Arnold Schwarzenegger, mărturisiri despre lupta cu dislexia: Un dezastru. Eram lovit. Cum se manifestă boala

Monika Baciu |
Data publicării:
arnold schwarzenegger - FOTO: Captură Instagram@schwarzenegger
arnold schwarzenegger - FOTO: Captură Instagram@schwarzenegger

Arnold Scharzenegger a mărturisit că are dislexie. Cum de manifestă boala și care este tratamentul. 

Arnold Scharzenegger a dezvăluit cum gestionează dislexia. În buletinul său informativ zilnic Pump Club, legenda culturismului și starul de cinema Arnold Schwarzenegger împărtășește anecdote din lunga și istorica sa carieră, inclusiv sfaturi despre cum să vă creați obiceiuri bune, să vă îmbunătățiți condiția fizică și să vă urmăriți obiectivele.

În cea mai recentă ediție, el se destăinuie despre experiențele sale cu dificultăți de învățare și despre cum gestionează dislexia la vârsta de 76 de ani.

”Iată care este secretul meu: sunt un cititor teribil. În Austria anilor '50 nu se vorbea despre dizabilitățile de învățare, așa că, de cele mai multe ori, când mi se cerea să citesc cu voce tare în clasă, era un dezastru și eram lovit cu rigla. Dar acum știu că sunt dislexic”, a început el, potrivit Men`s Health.

Arnold a continuat să descrie modul în care și-a construit în rutina sa strategii care îl ajută să își gestioneze dificultățile cu cititul, dar a dezvăluit că, atunci când a venit momentul să înregistreze audiobook-ul recenta sa carte de memorii Be Useful, a fost declanșat de aceeași anxietate pe care o simțea la școală.

Vezi și: De ce să nu mănânci castravete amar. Ce este cucurbitacina și cum te poate îmbolnăvi

”Am găsit modalități de a mă asigura că aceasta nu mă reține. Este motivul pentru care, atunci când mă pregătesc pentru un film, citesc scenariul de nenumărate ori în lunile dinainte, până când fiecare replică este memorată, iar atunci când țin un discurs, fac cel puțin 20 de repetiții de antrenament, astfel încât să-mi pot pune creierul în jurul cuvintelor. 

Repetițiile mă salvează de fiecare dată. Dar aceasta a fost o carte întreagă, de peste 200 de pagini. Și mi-au spus că majoritatea oamenilor își înregistrează cărțile în 3 zile într-un studio. Când am auzit asta, m-am umplut de groază. Să citesc atât de mult timp în fiecare zi, fără să am timp să exersez, era coșmarul meu. Deja îl vedeam pe profesor ținând rigla deasupra capului meu”, a scris el.

Pentru a se asigura că poate termina înregistrarea la timp, Arnold a exersat lecturile în fiecare dimineață, astfel încât să fie pregătit pentru sesiunea de înregistrare de seară.

”Mi-am acordat o secundă să mă plâng și să mă întreb în ce m-am băgat, apoi mi-am spus că a venit timpul să mă ocup de asta”, a adăugat el.

El dă credit ”echipei sale fantastice” pentru că l-a ajutat și spune că este convins că abordarea sa față de ceva de care se temea poate fi aplicată și în alte domenii ale vieții.

”Am început mai devreme și am făcut-o pur și simplu, în loc să o amân (cu toții amânăm lucrurile atunci când ne facem griji în legătură cu ele, nu?). Am făcut repetări constante pentru a mă pregăti.

L-am împărțit în bucăți mici, în loc să încerc să mușc mai mult decât puteam mesteca...Așa că, dacă există o provocare de care te-ai temut, fii ca Arnold.

Scoate-ți plângerile din drum și spune-ți că singura modalitate de a trece peste această luptă este să te miști. Pregătește-te. Despărțiți-vă. Și nu-ți fie teamă să ceri ajutor”, a mai mărturisit Arnold Schwarzenegger.

Vezi și: Aspirina, asociată cu hemoragia cerebrală. Sângerarea în creier, ca o bombă

Cum se manifestă dislexia

Dislexia este o tulburare de învățare care implică dificultăți de citire din cauza unor probleme de identificare a sunetelor din vorbire și de învățare a modului în care acestea se raportează la litere și cuvinte (decodificare). Denumită și dizabilitate de citire, dislexia este rezultatul unor diferențe individuale în zonele creierului care procesează limbajul.

Dislexia nu este din cauza unor probleme de inteligență, de auz sau de vedere. Majoritatea copiilor cu dislexie pot reuși la școală cu ajutorul meditațiilor sau al unui program de educație specializată. Sprijinul emoțional joacă, de asemenea, un rol important.

Deși nu există un leac pentru dislexie, evaluarea și intervenția timpurie duc la cel mai bun rezultat. Uneori dislexia rămâne nediagnosticată ani de zile și nu este recunoscută decât la vârsta adultă, dar nu este niciodată prea târziu pentru a căuta ajutor, potrivit Mayo Clinic.

Dislexia, simptome

Semnele de dislexie pot fi dificil de recunoscut înainte ca copilul dumneavoastră să intre la școală, dar unele indicii timpurii pot indica o problemă. Odată ce copilul dvs. ajunge la vârsta școlară, profesorul copilului dvs. poate fi primul care observă o problemă. Severitatea variază, dar afecțiunea devine adesea evidentă atunci când copilul începe să învețe să citească.

Vezi și: Ghid de Superalimente și beneficiile lor: Cum pot contribui la îmbunătățirea sănătății

Înainte de școală

Semnele care arată că un copil mic poate fi expus riscului de dislexie includ:

- Vorbirea târzie

- Învățarea cu încetineală a cuvintelor noi

- Probleme în formarea corectă a cuvintelor, cum ar fi inversarea sunetelor în cuvinte sau confundarea cuvintelor care sună la fel

- Probleme în a-și aminti sau numi literele, numerele și culorile

- Dificultăți în a învăța rime de grădiniță sau în a juca jocuri cu rime

Vârsta școlară

Odată ce copilul dumneavoastră este la școală, simptomele dislexiei pot deveni mai evidente, inclusiv:

- Citirea cu mult sub nivelul așteptat pentru vârstă

- Probleme de procesare și de înțelegere a ceea ce se aude

- Dificultăți în găsirea cuvântului corect sau în formarea răspunsurilor la întrebări

- Probleme în a-și aminti succesiunea lucrurilor

- Dificultăți în a vedea (și, ocazional, în a auzi) asemănările și diferențele dintre litere și cuvinteIncapacitatea de a pronunța un cuvânt nefamiliar

- Dificultăți de ortografie

- Petrecerea unui timp neobișnuit de îndelungat pentru a finaliza sarcini care implică citirea sau scrierea

- Evitarea activităților care implică cititul

Vezi și: Bolile autoimune, simptome, cauze, tratament. Claudia Haralambie: Rezultă inflamația

Adolescenți și adulți

Semnele de dislexie la adolescenți și adulți sunt foarte asemănătoare cu cele de la copii. Unele simptome comune ale dislexiei la adolescenți și adulți includ:

- Dificultate la citire, inclusiv la cititul cu voce tare

- Citire și scriere lentă și laborioasă

- Probleme de ortografie

- Evitarea activităților care implică cititul

- Pronunțarea greșită a numelor sau a cuvintelor, sau probleme de regăsire a cuvintelor

- Petrecerea unui timp neobișnuit de îndelungat pentru a finaliza sarcini care implică citirea sau scrierea

- Dificultăți în a rezuma o poveste

- Dificultăți în învățarea unei limbi străine

- Dificultăți în rezolvarea problemelor de matematică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel