De ce avem urina roșie sau roz după ce mâncăm sfeclă. Ce este beeturia și când să te îngrijorezi

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
De ce avem urina rosie sau roz dupa ce mancam sfecla - oto: Freepick @
De ce avem urina rosie sau roz dupa ce mancam sfecla - oto: Freepick @

Efectul secundar el consumului de sfeclă roșie. De ce urina este roz sau roșie după ce mănânci sfeclă și când e cazul să te îngrijorezi. 

Sfecla este o legumă rădăcinoasă cu multe beneficii pentru sănătate. Acestea sunt pline de vitamine și nutrienți precum vitamina C, fibre și potasiu. Consumul de sfeclă roșie vă poate crește nivelul de energie, vă poate stimula puterea creierului și vă poate îmbunătăți sistemul imunitar.

Deși are o mulțime de proprietăți, există totuși un efect secundar al consumului de sfeclă care îi ia pe unii oameni prin surprindere. Se numește beeturie.

Mai multe despre proprietățile sfeclei roșii, vezi aici

Ce este beeturia și ce simptome are

 

Sfecla roșie poate provoca beeturia, adică atunci când urina devine roșie sau roz. Potrivit unui studiu, această afecțiune afectează aproximativ 14 la sută a populației.

Principalul simptom al beeturiei este urina sau scaunele decolorate.

Urina apare roșie sau roz după ce se consumă sfeclă roșie sau alimente și sucuri care conțin extracte sau pigmenți de sfeclă roșie.

Gradul de decolorare variază de la o persoană la alta și depinde de ceea ce ați ingerat.

De exemplu:

- sucul de sfeclă crud poate provoca urină de culoare roșu închis sau roz închis

- sfeclă gătită provoacă urină de culoare mai deschisă de roz sau roșu.

Observarea urinei roșii sau roz pentru prima dată poate fi înfricoșătoare și s-ar putea să vă gândiți la ce este mai rău. Dar beeturia este o afecțiune inofensivă și este o reacție oarecum normală a organismului după consumul de sfeclă roșie.

Decolorarea se datorează unui compus din sfeclă numit betanină, care este cel care conferă legumei pigmentul roșu.

Unele persoane au dificultăți în descompunerea acestui pigment. După ce consumați sfeclă roșie, betanina călătorește prin organism și, în cele din urmă, ajunge la rinichi. Aici, este eliminată din organism, rezultând o urină roz sau roșie.

Chiar dacă betanuria nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare și se disipează de la sine, urina roșie sau roz după consumul de sfeclă poate indica uneori probleme de sănătate. Prin urmare, consultați un medic dacă aveți urină decolorată de fiecare dată când mâncați sfeclă.

Problema de sănătate pe care o indică urina roșie după consumul de sfeclă roșie

A avea urină roșie sau roz după ce ai ingerat sfeclă roșie este uneori un simptom al unei deficiențe de fier.

Acest lucru se întâmplă atunci când sângele tău nu are suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul în diferite părți ale corpului. Un studiu a constatat că această afecțiune apare la aproximativ 66 până la 80 la sută dintre persoanele cu anemie prin deficit de fier netratată.

Alte simptome ale unei deficiențe de fier pot include:

- căderea părului

- oboseală

- dificultăți de respirație

- crampe la picioare

- răceală

- schimbări de dispoziție

Beeturia poate apărea și la persoanele cu un nivel scăzut de acid gastric. Un nivel sănătos de acid gastric ajută organismul să absoarbă mineralele, nutrienții și vitaminele.

Deoarece un nivel scăzut de acid gastric poate îngreuna digerarea și absorbția substanțelor nutritive, organismul dumneavoastră poate avea probleme în metabolizarea pigmentului roșu din sfeclă. Astfel, este posibil să observați urină roșie sau roz după ce mâncați sfeclă sau beți suc de sfeclă. Semnele de acid gastric scăzut includ balonare, gaze și constipație. Iată câteva metode pentru a crește acidul gastric acasă.

Chiar dacă credeți că pigmentul din sfeclă este responsabil pentru urina roșie sau roz, ar trebui să vorbiți cu medicul dacă decolorarea se întâmplă des.

Medicul poate efectua o serie de teste pentru a vedea dacă o afecțiune de bază cauzează această decolorare. Aceste teste pot include unul sau mai multe dintre următoarele:

- Hemogramă completă (CBC). Acest test îi permite medicului dumneavoastră să vă examineze numărul de globule roșii din sânge pentru a confirma sau a exclude anemia.

- Sumar de urină. Medicul dumneavoastră poate folosi acest test pentru a verifica funcția renală prin examinarea urinei dumneavoastră pentru a detecta urme de sânge și bacterii.

- Analiza scaunului. O probă de scaun este examinată pentru a exclude posibilitatea prezenței de sânge în scaun.

- Testul Heidelberg. Acesta îi permite medicului dumneavoastră să vă verifice nivelul de acid gastric.

Medicul dumneavoastră poate diagnostica beeturia dacă analiza de sânge și alte teste de laborator sunt normale și nu există sânge prezent în urină sau în scaun.

Tratamentul pentru beeturie


Beeturia în sine este inofensivă, așa că tratamentul nu este necesar. Cu toate acestea, dacă aveți o afecțiune care contribuie la urina roșie sau roz atunci când mâncați sfeclă roșie, medicul dumneavoastră vă va anunța care este cel mai bun tratament.

Atunci când o deficiență de fier sau un nivel scăzut de acid gastric este responsabil pentru urina roșie sau roz, a scăpa de beeturie implică tratarea problemei de bază.

Sângerarea internă la nivelul stomacului, rectului sau în zona pelviană poate provoca anemie prin deficit de fier. O ecografie a pelvisului, o endoscopie (examinare a tractului digestiv) și o colonoscopie (examinare a interiorului colonului) pot identifica locul sângerării.

În cazul în care un ciclu menstrual abundent sau ulcerele cauzează deficiența, medicul poate prescrie antibiotice sau contraceptive. Sau medicul poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o tumoare sau un fibrom sângerând. În cazurile de deficiență de fier fără sângerare internă, medicul poate recomanda suplimentarea cu fier pentru a vă ajuta să creșteți producția de globule roșii.

Reducerea dozei unui blocant H2 sau a unui inhibitor al pompei de protoni (care sunt utilizate pentru a trata refluxul acid) poate ajuta la creșterea acidului gastric. Medicul poate chiar să vă sugereze o enzimă digestivă, cum ar fi Betaine HCL cu pepsină, pentru a crește nivelul de acid din stomac.

Deși nu există niciun tratament pentru beeturie atunci când testele exclud alte afecțiuni, consumul de apă în cantități mai mari crește urinarea și ajută la eliminarea mai rapidă a pigmentului din organism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel