Dopul de ceară din urechi, complicații. Medic: Favorizează apariția infecțiilor bacteriene și micotice

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dopul de ceara - FOTO: Freepick
dopul de ceara - FOTO: Freepick

Dopul de ceară care se formează în urechi poate duce la complicații.

Dopul de ceară care se formează în urechi joacă un rol cheie în menținerea sănătății acestea. Este compusă creată dintr-un ulei ceros numit cerumen, care este produs în canalul urechii, din grăsimi, sudoare și resturi din interiorul urechii. Este în general de culoare galbenă, dar poate avea și culoare mai închisă, maronie.

Canalul urechii este zona dintre urechea exterioară și urechea medie, iar ceara care se formează aici protejează urechea de invazia particulelor străine, cum ar fi praful și microorganismele. De asemenea, ea împiedică apa să intre și să irite pielea din interiorul canalului urechii. Ceara iese apoi din canalul urechii în mod natural și este spălată.

Efect antibacterian

Medicul ORL, Dorin Romanaț explică pe pagina sa de Facebook care este rolul dopului de ceară.

”Cerumenul este o substanță ceroasă secretată în mod natural de glandele canalului auditiv extern. Aceasta are efect antibacterian, un pH acid benefic tegumentului și are rol în împiedicarea pătrunderii corpilor străini în urechea externă.

Dopul de cerumen reprezintă acumularea în exces a cerumenului în canalul auditiv extern prin tasarea frecventă a acestuia cu bețișoare igienice, folosirea de căști audio intraauriculare, purtarea de proteze auditive, sau din cauza formei anatomice a conductului auditiv extern (la unele persoane acesta este îngust, angulat)”, arată medicul.

Vezi și: Alimentele procesate pot cauza cancer. Cârnații, salamul, slănina, principalele produse vizate

Simptome⠀

Prezența dopului de ceară este exprimată prin următoarele simptome:

- hipoacuzie (scăderea auzului);

- senzația de plenitudine auriculară;

- autofonia (perceperea propriei voci);

- acufene (zgomote în ureche);

- senzația de corp străin auricular;

- otalgie (durere auriculară).

Vezi și: Celulele stem recoltate la naștere NU ajută copilul dacă face leucemie. Alina Tănase, EXPLICAȚII: Nici celulele stem dintr-o bancă privată NU AJUTĂ

Diagnostic

Diagnosticul se stabilește prin examenul clinic de către medicul ORL-ist, prin otomicroscopie sau otoscopie, alte investigații (imagistice sau de laborator) nefiind necesare.

”Tratamentul constă în extragerea dopului de cerumen, doar la indicația medicului ORL-ist și se efectuează de către acesta. Prezența dopului de cerumen favorizează apariția infecțiilor bacteriene și micotice, cu simptomatologie specifică: otoree, otalgia, prurit.

În aceste cazuri, după extragerea dopului de cerumen este necesar și tratament ulterior. Este perfect normal să avem ceară în urechi.  Aceasta conține o substanță cu efect antibacterian și are multe roluri importante pentru protecția urechii.

Apărut în general din cauza obiceiului de a tasa ceara în urechi prin acțiunea bețișoarelor igienice, dopul de cerumen impune intervenția medicului ORL-ist”, mai notează medicul Dorin Romanaț.

Vezi și: Care sunt simptomele sevrajului de zahăr. Cum gestionezi renunțarea la dulce

De ce este maronie ceara din ureche

Ceara pentru urechi vine într-o varietate de culori, dintre care cea mai comună este o culoare galben-maroniu sau alb-gri uscat. Culoarea ei se poate schimba de fapt și, dacă începe să pară întunecată, ar putea exista un motiv important.

De obicei, este un semn că locuiți sau lucrați într-un mediu murdar, deoarece ceara prinde murdăria și nu o las să intre în ureche. Sau poate pentru că nu ați curățat urechile atât de des pe cât ar trebui și ceara s-a adunat acolo mai mult timp.  Dacă ceara din ureche devine neagră, atunci aceasta ar putea însemna o acumulare mai semnificativă.

Acest lucru se întâmplă adesea ca urmare a unui blocaj, care ar putea fi cauzat de acumularea de ceară în urechi, un obiect străin în ureche, cum ar fi aparatul auditiv sau căști. Ala se formează dopurile de ceară, care pot să fie dureroase și vă diminuează auzul.

Dacă acesta este cazul, trebuie să cereți medicului dumneavoastră să investigheze și să elimine orice ar putea cauza problema. Ceara închisă la culoare poate fi, uneori, și efect al îmbătrânirii, în special la bărbați. Pe măsură ce îmbătrânești, este posibil să produci mai puțină ceară, dar aceasta capătă o consistență mai groasă, ceea ce poate duce la formarea mai rapidă de dopuri.

Dacă vedeți ceară pentru urechi care are o nuanță sângerie, atunci aceasta ar putea fi un semn al unei zgârieturi sau a unei vătămări a urechii.

Îndepărtarea cerii din urechii: cum o eliminați în siguranță

În general, ceara din urechi ar trebui să cadă singură. Cu toate acestea, dacă se formează dopuri, încercați să rezistați dorinței de a ”săpa” în ureche cu bețișoare sau diferite dispozitive, pentru a nu vă deteriora urechea.

Trebuie să vă amintiți că bețișoarele cu capătul acoperit de bumbac nu sunt proiectate pentru curățarea urechilor, deoarece pot împinge ceara mai adânc în canalul urechii și o pot compacta.

Cel mai bine e să vă adresați medicului de familie sau celor din ambulator, care au dispozitive speciale cu care pot extrage în siguranță dopurile de ceară din urechi.

Vezi și: Brahiterapia, tratamentul cancerului de col uterin. Medic: Reprezintă plasarea în imediata vecinătate a tumorii a unor surse radioactive și cu un avantaj deosebit

De ce nu trebuie curățate urechile cu bețișoare

Venirea verii este considerată pentru mulți părinți momentul în care se calmează virozele de peste iarnă, însă apar alte afecțiunii, unele fiind date tocmai de folosirea nepotrivită a bețișoarelor de ureche.

Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, a explicat la ”Vorbește lumea” de la Pro TV care sunt beneficiile oferite de ceara din ureche, dar și motivul pentru care răcim vara, deși este cald.

”Vine vara și toți părinții așteaptă să se calmeze virozele. Se calmează acestea, dar apar alte afecțiuni, medicul specialist ORL are tot timpul de lucru, din primăvară până în următoarea primăvară.

Vara nu mai vine cu viroze, cu tuse și cu muci, vine cu durere de ureche. Dar nu cu durerea de ureche din cauza otitei medii care se face în viroză, ci cu durerea de ureche din otita externă”, a explicat dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, la ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel