De ce cade părul în urma chimioterapiei. La cât timp de la începerea tratamentului apar efectele asupra părului și când se regenerează

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce cade parul in urma chimioterapiei - FOTO: Freepik@joaquincorbalan
de ce cade parul in urma chimioterapiei - FOTO: Freepik@joaquincorbalan

De ce cade părul în urma chimioterapiei. Ce puteți face pentru a preveni acest posibil efect secundar.

De ce cade părul în urma chimioterapiei. Dacă aveți nevoie de chimioterapie ca parte a tratamentului împotriva cancerului, s-ar putea să vă faceți griji cu privire la pierderea părului. Dar oare fiecare medicament de chimioterapie provoacă pierderea părului? Și există ceva ce puteți face pentru a preveni acest posibil efect secundar?

Care sunt cele mai frecvente cauze ale căderii părului în timpul tratamentului împotriva cancerului

Cea mai mare parte a căderii părului în timpul tratamentului împotriva cancerului este cauzată de chimioterapie. Acest lucru este din cauza faptului că chimioterapia vizează celulele cu creștere rapidă, ceea ce deteriorează foliculii de păr și face ca părul să cadă. Dar și radioterapia poate provoca uneori căderea părului, atunci când este utilizată pentru tratarea cancerelor de cap și gât. Depinde de zona care primește radiații, potrivit Deepti Chopra, M.B.B.S., specialist în imagine corporală în cadrul Centrului de Oncologie Psihiatrică, potrivit MD Anderson

Nu toate medicamentele de chimioterapie au căderea părului ca efect secundar posibil.

Vezi și: Gustarea care te balonează excesiv, considerată cea mai sănătoasă. Care este combinația la care să fii atent

Fiecare pacient e unic

Fiecare persoană are un răspuns diferit la chimioterapie. Unele persoane își pot pierde tot părul de pe corp, în timp ce altele se confruntă doar cu o ușoară subțiere.

În general, căderea părului devine vizibilă după aproximativ trei săptămâni. Părul de pe cap dispare de obicei primul, urmat de părul din alte zone ale corpului. Dar, din nou, fiecare răspunde diferit, așa că ar putea fi mai devreme sau mai târziu, în funcție de individ. 

Ce trebuie să știi despre bonetele reci

Unii pacienți încearcă să poarte bonete reci, ceea ce reduce fluxul sanguin către scalp. Ideea este de a încetini circulația sanguină în timpul unei perfuzii, astfel încât foliculii de păr să nu fie expuși la atât de multă chimioterapie. Dar bonetele reci nu sunt întotdeauna foarte eficiente, iar mulți pacienți își pierd oricum cel puțin o parte din păr.

De obicei, pacienții încep să vadă că le crește din nou părul la aproximativ șase până la opt săptămâni după ce au terminat tratamentul.

Vezi și: Complexul cavalerului alb sau al salvatorului, traumele din spatele acestuia. De ce simți nevoia să îi ajuți mereu pe ceilalți și cum te afectează acest lucru

Care este soluția ca părul să se regenereze după chimioterapie

”Este greu de spus ce produse vor ajuta la recreșterea părului. O bună alimentație generală și evitarea substanțelor chimice suplimentare - cum ar fi minoxodilul - pot ajuta procesul de vindecare. Aplicarea de substanțe chimice suplimentare, cum ar fi minoxidilul, pe corp vă poate face să vă simțiți și mai inconfortabil în timp ce părul crește din nou.

Atât chimioterapia în sine, cât și căderea părului pe care o provoacă pot face ca scalpul să se simtă aspru și să vă mănânce, de asemenea. Așadar, orice puteți face pentru a folosi mai puține substanțe chimice acolo ar fi probabil prudent.

Aș lua în considerare chiar și posibilitatea de a folosi șampoane pentru copii și produse de curățare făcute pentru pielea sensibilă pentru o vreme, deoarece tind să fie mai blânde și să provoace mai puțină iritație”, a mai spus Deepti Chopra, M.B.B.S., specialist în imagine corporală în cadrul Centrului de Oncologie Psihiatrică.

Căderea părului, efect secundar al chimioterapiei

S-ar putea să nu te gândești la cât de important este părul tău până când te confrunți cu pierderea lui. Iar dacă aveți cancer și urmează să faceți chimioterapie, șansa de a pierde părul este foarte reală. Atât bărbații, cât și femeile raportează căderea părului ca fiind unul dintre efectele secundare de care se tem cel mai mult după ce au fost diagnosticați cu cancer.

Pentru mulți, căderea părului este un simbol pentru lume că aveți cancer. Dacă nu vă simțiți confortabil să împărtășiți această informație cu ceilalți, este posibil să vă temeți de acest efect secundar mai mult decât de alte complicații ale chimioterapiei. Discuția cu echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului despre preocupările dumneavoastră și pregătirea pentru posibilitatea căderii părului vă poate ajuta să faceți față acestui efect secundar dificil al tratamentului.

Vezi și: Boala legionarilor, infecția gravă cu efect fatal. Poate fi confundată cu o răceală sau COVID. Atenție la piscine, aparatele de aer condiționat, umidificatoare sau spitale

De ce apare căderea părului

Medicamentele de chimioterapie sunt medicamente puternice care atacă celulele canceroase în creștere rapidă. Din nefericire, aceste medicamente atacă, de asemenea, și alte celule cu creștere rapidă din corpul dumneavoastră - inclusiv pe cele din rădăcinile părului.

Chimioterapia poate provoca căderea părului pe tot corpul dumneavoastră - nu doar pe scalp.Uneori vă cad și genele, sprâncenele, subsuoara, părul pubian și alte fire de păr de pe corp. Unele medicamente de chimioterapie sunt mai susceptibile decât altele să provoace căderea părului, iar diferite doze pot provoca orice, de la o simplă subțiere până la chelie completă.

La ce ar trebui să vă așteptați

De obicei, părul începe să cadă la două până la patru săptămâni după ce începeți tratamentul. Acesta poate cădea foarte repede, în smocuri, sau treptat. Veți observa probabil acumulări de păr liber pe pernă, în perie sau pieptene sau în chiuvetă sau în scurgerea de la duș. Este posibil să vă simțiți scalpul sensibil.

Căderea părului va continua pe toată durata tratamentului și până la câteva săptămâni după aceea. Dacă părul se subțiază sau dacă veți deveni complet chel va depinde de tratamentul dumneavoastră.

Persoanele cu cancer raportează căderea părului ca fiind un efect secundar dureros al tratamentului. De fiecare dată când vă zăriți în oglindă, aspectul dvs. schimbat este o amintire a bolii dvs. și a tot ceea ce ați trăit de la diagnosticare, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Cât de agresivă este EG.5, noua tulpină COVID-19. Ar trebui să ne mai temem de COVID? Carmen Dorobăț: Pandemia nu se oprește de azi, pe mâine, în 24h. Să ne așteptăm la noi variante

Când vă va crește din nou părul

Este posibil să dureze câteva săptămâni după tratament pentru ca părul dumneavoastră să se refacă și să înceapă să crească din nou. Când părul dumneavoastră va începe să crească din nou, probabil că va fi ușor diferit de părul pe care l-ați pierdut. Dar diferența este, de obicei, temporară.

Noul dumneavoastră păr ar putea avea o textură sau o culoare diferită. Ar putea fi mai ondulat decât era înainte sau ar putea fi gri până când celulele care controlează pigmentul din părul dumneavoastră încep să funcționeze din nou.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel