Cum trebuie să te speli pe față. Care este temperatura optimă a apei. Rutina banală care îți menține pielea tânără și fermă

Monika Baciu |
Data publicării:
cum trebuie sa te speli pe fata - FOTO: Freepik@pvpproduction
cum trebuie sa te speli pe fata - FOTO: Freepik@pvpproduction

Cum trebuie să te speli pe față. Tot ce ai făcut până acum s-ar putea să fie greșit.

Cum trebuie să te speli pe față și care reșelile pe care le faci când te speli pe față sunt dezvăluite de dermatologi. Este posibil ca o banală rutină zilnică precum spălatul pe față să fie absolut greșită. Dermatologi de top dezvăluie cele cinci greșeli comune pe care trebuie să le eviți atunci când te speli pe față. 

Exfolierea excesivă, folosirea săpunului și a apei fierbinți pot deteriora bariera pielii tale. Dermatologii explică de ce mai puțin înseamnă mai mult atunci când vine vorba de îngrijirea pielii. 

Care este cea mai frecventă greșeală

Exfolierea excesivă, spălarea cu apă prea fierbinte și folosirea prea multor șervețele de unică folosință sunt unele dintre cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii atunci când se spală pe față.

Aceste tehnici pot distruge bariera naturală a pielii tale, o usucă și îți înfundă porii.

Vezi și: Vaccinarea HPV: cine și la ce vârstă se face. Herghelegiu: Are un efect curativ, stimulează imunitatea, ajută la eliminarea virusului

Utilizarea excesivă a produselor cosmetice sau de curățare

De la masca de față cu cărbune la hidratarea feței cu vaselină, rețelele de socializare sunt inundate de sfaturi pentru curățarea pielii. Dar urmarea acestor tendințe s-ar putea să nu fie cea mai bună modalitate de a menține o strălucire sănătoasă.

Dermatologii avertizează că efectuarea a prea mulți pași, cu prea multe substanțe chimice diferite, poate să vă lipsească pielea de uleiurile sale naturale, făcând-o dureroasă și uscată.

Și doar pentru că cineva celebru a recomandat un produs nu înseamnă că acesta este potrivit pentru pielea ta.

Dr. Penelope Pratsou, consultant dermatolog și purtător de cuvânt al British Skin Foundation, precizează că nu este nevoie de pași mult prea elaborați pentru a ne spăla pe față.

"Cea mai frecventă greșeală pe care o fac oamenii cu rutinele de îngrijire a pielii este că au tendința de a le complica prea mult. Oamenilor le place să urmeze ultimele tendințe în materie de îngrijire a pielii, așa cum sunt recomandate pe rețelele de socializare.

Acest lucru poate duce adesea la regimuri complexe care pot să nu fie potrivite pentru pielea lor și să ducă la iritarea pielii”, a precizat dermatologul, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Serotonina, asociată cu regurgitarea mitrală degenerativă. Cercetător: Poate ajuta la identificarea pacienților

Rutina zilnică, adaptată în funcție de tipul pielii

Dar nu există o mărime unică atunci când vine vorba de îngrijirea pielii. Rutina ta ar trebui să fie unică și adaptată la tipul tău de piele, potrivit Dr. Pratsou.  

”Nu simțiți că trebuie să urmați un anumit regim pentru că cineva celebru l-a recomandat', a adăugat ea.

Dr. Salome Dharamshi, dermatolog la o clinică privată din Birmingham, crede că ”mai puțin înseamnă mai mult” și sugerează să se țină de o rutină simplă, cum ar fi una care are între doi și patru pași.

"Spălați-vă fața dimineața, aplicați o cremă hidratantă și SPF. Seara, înainte de a merge la culcare, spălați de două ori fața, demachiați-vă și apoi spălați-vă din nou ușor pentru a vă asigura că pielea este curată și aplicați crema hidratantă”, a precizat dr. Salome Dharamshi.

Cu toate acestea, experții îi îndeamnă pe oameni să stea departe de săpunuri și să folosească alte tipuri de produse faciale delicate. Acest lucru se datorează faptului că săpunul solid poate fi abraziv și vă poate usca pielea.

Vezi și: 8 alimente toxice care pot duce la cancer sau chiar deces. La ce să fii atent când consumi floricele de porumb sau miere de albine

Nu mai frecați fața

O altă greșeală frecventă pe care o fac oamenii este să își frece excesiv pielea feței. Deși exfolierea va îndepărta celulele moarte, uleiurile și murdăria ajutând pielea să pară impecabilă, aceasta va îndepărta și celulele sănătoase de pe piele, potrivit experților.

Acest lucru poate duce la iritații, la fel ca și aderarea la un regim prea complicat.

”Nu sunt un fan al exfolierii fizice a feței, deoarece poate fi adesea traumatizantă pentru piele și poate provoca iritații, uscăciune sau erupții cutanate”, a precizat dr. Pratsou. 

În schimb, ea recomandă utilizarea unui exfoliant chimic, cum ar fi acidul glicolic și retinolii, deoarece acestea acționează timp de aproximativ 10 minute pentru a exfolia ușor, cu rezultate vizibile în două săptămâni.

"Se consideră că șervețelele de față din microfibre sunt mai blânde cu pielea, ajutând la exfolierea celor care au pielea sensibilă. Prin urmare, acestea ar putea fi utile dacă purtați machiaj pentru a vă ajuta să îl îndepărtați la sfârșitul zilei”, a mai adăugat dr. Pratsou.

Cu toate acestea, Dr. Kajal Babamiri, dermatolog la clinica privată CLNQ din Manchester, spune că ar trebui să renunțăm de tot la șervețelele umede în favoarea folosirii simplelor mâini pentru a ne curăța cu o apă și o spălare delicată.

"Folosiți neapărat mâinile pentru a vă spăla fața. Un șervețel poate fi prea abraziv și îndepărtați o mulțime de piele. Ceea ce vrei este să îndepărtezi pielea moartă, dar să nu fii prea agresiv, astfel încât să deteriorezi pielea”, a precizat dr. Kajal Babamiri.

Vezi și: Cine face cancer de col uterin și când trebuie făcut testul Babeș Papanicolau. Herghelegiu: E ușor de realizat

Te speli prea mult

Spălarea feței de două ori pe zi este cantitatea optimă, potrivit dermatologilor. Păstrând-o doar dimineața și seara va ajuta la spălarea murdăriei și a grăsimii și va ține la distanță imperfecțiunile.

Dar, dacă începi să încerci să o cureți mai mult de atât, ai putea sfârși cu pielea uscată, iritată sau chiar cu pete. Dacă vă spălați doar dimineața și seara, veți ajuta la îndepărtarea murdăriei și a grăsimii și veți ține la distanță imperfecțiunile pentru tipurile de ten normale.

Dr. Dharamshi a explicat că spălarea excesivă nu numai că provoacă uscăciune, ci și acnee.

"Spălarea excesivă a feței poate crește supraproducția de sebum, care este unul dintre motivele acneei. De asemenea, poate deteriora bariera cutanată, poate provoca roșeață și deshidratarea pielii”, a precizat dr. Dharamshi.

Dr. Pratsou avertizează, de asemenea, că pentru cei care sunt predispuși la eczeme, chiar și apa poate fi un iritant care provoacă crize.

Tratamentele hidratante medicale sunt sugerate de dermatologi dacă suferiți de crize de eczeme.

Pentru tipurile normale de piele, Dr. Pratsou are recomandări suplimentare.

”Să respectați aceleași principii de a începe rutina de zi și de noapte prin curățarea pielii cu un produs de curățare adecvat tipului dvs. de piele și să o încheiați cu o cremă hidratantă adecvată. Vă recomand întotdeauna să adăugați o cremă de protecție solară pentru a vă proteja pielea de razele soarelui pe tot parcursul anului”, a mai subliniat dermatologul. 

Vezi și: Cancerul de col uterin, tratament. Chimioterapie sau radioterapie? Herghelegiu: Chimioterapia nu este cea mai eficientă. Mentalitatea este de a rezeca tumora

Cât de caldă trebuie să fie apa

Dacă folosiți apă fierbinte, poate doriți să reduceți puțin temperatura. Apa prea caldă sau chiar prea rece poate usca excesiv pielea, ceea ce, la rândul său, poate provoca o producție excesivă de sebum, făcând-o grasă și, prin urmare, pătată.

”Apa ar trebui să fie caldă, foarte des oamenii folosesc apă prea caldă sau prea rece. Dacă apa este prea caldă, poate afecta pielea, poate provoca roșeață și o usucă prea mult. De asemenea, deteriorează bariera pielii”, a precizat dr. Dharamshi.

Apa călduță este echilibrul fericit pentru a vă spăla fața, potrivit experților. 

Deși exfolierea va îndepărta celulele moarte, uleiurile și murdăria, aceasta va îndepărta și celulele sănătoase din pielea noastră, potrivit experților. Acest lucru poate duce la iritații, inclusiv la piele inflamată sau uscată și, în cele din urmă, la erupții cutanate

Deși unele persoane folosesc apă caldă pentru a deschide porii și apoi apă rece pentru a închide porii, Dr. Dharamshi susține că acest lucru nu funcționează de fapt.

De fapt, ea merge până la a spune că deschiderea porilor este tehnic imposibilă. Deoarece porii tăi nu sunt mușchi, nu se pot deschide și contracta, așa că nu există niciun beneficiu sau chiar niciun beneficiu dacă faci acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel