De ce apare sughițul și când trebuie să mergi la medic

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce apare sughitul. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
de ce apare sughitul. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska

De ce apare sughițul, dar și de ce sperietura este cel mai răspândit remediu al acestuia. Când devine sughițul periculos pentru sănătate.

De ce apare sughițul? Sughițul apare din cauza unei perturbări la nivelul căilor nervoase care leagă creierul de diafragm, acesta fiind de altfel și motivul pentru care sughițul apare, cel mai frecvent, în situații emoționante.

Atunci când diafragmul, mușchiul situat între plămâni și stomac, se irită începe să se contracte și cauzează spasme musculare. 

Iar fiecare astfel de contracție este urmată de o închidere bruscă a corzilor vocale, ducând la zgomotul caracteristic sughițului.

Sughițul obișnuit, care durează mai puțin de 48 de ore, apare când:

- Bei băuturi carbogazoase

- Consumi prea mult alcool

- Mănânci prea mult

- Ai o stare euforică, agitată

- Ești stresat emoțional

- Apar schimbări bruște de temperatură

- Înghiți aer în timp ce mesteci gumă sau mănânci bomboane.

Cum scapi de sughiț

- Ține-ți respirația și numără până la 10

- Bea 10 înghițituri mici de apă

- Ține un cub de zahăr sub limbă

- Cere cuiva să te sperie sau să te ia prin surprindere, acesta este probabil cel mai faimos și răspândit remediu. Uneori chiar funcționează.

Când trebuie să mergi la medic

În cazul în care sughițul durează mai bine de 48 de ore ori te împiedică să mănânci, să dormi sau chiar să respiri, este indicat să mergi la medic.

Acest tip de sughiț ar putea fi cauzat de o varietate de factori, grupați astfel:

Lezarea sau iritarea nervilor frenici sau vagi, care servesc mușchiul diafragmului. Factorii care pot leza sau irita sunt: un fir de păr care atinge timpanu, o tumoră sau un chist la nivelul gâtului; reflux gastroesofagian; durere în gât sau laringită.

Afecțiuni ale sistemului nervos central (SNC). O tumoră sau infecție la nivelul SNC sau lezarea SNC ca urmare a unui traumatism, pot de asemenea să perturbe controlul asuprea sughițului. Aceste afecțiuni sunt: encefalita, meningita, scleroza multiplă, accidentul vascular cerebral, leziuni cerebrale, tumori, tulburări metabolice.

Alte cauze ale sughițului pe termen lung: alcoolul, anestezia, barbituricele, diabetul, dezechilibrul electrolitic, insuficiența renală, steroizii și tranchilizantele.

Vezi și: Emoțiile și constipația. Psiholog: Este mai frecventă în rândul femeilor

De ce sughiți după ce mănânci pâine? Răspunsul e destul de simplu

 

Spre exemplu, bucățile de pâine sunt mai greu de mestecat și de înghițit, motiv pentru care pot irita anumiți nervi de la nivelul esofagului. Plus că înghiți mai mult aer mestecând mai mult timp. De asemenea, bucățile de pâine duc la umflarea stomacului, punând presiune pe diafragmă. Astfel, apare sughițul. 

Cercetătorii de la University College London (UCL) susțin, într-un studiu, în care au monitorizat 13 nou-născuți, că sughițul a declanșat un val mare de semnale cerebrale care ar putea ajuta dezvoltarea lor. Lorenzo Fabrizi, autorul principal al studiului, consideră că această activitate a creierului ar putea ajuta bebelușii „să învețe cum să monitorizeze mușchii respirației", ducând în cele din urmă la o capacitate de a controla respirația în mod voluntar: "Când suntem născuți, circuitele care procesează senzațiile corpului nu sunt pe deplin dezvoltate, astfel încât înființarea unor astfel de rețele reprezintă o etapă crucială de dezvoltare pentru nou-născuți".

Oamenii de știință bănuiesc că sughițul ar apărea în trimestrul final al sarcinii. Potrivit cercetătorilor, fetușii și nou-născuții adesea sughit. Fenomenul este observat încă de la nouă săptămâni până la sarcină, iar sugarii născuți înainte de termen - cei născuți cel puțin trei săptămâni premature - petrec aproximativ 15 minute sughițând în fiecare zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel