Cum scapi de febra musculară. De ce apare și cum o combați

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum scapi de febra musculara - FOTO Pexels @Andrea Piacquadio
cum scapi de febra musculara - FOTO Pexels @Andrea Piacquadio

Febra musculară, de la efort fizic prelungit la simptome comune.

Febra musculară, așa cum este cunoscută oboseala musculară, este o senzație de durere surdă în mușchii, iar uneori poate veni ca urmare a unui efort fizic mai mare, iar această senzație poate să facă dificilă sau chiar să împiedice îndeplinirea activităților cotidiene.

Însă nu doar exercițiile fizice pot cauza febra musculară, o serie de afecțiuni au oboseala musculară ca simptom comun, notează Live Science.

Un studiu publicat în Journal of Physiology definește oboseala musculară ca fiind o scădere tranzitorie sau temporară a capacității de a efectua acțiuni fizice. Mai exact, ”oboseala musculară” descrie orice reducere a forței sau a puterii pe care mușchii o pot produce, care se dezvoltă la scurt timp după începerea activității fizice.

Iar trecerea prin acest episod nu este una izolată, fiecare trecând cel puțin o dată de-a lungul vieții. Iar cel mai frustrant poate fi faptul că împiedică desfășurarea activităților zilnice, firești, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul și coborâtul scărilor.

Fizioterapia, soluția împotriva anxietății. Ilie: Te face să te simți bine

Cum poate fi prevenită febra musculară

Pentru a putea profita la maximum de antrenamente, dar și pentru a putea să ne bucurăm de banalul mers pe jos, sursa menționată a făcut o analiză a opțiunilor pe care le avem pentru a preveni cât mai bine apariția febrei musculare. Printre acestea se numără reducerea efortului fizic la antrenamente sau a bea mai multă apă.

Pentru febra musculară, trebuie să luăm în considerare doar reducerile de performanță pentru aceiași mușchi și, în primul rând, în cadrul aceluiași antrenament sau al unor antrenamente aflate în imediata apropiere unul de celălalt.

De exemplu, faptul că puteți efectua mai puține repetări la presa de la bancă pe măsură ce faceți mai multe serii sau că vă este mai dificil să mențineți un anumit ritm în timpul unei curse de 5 km sau al unor alergări în zilele următoare. 

Oboseala indusă pe parcursul unei perioade mai lungi de timp sau cu diferite grupe de mușchi are mai multe șanse să fie o senzație de oboseală sistemică, orientată spre sistemul nervos central.

Cauzele febrei musculare

Înainte de a începe discuția despre febra musculară, trebuie să înțelegem care sunt mecanismele care permit mușchilor și se contracte și prin urmare să funcționeze. La un nivel de bază, contracțiile musculare se petrec la nivelul fibrelor individuale - actină și miozină - care se suprapun, formând punți transversale. Un compus chimic numit adenozin trifosfat (ATP) este esențial în acest proces - cu cât este mai mult, cu atât mușchii pot funcționa mai mult.

Unul dintre motivele pentru care ATP este atât de important este legat de faptul că permite eliberarea calciului din mușchi pentru a permite contracția musculară. Un produs secundar important al creării ATP este acumularea de ioni de hidrogen. Aceștia induc oboseala prin crearea unui mediu mai acid în mușchi.

Temperatura corpului condiționează febră musculară

Un factor extrem de important pentru febra musculară este creșterea temperaturii din timpul exercițiilor. Această temperatură poate cauza tensiune fiziologică, potrivit unui studiu din 2015, publicat în Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. De asemenea, determină deshidratarea prin transpirație, pe măsură ce corpul încearcă să mențină o anumită temperatură.

Deshidratarea este unul dintre principalii factori care contribuie la febra musculară, iar transpirația poate conduce la pierderi semnificative ale anumitor minerale precum sodiu, magneziu și calciu, stare care contribuie și mai mult la agravarea stării de febră musculară.

Cum putem combate febră musculară?

Acum că știm motivele pentru care se instalează această stare de oboseală musculară la nivel celular și general, putem vorbi despre o serie de pași practici prin care putem preveni această situație.

Înainte de toate consumul de carbohidrați la câteva ore după antrenament, poate îmbunătăți semnificativ calitatea actului sportiv, în principal pentru că aceștia au un rol esențial în procesul de glicoză, un factor esențial în producția de ATP.

În al doilea rând, există mai multe tactici post-antrenament de prevenție a febrei musculare. Într-un studiu din 2018, publicat în Journal of Strenght and Conditioning Research se prezintă faptul că strategiile de relaxare sunt printre cele mai eficiente în menținerea performantelor sportive. Apa rece este una dintre variante.

Vezi și: Durerile cervicale, extinse și în rândul tinerilor. Kinetoterapeut: Aproape 90% dintre cazuri...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel