat participanții cu privire la reacțiile lor emoționale față de muzica preferată și le-au categorizat sub teme precum energizante/activante, fericite/vesele, liniștitoare/relaxante și mișcătoare/agridulci.

Au descoperit că aceste teme emoționale au capacitate variabilă de a atenua durerea.

Vezi și: Locul din casă în care nu are ce să caute câinele. Ce se întâmplă dacă intră în încăperea asta și cum te poți îmbolnăvi și tu

”Am constatat că rapoartele de experiențe emoționale mișcătoare sau agridulci par să ducă la evaluări mai scăzute ale neplăcerii durerii, ceea ce a fost determinat de o plăcere mai intensă în ascultarea muzicii și mai multe senzații de furnicături muzicale”, continuă Valevicius.

În timp ce natura exactă a ”senzațiilor de furnicături muzicale” rămâne neclară, acestea par să declanșeze un răspuns neurofiziologic eficient în blocarea căilor durerii. Unii indivizi simt aceste senzații ca furnicături, fiori sau piele de găină.

Cercetarea a avut totuși limite. Una dintre aceste constrângeri a fost durata pentru care participanții au ascultat mostrele de muzică. De exemplu, expunerea prelungită la muzica relaxantă ar putea produce efecte mai pronunțate decât piesele mai scurte utilizate în studiu.

”Mai ales atunci când vine vorba de temele emoționale din muzica preferată, cum ar fi mișcătoare/agridulci, explorăm noi dimensiuni ale psihologiei ascultării muzicale care nu au fost bine studiate, în special în contextul ameliorării durerii. Prin urmare, datele pe care le avem la dispoziție sunt limitate, deși rezultatele preliminare sunt destul de solide”, concluzionează Valevicius.

Aceste constatări sunt publicate în jurnalul ”Frontiers in Pain Research.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel