Dacă ai hipotiroidism, poți slăbi. Dr. Sonia Burtic: Cu voință, cu dieta potrivită, se poate!

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
daca ai hipotiroidism foto:Freepik
daca ai hipotiroidism foto:Freepik

Dacă ai hipotiroidism, poți slăbi! Dr. Sonia Burtic a explicat în cadrul unei emisiuni cum poate fi gestionat hipotiroidismul de către persoanele care suferă deja de această boală.

Hipotiroidismul este o afecțiune medicală, caracterizată prin producția insuficientă de hormoni tiroidieni de către glanda tiroidă. Glanda tiroidă este un organ situat în partea frontală a gâtului și are un rol esențial în reglarea metabolismului corpului. Hormonii tiroidieni (în special tiroxina sau T4 și triiodotironina sau T3) produsi de glanda tiroidă sunt responsabili pentru controlul ritmului cardiac, temperatura corpului, nivelul de energie, metabolismul grăsimilor și proteinelor, funcționarea sistemului digestiv și multe alte procese vitale.

Cu alte cuvinte, hipotiroidismul este o scădere a funcției glandei tiroidei (unde scad hormonii tiroidieni), a declarat dr. Sonia Burtic, medic nutriționist, în cadrul emisiunii „Vorbește lumea” de la Pro Tv.

Vezi și: De ce să începi să ieși la o plimbare după ce ai luat cina. Beneficiile sunt uimitoare

Care sunt simptomele hipotiroidismului și cum ne putem da seama, înainte să ajungem la analize

Înainte să ajungem la analize, există o serie de simptome pe care le putem observa, dacă suntem atenți la corpul nostru și la semnalele pe care acesta ni le oferă.

”Dacă știm să ne ascultăm corpul, până să ajungem la analize, este o serie de simptome, care ne pot trezi suspiciuni:

- creșterea în greutate (deoarece scade metabolismul atunci când scad hormonii tiroidieni)

- oboseala permanentă (chiar dacă ne ofihnim suficient)

- depresie (deseori, nu e o depresie clinică, ci o scădere a hormonilor tiroidieni)

- părul este mult mai fragil

- pielea este uscată

- tulburări de menstruație

- tulburări de ovulație”, a mai spus aceasta.

Cei care suferă de hipotiroidism nu mai pot slăbi?

Medicul a explicat că nu se pune problema să nu mai poată slăbi persoanele cu hipotiroidism. 

”Cu siguranță este un mit. Există foarte multe cauze care duc la scăderea de hormoni tiroidieni. Din fericire, majoritatea sunt cauze care pot fi controlate din punct de vedere alimentar. Studiile spun că odată ce ai început tartamentul de substituție a scăderii de hormoni, acest tratament te urmărește toată viața, însă există și excepții”, a mai adăugat medicul.

Există 4 pași spre mai bine, în ceea ce privește hipotiroidismul. Pe lângă alimentație, sunt alte aspecte la care trebuie să fim atenți și să avem grijă, atunci când suferim de hipotiroidism.

1. Dacă consumăm în exces zahăr alb procesat (grav, mai ales la persoanele cu diabet zaharat de tip 2), îl înlocuim cu zahărul bun, zahăr de cocos, miere bio pură. Dacă facem asta, e deja un pas spre mai bine.

2. Steatoza hepatică, ficatul gras, are legătură cu hipotiroidismul. In ficat, se metabolizează diverși produși, se produc enzime, proteine. Dacă tu ai ficatul bolnav, nu ai cum să-i dai glandei tiroide ce are nevoie pentru a funcționa în stadii optime.

3. Să avem grijă la estrogen, care se găsesc în soia și hamei. Excesul de crucifere crude - de evitat (broccoli, conopidă). Trebuie să le gătim la peste 150 de grade, iar aceste substanțe pe care le conțin, nu mai sunt negative, ele se inhibă și devin benefice.

4. Evităm alimentele procesate, gătite excesiv în baie de ulei. Modul de gătire este mai important decât ce mâncăm”, a mai declarat dr Sonia Burtic.

Există alimente care aduc energie, dacă ne simțim obosiți?

Medicul nutriționist, dr Sonia Burtic, a spus că microbiomul este în strânsă legătură cu organismul nostru, incusiv cu starea psihică. Are legătură cu depresia și chiar și cu stările de oboseală.

”Microbiomul este in strânsă legatură, inclusiv cu starea psihică. S-a demonstrat faptul că are legătură cu depresia și cu tot ce ține de organismul nostru și cu oboseala. Trebuie să avem grijă să îi oferim organismului microbiomul natural (murături, iaurt, zeamă de varză murată etc)”, a explicat aceasta.

Hipotiroidismul este doar boală genetică?

”Există și cauze genetice, care sunt mai rare. Singura cauză, pe lângă cea genetică, care nu poate fi influențată din punct de vedere alimentar, ăeste atunci când este extirpată în urma unei intervenții alimentare. În rest, are legătură cu alimnetația. Odata ce slăbim, curățăm ficatul de grăsimi, curățăm vasele, aducem glicemia în parametri normali”, a mai spus medicul. 

Câtă apă trebuie să bea persoanele cu hipotiroidism?

”Cel puțin 2L pe apă. Dacă consumăm cafea, la cei 2L de apă, mai adăugăm câte un pahar de apă la fiecare ceașcă de cafea consumată. Putem crește aportul și cu ceaiuri de plante neîndulcite, cu ciorbe, cu supe creme”, a recomandat medicul nutriționist.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă te speli în fiecare zi pe cap, timp de o lună

De asemenea, medicul a menționat că persoanele vârstnice, care suferă de hipotiroidism și au luat în greutate, pot să slăbească, chiar dacă au și alte patologii. ”Cu voință, cu dieta potrivită și în concordanță cu bolile pe care prezintă deja, se poate”, a încheiat medicul nutriționist, dr Sonia Burtic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel