Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio

Cum să mâncăm în perioada de Paște. ”Este important să realizăm că mulți au ținut post până la Paște și trebuie să o ia ușor”.

Mesele de Paște sunt organizate până la ultimul detaliu, dar vizitele sunt, de cele mai multe ori, improvizate. Nu știm niciodată ce rudă ne poate bate la ușă sau ce apel primi de la vreun prieten care ne așteaptă cu masa pusă. Astfel, nu ne este ușor să ne organizăm mesele în perioada sărbătorilor de Paște și ne trezim că mâncăm mai mult decât am mânca, poate, în 3 zile.

Vezi și: Câte ouă este recomandat să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Să nu ne întindem la mai mult

Ligia Pop, nutriționist și autoare a 8 cărți, ne-a oferit câteva sfaturi importante referitoare la alimentația de Paște, subliniind importanța integrării unor salate bogate de crudități, alături de orice preparat consumat. Aceasta recomandă ca, în special în această perioadă, să se opteze pentru crudități verzi, precum diverse tipuri de salate și spanac, deoarece acestea ajută foarte mult la digestie. Ligia Pop subliniază faptul că salatele din frunze verzi sunt de preferat în această perioadă, deoarece ajută organismul să facă față mai bine meselor bogate și copioase specifice sărbătorilor de Paște.

”Ținând cont de tradiția de Paște, este foarte important ca, pe lângă orice preparat pe care îl consumăm, să avem și o salată bogată de crudități. De preferat, în special în perioada aceasta, să fie din crudități verzi: salate, diverse feluri de spanac, sunt tot feluri de varietăți, care ajută foarte mult pe partea digestivă. Salatele ajută foarte mult.

Nu mă refer neapărat la salata de roșii și castraveți, ci la cele din frunze verzi, așa cum am amintit mai devreme. Acelea ne ajută să trecem cu bine prin aceste mese copioase”, ne-a spus Ligia Pop, în exclusivitate pentru DC Medical.

”Să căutăm să nu combinăm dulcele cu sărat”

Nutriționistul recomandă, de asemenea, să se evite combinarea mâncărurilor sărate cu cele dulci în timpul meselor, pentru a evita problemele digestive ulterioare. Spre exemplu, se sugerează să se aștepte un interval de aproximativ 10-20 de minute după consumul mesei sărate înainte de a consuma desertul. Această pauză permite organismului să digere mai bine mâncarea sărată înainte de a trece la dulce.

”De asemenea, să căutăm să nu combinăm dulcele cu sărat. Spre exemplu, mâncăm masa sărată, obișnuită și apoi ne servește gazda imediat cu cozonac. Ar fi bine să îi spunem să mai așteptăm 10-20 de minute și după aceea mâncăm. Lăsăm puțin să digere mâncarea sărată și apoi mâncăm, fiindcă și în felul acesta pot exista probleme  digestive”, ne-a mai spus nutriționistul.

În plus, Ligia Pop subliniază importanța mestecării atente și a integrării alimentelor într-un ritm mai lent și mai relaxat, pentru a preveni problemele digestive ulterioare. Ea recomandă consumul de cantități mai mici de mâncare, servite într-un cadru relaxat și fără stres, evitând graba de a termina repede masa pentru a trece la următoarea activitate.

De asemenea, este important consumul de enzime digestive naturale, cum ar fi cărbunele vegetal, în timpul sau după mese, pentru a sprijini procesul de digestie și a reduce disconfortul abdominal. Aceste enzime ajută la descompunerea alimentelor și la absorbția nutrienților, contribuind astfel la o digestie mai bună și la reducerea riscului de probleme digestive.

”Este important să realizăm că mulți au ținut post până la Paște și trebuie să o ia ușor. Când se așază la masa de Paște, să mestece foarte bine, să integreze foarte bine tot ce mănâncă, în așa fel încât să nu aibă probleme digestive ulterioare. Cantități mici, mâncate în liniște, nu în stres, că ”trebuie mâncăm repede ca să plecăm și la fini să mai mâncăm și acolo”. Pauze mai multe. Acesta este secretul pentru a ieși bine din perioada aceasta. 

Vezi și: Ce înseamnă culorile în alimentație. Ligia Pop: Varietatea este importantă. Ne ajută, oferă echilibru

În zilele acestea,este foarte important să avem enzime digestive naturale la noi, luate în timpul mesei sau după masă. Ne ajută foarte mult la tot: cărbune vegetal (varianta cea mai ieftină și care poate fi găsit în orice magazin naturist)”, ne-a mai explicat nutriționistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel