Curcuma, efecte adverse. Poate cauza hepatită
Curcuma - ce este și ce efecte adverse are.
Curcuma este o plantă care este folosită ca un condiment și este, de asemenea, găsită într-o mare varietate de suplimente alimentare pe seama proprietăților sale digestive, antioxidante și anti-inflamatorii.
Curcuma - efecte adverse
În urma mai multor rapoarte de hepatită în Italia și Franța, ANSES atrage atenția asupra riscului de efecte adverse care apar în asociere cu consumul de suplimente alimentare care conțin curcuma.
Potrivit ANSES, zeci de cazuri de hepatită înregistrate la consumatori.
Curcuma este folosită ca un condiment culinar în diferite părți ale lumii. Este, de asemenea, utilizată în medicina tradițională indiană și chineză pentru proprietățile sale digestive, antioxidante și antiinflamatorii potențiale. În plus, numeroase suplimente alimentare care conțin turmeric sau substanța sa activă curcumina sunt disponibile pe piața franceză.
Recent, Italia a înregistrat aproximativ 20 de cazuri de hepatită care implică suplimente alimentare care conțin turmeric. În Franța, schema de nutrivigilență a ANSES a primit peste 100 de rapoarte de efecte adverse, inclusiv 15 rapoarte de hepatită, potențial legate de consumul de suplimente alimentare care conțin curcumă sau curcumină.
Prin urmare, ANSES a emis o cerere internă de identificare a riscurilor potențiale asociate consumului de suplimente alimentare care conțin această plantă.
Curcuma poate avea efecte adverse asupra sistemului imunitar.
Scade tensiunea arterială
Scăderea tensiunii arteriale mod prea mult poate provoca complicații.
Dozele mari de curcuma pot scădea tensiunea arterială, și, prin urmare, persoanele fizice asupra tensiunii arteriale medicamente trebuie să manifeste prudență în timp ce consumatoare de turmeric.
Risc crescut de sângerare
Curcuma poate încetini coagularea sângelui. Acest lucru poate crește riscul de sângerare și echimoze la persoanele care suferă de tulburări de sângerare. Curcuma ar putea, de asemenea, interacționa cu anumite medicamente și pot provoca sângerări excesive.
Produce diaree
Deși majoritatea studiilor arată că turmericul este bine tolerat, unii oameni prezintă arsuri la stomac și GERD (boală de reflux gastroesofagian), tulburări de stomac și diaree, potrivit RxList.com. Alte reacții adverse potențiale includ scăderea zahărului din sânge, reducerea coagulării sângelui, deficit de fier și interacțiuni negative cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă.
O problemă semnificativă este absorbția slabă curcuminei în organism, este metabolizat rapid și eliminat. Dar un alt condiment pe care îl puteți adăuga la curry poate anula această problemă: piperul negru. O revizuire a cercetărilor din revista Foods a arătat că combinarea piperinei, ingredientul activ cheie în piperul negru, cu curcumina a crescut biodisponibilitatea cu 2.000%. Așadar, data viitoare când vă umpleți raftul de condimente, luați și turmeric și piper negru, plus evitați alimentele care vă înrăutățesc arsurile la stomac.
Efectele TURMERICULUI în sindromul metabolic
Un studiu recent arată ce efecte are pudra de turmeric asupra pacienților cu sindrom metabolic. În această categorie intră persoanele care suferă de obezitate, hipertensiune arterială, diabet sau hiperlipemie.
Turmericul (Curcuma longa) este un condiment folosit mai ales în Asia și în Statele Unite ale Americii, iar în medicina tradițională chineză acesta are aplicații în tratamentul răcelilor, gripelor, icterului și bolilor cronice. În România, pudra de turmeric a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani.
Procent șocant
Se pare că sindromul metabolic afectează 20-25% din populația de pe glob. Acesta este un procent șocant și ridică semne de întrebare. Alimentația este prima care influențează procesele metabolice, iar compușii din turmeric au un efect puternic vindecător în aceste probleme de sănătate.
Studiile medicale arată că principiul bioactiv din turmeric (curcumin) are efecte antiinflamatorii și antioxidante. Aceste proprietăți fac turmericul să contribuie la reducerea proceselor implicate în diabetul zahar, la creșterea secreției de insulină, la scăderea lipidelor din sânge, la ameliorarea obezității și a hipertensiunii arteriale. De asemenea, pudra de turmeric are și efect anti-cancer.
Utilizare în diabet
Cauza principală a diabetului zaharat este nivelul crescut al glicemiei și este un factor declanșator al complicațiilor ce afectează sistemul cardiovascular. Rolul turmericului în tratamentul diabetului este recunoscut încă din cele mai vechi timpuri datorită capacității acestui condiment de a scădea glicemia.
Vezi și: Alimentele procesate pot cauza cancer. Cârnații, salamul, slănina, principalele produse vizate
Efecte asupra colesterolului
O altă cercetare arată că turmericul are acțiune asupra proceselor care intervin în scăderea nivelului de colesterol din sânge și ar putea fi un medicament "de viitor" în tratamentul hipercolesterolemie.
Recent, s-a descoperit că turmericul intervine în metabolismul lipidic, ameliorează hiperlipemia și ateroscleroza. Nivelul crescut de colesterol este una dintre principalele cauze ale apariției aterosclerozei și influențează negativ prognosticul afecțiunilor cardiovasculare. Turmericul are și efect antitrombotic și reduce din intensitatea tulburărilor de coagulare a sângelui.
-
Pune câteva frunze de dafin în dulap. Te vei îndrăgosti de acest truc26.12.2025, 21:36
-
AVC este de la inimă: mit sau adevăr?26.12.2025, 18:27
-
De ce respirația miroase a gunoi după ce mănânci ceapă?26.12.2025, 17:54
-
3 alimente care chiar reduc balonarea26.12.2025, 17:01
-
Ceaiul care desfundă nasul instant26.12.2025, 15:50
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
EXCLUSIV Plante și ceaiuri care ajută la curățarea plămânilor
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Plante medicinale uitate, cu beneficii puternice pentru rinichi, sânge sau tuse
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
